İklim Değişikliğinin Orman Yangınlarına Etkisi: Açılan Davalar

"Yanıyoruz. Ormanlarımız yanıyor. Hem de her geçen gün daha da şiddetlenerek, bir öncekinden daha fazla insan-hayvan canına, doğa tahribatına mal olarak.

Sivil Sayfalar ve Yeşil Gazete ortaklığında bu soruna el atalım, gündeme taşıyalım istedik.

Gezegen çapında sorunu kavramak, yerelde durum tespiti yapmak, kimlikler işin içine girdiğinde orman yangınlarına karşı tavırda değişim oluyor mu (bknz. Dersim Yangınları) araştırmak , uzmanlara danışmak ve en nihayetinde dosya konusunun bittiği an itibarı ile kapsamlı bir #OrmanDosyası içerik dizgesini önünüze sunmaktır ana gayemiz.”

Amerika Kıtası

Amerika Eagle Creek Davası

1.2   2 Eylül 2017 yılında Amerika Birleşik Devletlerinin Oregon eyaletinde bulunan Eagle Creek yolunda yürüyüş yaparken havai fişek atan genç çocuk dava sonucu doğaya verdiği zarardan ve insan hayatını tehlikeye atmaktan dolayı $36,618,330.24 para cezasına çarptırıldı. 48 bin dönüm arazinin yanmasına sebep olan gencin avukatı para cezası hakkında “zalim ve alışılmışın dışında bir ceza” yorumu yaparken Hakim John A. Olson kararın anayasayı çiğnemediğini ve tazminatın genç tarafından yapılan zarar karşısında gayet orantılı olduğunu söyledi.

Sierra Forest Legacy

https://www.sierraforestlegacy.org/FC_LawsPolicyRegulations/RecentImportantCaseLaw.php

Wildfire Legal Group (WLG)

Los Angeles şehrinde, Su ve Elektrik Departmanına okul bölgesi, su bölgeleri ve bir yaz kamp alanı dahil olmak üzere yüzlerce mülke zarar vermekten ve kontrolsüz şekilde büyüyen yangın başlatmaktan dolayı dava açıldı. WLG Müdürü Dave Fox ilk davacı adına davaya atandı ve duruşmadan birkaç gün önce 103 milyon dolar tazminat ile sonuçlandı.

Avrupa Kıtası

Yunanistan’da Orman Yangınına kurban gidenlerin aileleri Otoritelere dava açtı

İki kurban ailesi tarafından açılan davada yetersiz tahliye talimatları nedeniyle onlarca insanın ateşler içinde kalmasına sebebiyet vermesinin altını çizerek hükümetin yetkili kesimleri ve bu denli ciddi bir krizle başa çıkmakla sorumlu kişilere karşı suçlamada bulunuyor.

“Alevlerin önlenmesi, alevleri söndürmek ile ve insanların güvenliğinden sorumlu herkes mahkum edilmeli ve davada adı geçmektedir.” diye konuşan davacı avukatı Antonis Foussas, “Bu isimler arasında Sivil Koruma Ajansı’nın başı, Attika’nın Valisi, Maraton ve Polis ve İtfaiye servislerinin başkanı da bulunmakta,” dedi. “2007’de olan yangın felaketlerinde de yetkililer benzer suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı,” diye ekleyen Foussas toplamda 70 yıl hapis cezasına çarptırılacaklarını fakat Yunan kanunları çerçevesinde bu cezayı ödeyerek kurtulabileceklerini ve tek umutlarının böyle bir olayın tekrar yaşanmaması olduğunu belirtti.

Asya Kıtası

Waringin Argo Jaya şirketine karşı açılan dava:

7 Şubat 2017 tarihinde Güney Jakarta Bölge Mahkemesinde PT Waringin Agro Jaya (WAJ) isimli palm yağı üreten bir şirkete kasıtlı olarak açık araziyi ateşe vermek sebebiyle yetkililer tarafından dava açıldı. Güney Sumatra bölgesinde bir alanı bilerek ateşe verip orman yangınına sebep olan şirket 35 milyon dolar cezaya çarptırıldı. Bu cezanın %37’si yanan 411 metrekarelik alanın tazminatı sayıldığını kalanı ise alanı iyileştirme maliyeti olduğunu söylendi.

Ulusal Sago Prima şirketine karşı açılan dava:

Ekim 2015’te 3 bin hektar torf alanın ve çevresindeki ormanların yanmasına sebep oldukları gerekçesi ile palm yağı üreten Ulusal Sago Prima (NSP) şirketine yetkililer tarafından dava açıldı. Bakanlık tarafından ilk kazanılan dava niteliği taşıyan bu hukuki süreçte NSP’nin yangınların kontrolden çıkmasını önlemek için hiçbir tedbir almadığını bir tane bile yangın kulesi kurmadığı anlaşıldıktan sonra 319,168 milyar ER tazminat cezası ve 753 milyar ER ise yanan alanları tedavi amaçlı para cezasına çarptırıldı.  Bakanlığın avukatı Patra Zen “ Bir şirket orman alanından ödün istediği zaman orayı korumak, kontrolu sağlamak ve yangınları söndürmekle yükümlüdür,” dedi.

Bu derleme çeviri Aylin Gülüm, Emir Gürsoy ve Enise Küçük tarafından hazırlanmıştır.