Mersin’de Eşitlik Birimi Tohumları Atıldı

Mersin 7 Renk LGBTİ Eğitim, Araştırma ve Dayanışma Derneği, Türkiye’de 14 Belediye tarafından uygulamaya konulan Eşitlik Birimi’ni Mersin’de de hayata geçirmek üzere 20-21 Eylül'de sempozyum düzenledi.

Yerel yönetimlerde Eşitlik Birimi’nin kurulması amacıyla gerçekleştirilen Sempozyuma başta büyükşehir belediyesi olmak üzere ilçe belediye yöneticileri Kent Konseyi Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, çeşitli siyasi parti yöneticileri ve belediye başkan aday adayları ile çok sayıda aktivist katıldı.

Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu’nun açılış konuşmasını gerçekleştirdiği sempozyuma 7 Renk LGBTİ Eğitim Araştırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Elif Tuna Şahin, Prof. Dr. Ayşegül Yılgör, Ankara Çankaya Belediyesi Kadın Aile Hizmetleri Müdürlüğü Eşitlik Farkındalık Bürosu’ndan Dide Tayfur, İstanbul Beşiktaş Belediyesi Dışilişkler Müdürlüğünden Meral Gülşah Tanrıverdi, 7 Renk Eğitim Araştırma ve Dayanışma Derneği aktivisti Fahriye Cengiz, Akdeniz Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Muşlu, LGBTİ aktivisti Çelik Özdemir konuşmacı olarak katıldı.

Mersin Kent Konseyi Başkanı konuştu

7 Renk LGBTİ’nin sosyal medya hesabında yer alan habere göre ‘Yerel Yönetimlerde Eşitlik Birimi’ sempozyumumun açılışında konuşan Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, herkesin eşit şartlarda doğmadığını ancak eşit hizmet alma hakkına sahip olduğunu belirterek, “Enerjimizi farklılıkları kucaklayarak, herkese eşit imkanlar sağlayarak topluma faydalı bireyler kazandırmak için harcamak daha doğru olmaz mı? Herkesin tornadan çıkmışçasına aynı olmasını beklemek sağlıksız değil midir?” diye sordu.

Şahin, yaptığı konuşmada Mersin Kent Konseyi Toplumsal Eşitlik Birimi hakkında bilgiler aktardı.

Sempozyumun ikinci konuşmacısı Prof. Dr. Ayşegül Yılgör, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Porf.Dr. Yılgör’ün ardınan sırasıyla söz alan Ankara Çankaya Belediyesi Kadın Aile Hizmetleri Müdürlüğü Eşitlik Farkındalık Bürosundan Dide Tayfur ve Beşiktaş Belediyesi Dış ilişkiler Müdürlüğünden Meral Gülşah Tanrıverdi ise ‘Eşitlik Birimi’nin kuruluş aşaması ve zaman içerisinde gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında deneyimlerini aktardı.

Fotoğraf sergisi açıldı

7 Renk LGBTİ Eğitim Araştırma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Eşitlik Birimi Sempozyumu’nun ilk gününde konuşmaların ardından, dernek genel koordinatörü Yağmur Arıcan’ın sunumuyla bir resepsiyon yapıldı.

Resepsiyonda ayrıca Zeynep Yıldırım ve Hatice Ataç’ın fotoğraflarından oluşan ‘iz’ başlıklı fotoğraf sergisi açıldı.

Resepsiyonun açılışında ‘Ayrımcılıkla Mücadele Ödülleri’ adı altında çeşitli kurum ve kuruluş temsilcilerine plaketler verildi. Bu yıl ilk kez düzenlenen Ayrımcılıkla Mücadele Ödüllerine Mersin Barosu, Mersin Kent Konseyi, Mersin Tabipler Odası, Mersin Eğitim Sen, Avukat Ezgi Özkan ve Uzm. Dr. A. Jini Güneş’e verildi.

Cinsiyet, ırk, yaş, cinsel yönelim, köken, dil, din, görüş, sınıf ve engellilik, eşitliği başlıklarında toplanan ‘Eşitlik Birimi Sempozyumu’ nun ikinci gününde ise Psikolog Fahriye Cengiz yerel yönetimler ve STK’ lar, sosyolog Bedrettin Gündeş, yerel yönetimler ve dezavantajlı gruplar, Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Muşlu, eşitlik ve yerel yönetimler, aktivist Çelik Özdemir ise eşit temsiliyet ve siyaset başlıklı konularında değindiler.

Eşitlik Birimi Sempozyumu’nda yapılan konuşmalar ve tartışmaların ardından; Mersin’de başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere alt birim belediyelerinin bünyesinde ‘Eşitlik Birimleri’nin oluşturulabilmesi için sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin iş birliği içerisinde olmaları gerektiği sonucuna varıldı.

Divan Otel’de yapılan sempozyumda konuşan Lokmanoğlu, yerel yönetimlerde eşitlik birimlerinin neden kurulması gerektiğinin tartışılacağı sempozyumun “hem dezavantajlı gruplar hem de yerel yönetimler açısından faydalı olacağını” söyledi.

Mersin Kent Konseyi Toplumsal Eşitlik Birimi sorumlusu ve 7 Renk Eğitim Araştırma ve dayanışma Derneği Başkanı Elif Tuna Şahin de, Mersin’de ilk kez bu birimin oluşturulduğunu belirtti ve birimin çalışma ve hedefleri hakkında bilgi verdi.