Diyarbakır Barosu’ndan Avukatlarına Kent Öyküleri Çağrısı

07 Mart 2019
Diyarbakır Barosu, meslektaşlarına sonrasında Tahir Elçi'ye ithaf edilecek bir kitap oluşturulmak üzere kent öyküleri göndermeleri için çağrı yaptı.
Cihan Aydın

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın şehir, hukuk, hafıza meselesini irdelemek istediklerini ve bu noktada meslektaşlarının yazacakları şeylerin kıymetli olduğunu ifade etti. Çıkış noktalarının baro bünyesindeki avukatlardan geldiğini belirten Aydın, “Arkadaşlar ‘kent –avukatlık’ meselesi ile ilgili bir çalışma yapalım dediler. Ekip olarak birkaç toplantı sonucunda çerçevesini belirleyip fikri olgunlaştırdılar. Bir afiş ve metin çalışması çıktı ortaya. Avukatların şehre dair hafızasını oluşturmak istiyoruz. Hak anıları ya da küçük öyküleriyle kente dair mutlaka söyleyecekleri bir şey var ve olmalı. Çünkü mekân hukuktan, adaletten, bağımsız düşünülemez. Kısa bir süre sonra ortaya çıkacak bu seçkiyi yıl sonuna kadar derlemeyi düşünüyoruz. Ana temamız ise hukuk, avukatlık ve şehir kültürü.” dedi.

Cihan Aydın hazırlanacak seçkiyi Diyarbakır’ın sembollerinden biri haline gelen Tahir Elçi anmasına yetiştirmek istediklerini söyledi. Tahir Elçi’nin sadece bir avukat değil aynı zamanda bir insan hakları savunucusu ve güçlü bir kentli bilincinin olduğunu hatırlatan Aydın, “Kentle özdeşleşmiş bazı kimlikler vardır. Tahir Elçi de bu şehirle özdeşleşti. Diyarbakır’a dair her şey Tahir Elçi’ye de dairdir. Hukukçular konuşuyorsa yazıyorsa şimdi mutlak suretle Tahir Elçi de bunun içinde olması lazım. Bütün baro faaliyetlerimizi yaparken Tahir Elçi ile temasımız olacak. Onun hatırasını güçlü bir şekilde korumaya çalışıyoruz. Çünkü bu çaba aynı zamanda yürümeyen bir soruşturmayı sürekli hafızada tutma girişimidir. Tahir Elçi’nin isminin geçtiği her yer, her etkinlik oraya dair de bir referanstır. Bu cezasızlık politikasına da bir referanstır. Bu konudaki mücadelemize de vurgu yapmak istiyoruz Diyarbakır Barosu ve kentin bütün faaliyetleri bir şekilde Tahir Elçi ile kesişiyor.” diye konuştu.

“Bu Cinayeti Hafızada Tutmak İstiyoruz”

Toplumun hafızasında çok fazla karanlık olay ve müdahale olduğunu savunan Aydın, “Toplumun geçmişle yüzleşme çabalarına parmak basmak istiyoruz. Tahir Elçi, geçmiş dönemde insanlığa dair suçların açığa çıkarılması için oraya giden taşları döşeyen en güçlü avukatlardan biriydi. Hukuk -kent deyince; Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi, faili meçhuller, insanlığa karşı işlenen suçlar, cezasızlık politikası mutlaka değinmemiz gereken konular olacaktır. Çünkü tüm bunlar toplumun hafızasında derin izler bırakan kişiler ve olaylar. Biz yüzleşme sağlanana kadar sürekli yörüngesinde dönmeye devam edeceğiz.” dedi.