Hasankeyf’te Tarihe Gözü Yaşlı Veda

Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan antik Hasankeyf'te tarihi eserler birer birer taşınıyor. Son olarak 12'nci yüzyılda Artuklular tarafından inşa edilen İmam Abdullah Zaviyesi 2.5 kilometre mesafeye taşındı. Hasankeyf sakinleri tarihi yapının taşınmasını gözyaşlarıyla izledi.

Baraja kurban edilen Hasankeyf yakında sular altında kalacak. İlçenin dört bir yanındaki tarihi eserler de bu nedenle yeni oluşturulan arkeoparka taşınıyor. Hasankeyf’teki Zeynel Bey Kümbeti ve Artuklu Hamamı’nın ardından İmam Abdullah Zaviyesi de Ilısu Barajı sularının altında kalmaması için taşındı. 1 saat 40 dakikada taşınan türbenin özel araçla geçişi sırasında ilçe sakinlerinin duygulanıp, gözyaşı döktüğü görüldü.

Tarihi yapının sabah erken saatlerde özel araçla yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıktaki arkeoparka taşınma işlemlerini izleyen Kesmeköprü-3 köylüleri duygulu anlar yaşadı. 9 çocuk annesi Selime Tapkan (65), yıllarca komşu oldukları türbenin köylerinden uzaklaşmanın hüznünü yaşadıklarını ifade etti. Gözyaşlarını tutamayan Tapkan, “İmam Abdullah Zaviyesi türbesiyle yıllarca komşuyduk. Çocukluğumuzdan beri hep ziyaretine giderdik. Şimdi de bizden uzaklaştı. Buradan ayrıldı diye üzülüyoruz” dedi. Sabah erken saatlerde türbenin taşınma işlemlerini izleyen Kesmeköprü-3 köyünden İbrahim Tapkan (73) da türbenin geçici sırasında el sallayarak “Nereye gidersen ziyaretine geleceğiz” demesi dikkat çekti.

256 TEKERLİ MODÜLER SİSTEMLE TAŞINDI

800 ton ağırlığında olan İmam Abdullah Zaviyesi’nin taşınmasıyla ilgili bilgi veren DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Hasankeyf’te üçüncü eserimizi taşıyoruz. İlk Zeynel Bey, ardından Artuklu Hamamı taşıdık, şimdi ise İmam Abdullah Zaviyesi’ni taşıyoruz. İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklular döneminde 12’nci yüzyılda inşa edilmiş bir zaviye. Daha sonra İmam Abdullah’ın kabri esas alınarak, etrafına zaviye tekrar şekillendirilmiş. Ardında da 1478 yılında Akkoyunlar döneminde de bir restorasyon görmüş. Osmanlı döneminde de çeşitli restorasyonlar yapılmış, Kültür Bakanlığınca da güçlendirme yapıldı. Türbenin ağırlığı 800 ton, 256 tekerlekten oluşan modüler taşıyıcı sistemle 2400 metre uzaklıktaki yere yerleşecek. Taşıma işi, gerek koruma kurulu gerek, Kültür ve Turuzm Bakanlığı ve gerekse Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerince büyük hassasiyet gösterilerek gerçekleştirildi. Taşınan eserin fiziksel  durumu, bugüne kadar taşıdığımız eserler arasında en kötü durumda olandı. Eseri 1 saat 40 dakika da yeni yerine taşıdık. Yeni yerinde bundan sonra yerleştirme yapılacaktır. Çarşamba günü de 13 metre yüksekliğindeki minaresi taşınacak.”

Kaynak: Duvar, Batman DHA