Flormar Direnişi’ni Dünya Kadınlar Günü’nde İşçiler Kazandı

Flormar Direnişi, 297 gün sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, işverenin sunduğu teklifin kabul edilmesiyle sona erdi. 10 ay süren eylemlerin sonunda Flormar işçisi Hatice Sugur; “İşe geri iademiz de verilseydi sevincimiz ikiye katlanacaktı. Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde en güzel hediyemi almış oldum” dedi.

Sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan ve 15 Mayıs 2018’den bu yana Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrika önünde direnişlerine devam eden Flormar işçilerinin direnişi, işverenin sunduğu teklifin oy çokluğu ile kabul edilmesiyle sona erdi. Türkiye sınırlarını aşan Flormar Direnişi, sesini tüm dünyada Flormar’ın çoğunluk hissesini elinde bulunduran Fransız Yves Rocher’ye de duyurmuştu. Hakları konusunda ısrarcı olan işçiler geri adım atmadı ve 297 günün sonunda, Petrol-İş Sendikası’na Flormar avukatları tarafından ilk defa yazılı bir teklif ulaştırıldı. Flormar tarafından işçilere 12 maaş sendikal tazminat, boşta geçen süreler için de 4 maaşlık bir ödeme teklif edildi. Flormar ayrıca işçileri suçlu ilan ettiği ibareyi kaldırıp, eski çalışanlarının işsizlik sigortasından faydalanması için gerekli işlemleri de yapacak.

“Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde en güzel hediyemi almış oldum”

Hatice Sugur

Aralık 2018’de ‘Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’nun desteğiyle gerçekleşen eylemde röportaj yaptığımız Hatice Sugur ile tekrar görüştük. 297 gündür tüm zor şartlara rağmen direnişini sürdüren Sungur, direnişin kazanımla sonuçlanmasından dolayı çok memnun olduğunu belirtti. Türlü baskılar ve sindirmelerle karşılaştıklarını ama birlikte dayanışma içinde olarak bugüne ulaştıklarını vurgulayan Sungur, “Kazancımız bir zafer ve o soğuk günlerde yaşadıklarımızı düşününce çok duygulanıyorum. Çok zor zamanlar geçirdik, psikolojimiz bozuldu. Zatürre olan ve direnişe devam edemeyecek kadar hasta olan arkadaşlarımız oldu ama asla geri adım atmayı düşünmedik. Flormar tarafı da bizim bu kararlılığımızı gördü. Şimdi sonucu görünce biraz olsun içim rahatladı. İşe geri iademiz de verilseydi, o zaman sevincimiz ikiye katlanacaktı. Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde en güzel hediyemi almış oldum” şeklinde konuştu.

“Flormar Direnişi’ni Sonlandırmamız Şartıyla Teklif Sundular”

Şivan Kırmızıçiçek / Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Bşk. Yrd.

Flormar Direnişi’nin ilk gününden beri işçilerin yanında olan Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek,  Sivil Sayfalar’a kazanımlarla sonuçlanan Flormar Direnişi’ni değerlendirdi. Kırmızıçiçek direnişin dünya çapında da ses getirdiğini, hem Türkiye işçi sınıfına hem de sermaye sınıflarına güzel mesajlar verildiğini belirterek şöyle devam etti: “Bugüne kadar işveren direnen tüm arkadaşlarımızı suçlu ilan etti hatta terörist gözüyle bakıyordu. Ama bu mücadelenin uzaması ve işçilerin hiç geri adım atmaması üzerine işçilerin haklarını vermeye razı oldu. Son iki aydır bize arabulucular vasıtasıyla yeni yeni tekliflerle gelmeye başlamışlardı. Sundukları teklifleri kabul etmedikçe iyileştirme yapıp yeni teklifler sunmaya başladılar. İlk defa 6 Mart 2019 günü yazılı ve resmi bir şekilde Flormar avukatları bir teklif sundular. Bu teklifi ise Flormar Direnişi’ni sonlandırmamız şartıyla sundular.”

Flormar avukatı tarafından resmi olarak yapılan teklifi hep birlikte değerlendirdiklerini ifade eden Kırmızıçiçek, “Yaptığımız  toplantı sonunda artık direnişi sonlandırma notasında bir çoğunluk sağlandı ve onların istekleri doğrultusunda Flormar Direnişi’ni sonlandırdık ama Flormar markasıyla üretim yapan Kosan Kozmetik ile sendikal mücadelemiz ve yargıya taşınan örgütlenme sürecimiz devam edecektir” dedi.

“İşçi Sınıfının Tarihine Yazılacak Bir Eylem Oldu”

Petrol-İş Sendikası olarak Flormar işçileriyle birlikte 10 ay süren uzun soluklu bir mücadele verdiklerini vurgulayan Kırmızıçiçek, “İki gündür hepimiz duygusal anlar yaşıyoruz. Çok zor şartlar altında ve her türlü baskıya rağmen hiç pes etmeden devam etti mücadelemiz. Acısıyla tatlısıyla geçen bu süreçle etle kemik olduk diyebilirim. Fakat böylesi bir direnişin daha anlamlı bitmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu haklar hukuk yoluyla eninde sonunda kazanılacaktı zaten. Ama direnişin son günü üzerinden de değerlendirme yapmak biraz eksik kalır. 297 gündür Flormar direnişçileriyle işçi sınıfın tarihine yazılacak, örnek gösterilecek bir eylem şekli oldu, bu tarz hak arama mücadelelerinde nasıl bir yol izleneceği konusunda bir yol haritası olacak nitelikte bir mücadele oldu. Bu yüzden sonucu bir bütün olarak değerlendiriyorum ve mücadelemizin başarıyla sonuçlandığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.