Edelman Anketine göre Türkiye Medyasına Güvenmiyor

Edelman ajansının Ekim - Kasım aylarında online ortamda gerçekleştirdiği anketlere dayarak hazırladığı Türkiye 2019’da raporuna göre Türkiye hükümete yüzde 52 oranında güvenirken, uluslararası kuruluşlara güvenmiyor. Buna rağmen uluslararası kurumlara güvende artış olduğu belirtilen rapora göre Türkiye'de en az güvenilen kurum medya.

Uluslararası İletişim Ajansı Edelman’ın 9 Ekim ile 16 Kasım 2018 tarihleri arasında online olarak 26 ülkede 33 binden fazla kişinin katılımıyla yürüttüğü anketler doğrultusunda 2019 Güven Barometresi raporunu yayımladı.

BİA Haber Merkezi’nin verdği bilgilere göre; Türkiye’de halkın yüzde 72’si şirketlerin toplumu geliştirebileceğine ve geliştirdiğine inanıyor. Ancak Türkiye aynı zamanda Rusya ve Güney Kore’den sonra “genel anlamda iş hayatına, ticarete” en az güvenen üçüncü ülke. İş hayatına erkekler yüzde 47, kadınlar ise yüzde 39 oranında güveniyor. Kadınlar ve erkeklerin güven oranları arasındaki en büyük fark da bu alanda ortaya çıkıyor.

Hükümete Güven Yüzde 52 Ama Kadınlar Hükümete Daha Az Güveniyor

Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 52’si hükümete güvendiğini söyledi. Bu kategoride bir önceki araştırmaya göre yüzde 1’lik artış yaşandı. Araştırmadaki 26 ülkenin ortalamasına göre dünya çapında hükümetlere duyulan güven yüzde 47.

Sivil toplum örgütlerine ise Türkiye’nin yüzde 57’si güveniyor. Bu kategoride önceki yıla göre yüzde 1’lik düşüş var. Kadınlar hükümete erkeklerden yüzde 3 daha az, sivil toplum kuruluşlarına erkeklerden yüzde 3 daha fazla güveniyor.

AB ve BM’ye Güven Artıyor

2019’da Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) güveni 7 puan artarak yüzde 40’a, Birleşmiş Milletler’e (BM) güveni de beş puan artarak yüzde 41’e çıktı.

Dünyada ise AB’ye duyulan güven yüzde 53, BM’ye duyulan güven yüzde 59. BM’ye Türkiye’den daha az güvenen iki ülke var, Rusya ve Japonya.

Dört Kişiden Biri Medyaya Güvenmiyor

Medya Türkiye’de de dünyada da en az güvenilen kurum. Rapora göre medyaya duyulan güven dünyada üç puan artarak yüzde 47’ye çıkarken, Türkiye’de üç puan azalarak yüzde 27’te düştü.

Türkiye, Rusya’dan sonra medyaya en az güvenen ikinci ülke

Raporu indirmek için tıklayınız: 2019 Güven Barometresi raporu