TEGEL: Doğa Dostu Temizlik Sanılanın Aksine Ekonomik ve Pratik

Temiz Gelecek Derneği (TEGEL) bu yıl Doğa Dostu Kendin Yap Temizlik Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında düzenlediği on atölyeden birini Ekofest'te gerçekleştirdi. Tegel'in gündemini ve Ekofest deneyimini derneğin proje koordinatörü Zeynep İlhan ile konuştuk.

GEF Küçük Destek Programı (SGP) tarafından desteklenen Doğa Dostu Kendin Yap Temizlik Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında “kendin yap” kitleriyle tanışanlar, evde doğa dostu temizlik ürünlerini hazırlamanın kolay ve pratik bir şey olduğunu görebilecek. Böylelikle tüketiciler petrokimyasal bazlı temizlik malzemelerine alternatif olarak pratik ve ekonomik temizlik ürünleriyle de tanışmış olacak. Ürünlerin hazırlanış sürecini Kaz Dağları ve Edremit Körfezi’nde Nusratlı Köyü Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği ile birlikte yürüten TEGEL doğa dostu temizlik ürünleri için pazara hazırlık ön çalışmalarını, yaptıkları kullanıcı anketleri ve atölye geri bildirimleri ile birlikte tamamlamış oldu. 

Doğa Dostu Temizlik Neden Önemli

İlhan, doğa dostu temizliğin önemini anlatırken ‘sanıldığının aksine ekonomiktir, pratiktir ve doğru tarif uygulanarak çok iyi sonuç alınabilir. Bunun yanı sıra kullanılan ham maddeleri kolaylıkla suda çözünür, doğada birikme yapmaz, çevre kirliliğine sebep olmaz ve biyoçeşitliliğe zarar vermez’ ifadelerini kullandı ve ekledi: “Türkiye’de genellikle petrokimyasal bazlı temizlik malzemeleri kullanılmaktadır. Bunun sebebi öncelikli olarak daha ucuz olması ve reklamlar sayesinde yoğun bir şekilde mis kokulu, bol köpüklü ve çabucak tamamlanan temizliğin doğru olduğuna dair bir algı yaratılıyor olmasıdır. Oysaki büyük moleküller içeren, sentetik kimyasallar ile üretilen temizlik malzemelerinin biyolojik olarak arıtılması mümkün olmamaktadır. Bu da ülkemizde kültürel olarak bol su ve bol deterjan kullanılarak yapılan temizliğin, doğa ve insan sağlığına olumsuz etkilerine sebep olur.”

TEGEL Ekofest’te 

2019 Ekofest’te Doğa Dostu Kendin Yap Temizlik Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi’nin ve ürünlerinin tanıtımı için stant açan TEGEL ekibi; yaklaşık 30 kişinin katıldığı atölyede katılımcıların sorularını cevapladı. Proje koordinatörü Zeynep İlhan: “Atölyemiz sırasında sorulan sorular ve yapılan katkılardan anlaşıldı ki doğa dostu temizliği gündelik yaşamında uygulamak isteyip de henüz harekete geçmemiş kişileri hedef alarak hazırladığımız kendin yap temizlik kitlerimiz piyasada hedefine ulaşacak. Ayrıca festival süresince yapılan genel temizliği için kullanılmak üzere doğa dostu temizlik malzemeleri sağlayarak projemizle Ekofest’i destekledik.” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra standa gelen ilgili 100 kişiye pazar araştırması kapsamında deneme kitleri verildi. Kullanım öncesinde ve sonrasında yapılacak olan anketlerin değerlendirmesi sonucu proje sonunda ürün tasarımını tamamlayarak piyasaya sürülmeye hazır bir kendin yap temizlik seti oluşturmayı amaçlıyorlar.

Festival sonrasında konuştuğumuz İlhan, atölyelerden elde ettikleri kazanımları  şöyle sıraladı:

  • Yerelde çevreyle ilgili çalışan STK’lar ile yapılan atölyeler sayesinde üyelerin doğa dostu temizlik farkındalığı arttı
  • Doğa dostu temizlik ürünlerinin hazırlanmasının aslında ne kadar pratik oluğu konusunda atölye katılımcıları ikna oldular
  • Atölyelerde toplumsal cinsiyet rolleri açısından temizlik ele alındı
  • Temizlikte zehirli kimyasalların sağlığa etkileri konusunda bilgilendirme ve deneyim paylaşımı yapıldı
  • Belediyeler, okullar ve otellerle yapılan görüşmelerimiz sayesinde faaliyetlerin en azından bir kısmını doğa dostu olarak değiştirecekleri yönünde söz alındı.
  • Suyun döngüsü ve yereldeki atıksu arıtma sistemleri hakkında sorgulayıcı ve farkındalık artırıcı tartışmalar yapıldı
  • Doğa dostu temizlik ürünleri pazara hazırlanması için ön çalışmaları tamamlandı