Ovacık’ta Foto Maraton

Dersim’in Ovacık ilçesinde, bölgenin tanıtımına katkı sunmak ve ilçenin fotoğraf arşivini oluşturmak amacıyla Foto Maraton yarışması düzenlendi.

24-27 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Foto Maraton yarışması, Ovacık Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Yarışmaya yüze yakın profesyonel ve amatör fotoğrafçı katıldı. Yarışmanın jürisinde fotoğraf sanatçıları Hakan Yaralı, Murat Bakmaz, Malik Kaya, Deran Atabey yer aldı.

Foto Maraton’da Ovacık Belediyesi Düğün Salonu’nda fotoğraf sunumu ve söyleşi etkinliği düzenlendi. Fotoğraf sanatçıları Hakan Yaralı, Murat Bakmaz ve Ege Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Alahattin Kanlıoğlu tarafından fotoğraf çalışmalarının sunumları yapıldı.

OVACIK’IN GÖRSEL ARŞİVİ

Etkinlikte bir konuşma yapan Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ellerinde Ovacık’ın geçmişine ait bir arşiv olmadığını belirterek, “Dostlarımızın, büyüklerimizin bize anlattıkları güzel şeyler var. Kafamızda toparlamaya ya

da resmetmeye çalışıyoruz ama sadece hayal ettiğimiz gibi bir şey. Ama biz artık gerek geçmişe dair yaşananları, gerekse de bugüne dair yaşananların bir hafızasını oluşturmak istiyoruz. Sizin çekeceğiniz fotoğrafları bir kitap haline getirmeyi istiyoruz. Aynı zamanda bir hafıza oluşturup bundan 50-80 yıl sonra çocuklarımız torunlarımız bunu görebilmeli. Ovacık 50 yıl önce nasıldı? En azından bu farkındalığı yaratabilmek için çaba harcıyoruz. Bu bizim için çok değerli. Biz geçmişimizi şimdi göremiyoruz. Sizin sayenizde güzel şeyler yapmak için uğraş veriyoruz. İyi ki geldiniz hepinize çok teşekkür ediyoruz” dedi.

KİTAP OLARAK BASILACAK

Yarışmaya katılan katılımcılar 3 gün boyunca Ovacık’ı fotoğrafladı.

Yarışmanın başarı ödülü 4000 TL, mansiyon ödülü ise 1000 TL olarak belirlendi. Jüri tarafından seçilen 30 fotoğraf sergilenecek. Jürinin belirlediği fotoğraflar kitap olarak basılacak. Kitapta yer alan fotoğraf sahiplerine telif hakkı ödenecek. Yarışmada derece alan fotoğraflar önümüzdeki günlerde Ovacık Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Bu yıl ilki düzenlenen Foto Maraton bundan sonra her yıl düzenlenecek.

FOTO MARATON’UN AMACI

Bu etkinliğin amacı şöyle açıklandı: Bölgenin ve Tunceli’nin örnek ve güzide ilçelerinden biri olan Ovacık’ın tarihi,  turistik yönlerinin, doğal güzelliklerinin, el sanatlarının, zanaatkarlarının, kentte yaşamın,  kısaca kente dair her şeyin fotoğraflarıyla nitelikli ve sanatsal bir görsel bellek oluşturmak, Ovacık’ın tanıtımına katkı sağlamak, yarışma yoluyla üretilen eserlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak, farklı şehirlerden gelecek fotoğraf severlerle buluşturmak, kaynaştırmak ve bu sayede fotoğraf sanatının tanıtılmasına, yaygınlaşmasına katkıda bulunmak. Ayrıca yerel halkta fotoğraf sanatına ilgi / farkındalık oluşturmak ve foto maraton sonucunda seçilen eserleri Ovacık Belediyesi fotoğraf arşivine kazandırmak.