Dersim Türkiye’nin Norveç’i Olabilir

Dersim’de ilk kez düzenlenen Türkiye Yamaç Paraşütü Akrobasi Şampiyonası, iki gün süren nefes kesen yarışlar ve akrobasi gösterilerinin ardından düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. 

Tunceli Valiliği, Tunceli Belediyesi ve Türkiye Hava Sporları Federasyonu tarafından organize edilen, Türkiye Yamaç Paraşütü Akrobasi Şampiyonası, 6-7 Ekim tarihlerinde Dersim merkezde gerçekleştirildi.

Şampiyonada, yamaç paraşütünün yanı sıra flyboard, jet-ski ve kano gibi su sporları gösterileri de vatandaşlarımızdan büyük ilgi gördü.

70 sporcu ve teknik heyetin katıldığı şampiyonada 1200 rakımdaki yüksek tepeden atlayış gerçekleştiren paraşütçülerin akrobasi hareketleri katılımcılardan büyük alkış aldı.

Şampiyonanın ikinci gününde hem akrobasi hem de tandem (ikili) uçuşları gerçekleştirildi. Yamaç Paraşütü pilotlarıyla, tandem uçuşu yapan vatandaşlar, bir taraftan heyecan yaşarken diğer taraftan kentin güzelliğini kuş bakışı görme şansı buldu.

“Dersim Doğa Turizminde Marka Olabilir”


Şampiyonanın ilin turizm potansiyelinin ortaya çıkartılmasına katkı sunduğunu belirten
Tunceli Valisi Tuncay Sonel, iki gün boyunca Dersim’in büyük bir şampiyonaya ev sahipliği yaptığını belirterek müsabakalar sonrasında milli takıma katılacak sporcuların da buradaki şampiyonada seçilmiş olduğunu söyledi. Konuşmasında 2018 yılı Mayıs ayı içerisinde Dersim’de ilk kez Türkiye Rafting Şampiyonasının yapıldığını hatırlatan Sonel, 2019 yılı Haziran ayı içerisinde düzenlenecek Dünya Rafting Şampiyonasına da yine Dersim’in ev sahipliği yapacağını belirtti.

Sonel, “Çok güzel, keyifli iki gün geçirdik. Tunceli artık Rafting başta olmak üzere su sporlarıyla, yamaç paraşütüyle, gondoluyla, gezi ve sürat tekneleri ile anılıyor. Rafting Federasyonu Başkanımızdan bir müjde geldi. İnşallah 2019 Dünya Rafting Şampiyonası Tunceli’de düzenlenecek. Şimdiden hayırlı olsun. Bu şampiyonada emeği geçen bütün arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum.” dedi.

“Dersim Türkiye’nin Norveç’i”

Türkiye Hava Sporları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Saim Yılmaz Dersim’e Vali Tuncay Sonel’in daveti üzerine geldiklerini ve Dersim’in doğasına hayran kaldıklarını vurguladı.

Dersim’de hava sporları branşında ciddi bir potansiyelin olduğunu ve bunu açığa çıkarmak için organizasyon yaptıklarını ifade eden Yılmaz, şunları dile getirdi:

“Yaklaşık 70 kişilik bir grupla geldik buraya. Bu 70 arkadaşımız şu an inanılmaz mutlular. Müthiş bir doğa ve misafirperverlikle karşı karşıya kaldık. Hava sahası olarak çok iyi bir potansiyele sahip. İnşallah bundan sonraki amacımız burada Avrupa ve dünya şampiyonları yapmak. Çünkü buranın halkı bunu hak ediyor. Biz de Türk Hava Sporları Federasyonu olarak bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız.”

Yılmaz, “Doğa sporlarıyla ilgili yalnız yamaç paraşütü değil, su kayağı, trekking, rafting hepsi yapılabilir. Hepsini aynı anda küçük bir alanda yapabiliyorsunuz. Tüm halkımıza şunu söylemek istiyorum ki, buraya geldiğinizde inanılmaz bir doğa ve misafirperverlikle karşılaşacaksınız. Çünkü burası şahane bir yer ve Türkiye’nin Norveç’i diyebilirim. Bu kadar iddialıyım.” dedi.

Yamaç Paraşütü Şampiyonası İlk Kez Dersim’de Yapıldı

Yamaç paraşütü yarışmasının ilk kez Dersim’de düzenlendiğini belirten Federasyonun İl Temsilcisi Nazım Arslan’da,” Şampiyonanın ilimizde yapılması ilimizin tanıtımı açısından çok önemli. İlimiz rafting, kano gibi akarsu sporlarının yanı sıra yamaç paraşütü gibi hava sporlarına da ev sahipliği yapmaya başladı. Teknik olarak bir eksiğimiz kalmadı. Zor olan bu organizasyondan alnımızın akıyla çıktık.  Avrupa ve dünya şampiyonalarına da ev sahipliği yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

İki gün süren şampiyonada, yamaç paraşütçüleri hem kıyasıya yarıştı hem de akrobasi gösterileri ile sporseverlere heyecanlı anlar yaşattı. Tandem uçuşlarına katılan vatandaşlar da sporcuların heyecanına ortak oldu. 

Şampiyonada Emre Gürer 1’inci, Artun Bayrak 2’inci ve Taygun Özel 3’üncü oldu.