Hozatlı Öğrencilerin Akustik Piyano Sevinci

İstanbul Resitallerince yürütülen "Her Okula Bir Piyano" projesi kapsamında Hozat ilçesindeki bir okula gönderilen akustik piyano, ilçede ilk kez piyano ile tanışan öğrencilerin gözdesi oldu.

“Her Okula 1 Piyano”

Geleceğini iyileştirmek isteyen toplumlar ise önce eğitimle başlarlar. İste bu yüzden bir toplumun geleceğine, eğitime yapılan her katkı kutsaldır.

İnsan ruhunu besleyen ve iyileştiren müzik, aynı zamanda ciddi bir disiplindir. Bu disiplinin en zengin enstrümanı olan piyano, çocuk-larımızın müzik eğitiminde hak ettiği yeri almalı. Her okulun bir piyanosu olmalıdır.

“Her Okula 1 Piyano” ile geleceğimiz olan çocuklara, sadece bir enstrüman değil; dünya mirası olan müziğin zengin bir envanteri ve beraberinde taşıdığı, insanlık tarihine ışık tutan bir bilgi okyanusu da sunulmuş olacaktır.

Piyano, sosyal statü ve ekonomik güce sahip olan ailelerin çocuk-larının ulaşabileceği bir enstrüman olmaktan çıkmalı; “Her Okula 1 Piyano” ile yurdun dört bir yanındaki tüm çocuklara ulaşmalıdır.

Yukarıdaki sözler İstanbul Resitalleri’nin “Her Okula 1 Piyano” projesinin manifestosunde yer alıyor. Proje ile birlikte Anadolu’nun ücra köşelerindeki okullar piyano ile tanışabilecek.  

Proje kapsamında okullara gönderilen ile piyanolardan biri Dersim’in Hozat ilçesindeki Zübeyde Hanım Anadolu Lisesi’ne getirildi.

Okulda oluşturulan müzik sınıfında yerini alan ve öğrencilerin eğitimine sunulan akustik duvar piyanosu, öğrencilerin ilgisi ile karşılaştı.

Okul müdürü Erdal Akbaba, yaptığı açıklamada, okul idaresi olarak yakın zamanda okulda ve Hozat ilçesinde müzik alanında bir eksiklik fark edip bir müzik sınıfı açmaya karar verdiklerini söyledi.

Amaçlarının öğrencileri bir enstrümanla tanıştırarak müziği sevdirmek ve yetenekli çocukları konservatuvarlara yönlendirmek olduğunu belirten Akbaba, bunun için Milli Eğitim Bakanlığının ödeneğinden faydalanarak içinde çeşitli enstrümanların bulunduğu müzik sınıfı oluşturmaya başladıklarını belirtti.

Akbaba, “Özellikle uluslararası arenada piyanistlerle çalışma yürüten İstanbul Resitalleri ile tesadüfen iletişime geçtik ve bize bir akustik piyano göndereceklerini söylediler. Müzik sınıfını oluşturma aşamasında bu tür bir talebin gelmesi bizim açımızdan büyük şans ve avantaj oldu.” diye konuştu.

Öğrencilerin piyanoyu kullanmaya başladığını anlatan Akbaba;”Akustik piyanoyu Hozat’a getirmeyi başardık ve şu anda okulumuzdaki öğrencilerin bir çoğu akustik piyanoda müzik öğretmenimiz eşliğinde çalışmalarına başladı. Bundan sonra da bu çalışmaları yürüteceğiz. Temel amacımız bir üst öğrenime özellikle akademiye buradan birkaç öğrenciyi gönderebilmek ve öğrencilerin sonraki hayatlarında müzik kültürünü geliştirmek.” dedi.

Piyanonun ilçeye verilmesine katkı sağlayan herkese teşekkür eden Akbaba, “Hozat ilçesi ilk kez akustik piyanoyla tanışmış oldu. İlkler her zaman güzeldir. Bu sadece okulumuz için değil tüm ilçe için bir ilk oldu.” dedi.

Öğrenciler Piyanoya İlgi Gösteriyor

Okulda görev yapan müzik öğretmeni Tarık Dik de piyanonun getirilmesiyle okulun müzik bölümünün önemli bir enstrümana kavuştuğunu söyledi.

Öğrencilerin piyanoya ilgisinin gün geçtikçe arttığına işaret eden Dik, piyanonun öğrenciler için önemli enstrüman olduğunu belirtti.
Dik, “Akustik piyanonun gelmesiyle öğrencilerin müziği algılama seviyesi daha yükseğe çıkacak. Yani akustik piyanonun ses düzeyinin daha iyi olması, öğrencinin algılama seviyesinin yüksek olmasının yanı sıra fiziksel, beyinsel olarak gelişim sağlaması açısından önemli.” dedi.

Dik, okulun müzik bölümü ve piyanonun kullanımının öğrencilere her zaman açık olduğunu vurgulayarak, “Akustik piyano genellikle güzel sanatlar lisesinde olabilen, Anadolu ya da meslek liselerinde fazla bulunamayan piyano çeşidi. Bu açıdan öğrencilerimiz de bizler de çok şanslıyız. Öğrencilerimize daha iyi bir eğitim verebileceğiz.” ifadelerini kullandı.

Dik, piyano eğitiminin öğrencilerinin derslerindeki başarısını da artıracağını ifade etti.

Okulda eğitim gören öğrenciler de akustik piyano ile tanışmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ettiler.

İstanbul Resitalleri’nin “Her Okula 1 Piyano” projesi hakkında detaylı bilgi için:

https://www.herokula1piyano.com adresini ziyaret edebilirsiniz.