İki Yılın 530 Gününde 500 Bin Dolarlık Seyahat Eden BM Çevre Programı Yöneticisi İstifa Etti

Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı Yöneticisi Erik Solheim seyahat masraflarına dair denetimlerden dolayı görevinden ayrıldı. Solheim’in BM Çevre Programı’nda yöneticilik yaptığı iki yıllık süre zarfında masrafların 488 bin dolara ulaşması dikkat çekerken BM’nin itibarının zedelendiği vurgulanıyor.

İngiltere’nin Guardian gazetesi tarafından elde edilen ve BBC tarafından da ele alınan yakın tarihli bir iç denetim taslağı, Solheim’in yöneticilik yaptığı 668 günün 529’unda seyahat ettiğini ve bu süre boyunca 488 bin dolarlık harcama yaptığını belgeliyor, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın itibarının zedelendiğini belirtiyor.

Ancak bu seyahatleri takip etmek için herhangi bir “gözetimin” veya “hesap verme sorumluluğunun” olmadığı da söyleniyor. Norveçli eski Çevre Bakanı Solheim, gözetimlerin yapıldığı masraf kalemlerini geri ödediğini ifade ediyor.

Norveç’in NRK haber kanalı, geçtiğimiz salı günü Solheim’in istifasının onayladığını bildirdi. Resmi bir BM duyurusunun yakın bir zamanda yapılması bekleniyor.

BBC’nin çevre editörü Matt McGrath’in haberine göre, harcama tutarlarına dair bilgilerin sızdırılmasının ardından Erik Solheim’in BM’deki görevi askıya alınmıştı. Solheim’in görevinden uzaklaştırılmasında sadece masrafların miktarı değil itibarın da önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor. İklim değişikliğiyle ilgili farkındalığın daha önce hiç olmadığı kadar artmış olduğu bir zamanda, kendini iklim değişikliğiyle savaşmaya adamış birinin durmaksızın seyahat ederek “lüks” bir hayat yaşaması BM’nin itibarına da zarar veriyor.

BM çevresinde Solheim’in görevinden ayrılmasından memnuniyet duyanların sayısı oldukça fazla olsa da Solheim’in bir zamanlar ‘cansız’ olan BM Çevre Programı’na getirdiği enerjiyi özleyeceklerini belirten kesim de bulunuyor.

Haberin tamamı için tıklayınız.