Ekofest, “Enerji” Temasıyla 15-19 Ağustos’ta Kazdağı’nda

Bu sene dördüncüsü düzenlenen Kazdağı Ekofest 15-19 Ağustos tarihlerinde “Güneş bize yeter” sloganıyla, Zeytinli – Mehmetalan köyü Kuzgun Camp’ta ekoloji dostlarını bekliyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin gerçekleştirdiği doğa festivali “Kazdağı Ekofestival”in dördüncüsü 15-19 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek. “Güneş bize yeter” sloganıyla doğa severleri buluşturacak olan Ekofest’te bu sene enerji konusu konuşulacak. Festivalin başlangıç günü olan 15 Ağustos’ta alana girişler başlayacak ve festival boyunca sportif aktiviteler, atölyeler, paneller ve konserler olacak.

Zeytinli – Mehmetalan köyüne 4 kilometre uzaklıktaki Zeytinki Baraj Projesi’ne göre sular altında kalacak olan Kirişlik Vadisi’ndeki Kuzgun Camp’ta düzenlenecek olan Kazdağı Ekofest’e Türkiye’nin çeşitli yerlerinden yüzlerce doğa severin katılması bekleniyor.

Kazdağı Ekofestivali, 2014 yılında Mıhlı Çayı üzerinde DSİ tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Mıhlı Barajı’na dikkatleri çekmek üzere “Dereler Özgür Akacak” sloganı ile gerçekleştirilmişti. Festival alanı, baraj projesinin sular altında bırakacağı alan olması nedeniyle özellikle seçilmişti.

2015 yılında ise ekosistem içerisinde ormanların önemine dikkatleri çekmek üzere, “Orman Gibi Kardeşçesine” sloganı ile gerçekleştirilen Kazdağı Ekofestivali’nde orman ve ağaçlar her yönüyle konuşuldu.

OHAL sebebiyle 2016 senesinde yapılamayan Kazdağı Ekofestivali, geçen sene “toprak” temasıyla “Hayat topraktan doğar” sloganıyla Narlı köyü yakınlarındaki Darıdere Tabiat Parkı’nda gerçekleşmişti.

BU SENE ENERJİ KONUŞULACAK

Her sene farklı bir temaya dikkat çeken ve Türkiye’nin bir çok yöresinden ekolojistleri bir araya getiren Kazdağı Ekofestivali’nin bu yılki teması enerji, sloganı ise “Güneş bize yeter”.

Festival programında da enerji temalı söyleşiler öne çıkıyor. Çarşamba günü kamp alanına girişlerin başlayacağı festivalin ilk akşamı katılımcılarla tanışma buluşması ve ateş başında müzik olacak. Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri ise birçok atölye, söyleşi ve panel katılımcıların ilgisini bekliyor.

16 Ağustos Perşembe günü Zeynep İlhan’ın moderatörlüğünde, “Yenilenemez Enerji” panelinde Pınar Demircan, Elif Cansu İlhan, Özlem Katısöz nükleer ve termik santrallar konusunda görüşlerini paylaşırken, yine aynı gün Önder Algedik, Mehmet Akbulut’un kolaylaştırıcılığında “Sıfır Enerjili Kentler”i tartışacaklar. Festivalin destekçilerinden olan Çanakkale, Edremit ve Küçükkuyu Belediyeleri’nin başkanları Ülgür Gökhan, Kamil Saka ve Cengiz Balkan, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu’nun moderasyonunda “Yerel Yönetimler ve Enerji” konusunu Ekofest’te konuşacaklar.

Festivalde Cuma günü de yine birçok önemli isim alanda olacak. “Yenilenebilir Enerji, Ancak” söyleşisinde Hasan Akyar, Hidroelektrik Enerji Santralları (HES) ve doğaya verdiği zararları Süheyla Doğan’ın kolaylaştırıcılığında anlatacak. Özgür Gürbüz “Nasıl Bir Dünya, Hangi Enerji” sunumunun ardından, Önder Algedik ile birlikte “Türkiye’de Enerji Politikaları”nı Zeynep İlhan’ın kolaylaştırıcılığında doğa severlere aktaracaklar.

ATÖLYELER, PANELLER VE KONSERLER VAR

Festivalde Cumartesi günü Arif Künar “Enerji Verimliliği ve Tasarrufu” konusunu festival katılımcılarıyla paylaşacak. Zeynep İlhan moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan forumda, katılımcı STK’ler enerji konusunu masaya yatıracaklar. “Yenilenebilir Enerji” panelinde Kardelen Afrodit Atsal (Biyoenerji), Çağla Balcı Eriş (RES) ve Selkan Polatkan (GES) konuşmacı olarak katılacaklar. Panelin kolaylaştırıcısı ise Mehmet Akbulut olacak. Günün son panelinde ise Umur Kozanoğlu’nun moderasyonunda “Enerji  Kooperatifleri”ni Adil Alper Coşkun ve Aslı Odabaşı tartışacaklar.

Panellerin haricinde üç güne yayılan konserlerle katılımcılarla bir arada olacak müzik grupları da var. Açılış akşamı olan Çarşamba günü Bülent Genç ve Mecit Ünal misafirleri müzikleriyle karşılarken, Perşembe akşamı ise “Tayfun Hakan Kağan konseri gerçekleşecek. Cuma günü ise “Issız” ve “Ahmet Beyler” grubu gün boyu panellere katılan katılımcılara müzik ziyafeti çekecekler. Festivalin son akşamı olan Cumartesi ise “Etnic Band” ve “Cümbüş Cemaat” katılımcıların kulaklarının pasını silecek.

“Güneş bize yeter” sloganıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Kazdağı Festivali’nde panel ve konserlerin haricinde dileyenler her sabah tai chi, yoga, meditasyon, doğa yürüyüşü, voleybol, badminton gibi spor ve serbest aktivitelere katılabilecekler.

FESTİVALDE EDEBİYAT DA OLACAK

Dolu dolu hazırlanan programda her sabah 1,5 saatlik “Atölyeler Saati”nde Nilüfer Özyürek ile Dans, Bülent Genç ile Ritm, Ergun Arda ve ekibiyle Seramik, Mustafa Köz ile Şiir-Öykü Atölyeleri gerçekleştirilecek.

Ekofest’te edebiyat da olacak. Her gün gerçekleşecek Şiir ve Öykü Atölyesi haricinde Niyazi Karabey ve Yaşar Kara, Mustafa Köz’ün kolaylaştırıcılığında Perşembe günü edebiyat konuşurlarken Cuma günü ise Burhan Gümüş kolaylaştırıcılığında Bülent Güldal, Cumhur Dokur ve Sinan Tortum da “Yerel Değerlerimiz” panelinde bir araya gelecekler.

Ayrıca ağaç tanıma turunda Volkan Yalazay ve “Ekosistem İnceleme Turu”nda Hasan Basri Avcı ve Salih Usta katılımcılarla birlikte olacak.

Öğleden sonraki atölyelerde Nazım Tanrıkulu ile Doğal Merhem, Derya Öncel ile Doğal Yağ, Gözde Bulamaç ile İp Mandala, Hakan Gürgüz ile Beden Ritm, Buket Atlı ile İnanç Mısırlıoğlu ile Zehirsiz Temizlik Atölyeleri gerçekleştirilecek.

EKOFEST’TE ÇOCUKLAR UNUTULMADI

Çocuklara, her gün Reyhan Soylu ile Geri Dönüşüm, Fikret Sarıbıyık ile Resim, Sevim Çavdarlı ile çocuk oyunları, Sevinç Durak ile de Çocuk Draması gerçekleştirilecek.

Zeytinli merkezden 3 kilometre uzaklığındaki Mehmetalan köyüne, oradan da 4 kilometrelik bir yoldan festivalin yapılacağı Kuzgun Camp’a ulaşmak mümkün. Kazdağı Milli Parkı sınırında yer alan Kuzgun Camp zeytinlikler içerisinde yer alıyor ve dört bir yanı yemyeşil ağaçlarla kaplı. Kamp alanından birkaç dakika uzaklıkta yer alan bir patikadan ulaşılan göletler serinlemek isteyenlerin festival boyunca uğrak noktası olacak.

Kazdağı Ekofestivali’nin Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen dernek yönetim kurulu başkanı Süheyla Doğan, “Çarşamba sabahı kapılarımızı dostlarımıza açacağız. Pazar öğlen saatlerinde ise festivalimiz sona erecek. Festival boyunca katılımcılar çadırda konaklayacak. Katılımcılardan çadır için ekstra bir ücret de alınmayacak. Katılımcılar sabah, öğle ve akşam öğünlerinde tabldot yemekleri alanda temin edebilecekler. Elbette katılımcılar kendi yiyeceklerini yanlarında da getirebilirler. Çok uzun süredir alanda birçok inceleme yaptık. Paneller, atölye çalışmaları, konserler ve diğer etkinlikler için arkadaşlarımızla haftalardır görüşme halindeyiz. İki aydır, haftada iki defa Ekofest gündemli toplantılar yapıyoruz. Ortada büyük bir emek var. Birçok da gönüllümüz var. Artık dördüncüsü gerçekleşen ve çok önemli konuların konuşulduğu bir ekoloji festivali oldu Ekofest. Doğa severlerin katılımını ve katkısını bekliyor, neşeleri ve motivasyonları ile 15-19 Ağustos tarihlerinde festivalimize bekliyoruz” dedi.

Cumartesi akşamı Kazdağı Doğa Koruma Ödülleri’nin de sahibini bulacağı Ekofest’e dair tüm soruların cevap bulduğu www.kazdagiekofest.com sitesinden, festivalin sosyal medya hesaplarından tüm detaylara ulaşmak mümkün. Dördüncüsü gerçekleştirilen Kazdağı Ekofest 15-19 Ağustos tarihleri arasında “Güneş bize yeter” sloganıyla yeni yerinde Zeytinli – Mehmetalan köyü Kuzgun Camp’ta ekoloji dostlarını bekliyor.