Munzur Özgür Aksın

Dersim’de Munzur Çayı üzerine yapılması planlanan baraj ve HES projelerine dikkat çekmek amacıyla “Munzur Özgür Aksın” etkinliği düzenlendi. CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol’un desteği ile Tunceli Eğitim Kültür Gençlik Spor Sağlık ve Yardımlaşma Derneği’nin organize ettiği etkinlik Seyit Rıza Meydanı’nda yapıldı.

Etkinlikte Moğollar, Niyazi Koyuncu ve Hatay Medeniyetler Korosu sahne aldı. Konseri yaklaşık 10 bin kişi dinledi. Anadolu Rock müziğinin sembol ismi Moğollar, Munzur’daki baraj projelerine dikkat çekmek amacıyla besteledikleri “Şu Dersim’in Yaylaları” adlı türkünün yanı sıra sevilen çok sayıda şarkısını seslendirdi.

Moğollar: Munzur’un Yanındayız

Moğollar’ın kurucusu Cahit Berkay sahnede Munzur’un ölüm fermanı sayılan baraj ve HES projelerine karşı yıllardır verilen mücadelenin önemine vurgu yaparak, Moğollar olarak Dersimlilerin çevre ve doğa için verdikleri mücadelenin her zaman yanında olduklarını söyledi. Niyazi Koyuncu’nun sahne almasının ardından konuşan CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, “Tunceli, Dersim toprakları barışın, özgürlüğün, laik yaşamın, Cumhuriyetin kentidir” dedi. Munzur’un Aleviler için kutsal olduğunu söyleyen Erol; “Bu topraklar Kureyş Babanın, bu topraklar Baba Mansur’un. Bu topraklar Derviş Cemallerin, bu topraklar ana Fatma’nın toprakları. Ve bu toprakların inanışlarının kültüründe Hacı Bektaş-ı Veli’nin 72 milleti bir gördüğü felsefesi var. Yunus Emre’nin insan sevgisi var. Münsevi’nin insanın insana kulluğuna karşı çıkışı var.” dedi.
Munzur’a sahip çıkmanın ideolojik bir talep olmadığını vurgulayan Erol, “Bugün benim için 3 ana konu var. Bunlardan birincisi dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım Dersim’in Tunceli’nin suyunu içmiş, havasını teneffüs etmiş herkesin bu topraklara vefa borcumuzu ödeme günüdür. O vefa borcu Munzur’da HES’lere karşı çıkmaktır ve Munzur’da HES’lerin yapımına engel olmaktır. Çünkü biz yalnızca insan yaşamını kutsal saymayız. Biz aynı zamanda doğanın yaşam hakkına da saygı duyarız. Çünkü Munzur bizim için yalnızca bir vadi değildir. Munzur bu toplumun Munzur Babasıdır. Biz onu değerler üzerine adaklar adarız, kurbanlar keseriz. Munzur’a sahip çıkacağız. Ve bu talebin ideolojik bir talep olmadığını, bu toplumun inançsal değerine sahip çıkmak olarak değerlendirip bu sorunu ahlaki olarak hepimiz yerine getireceğiz” dedi. Konuşmasında Munzur’daki baraj ve HES projelerine karşı Meclis’te verdiği mücadeleyi anlatan Erol, mücadelesine bundan sonrada devam edeceğinin sözünü verdi. Etkinlik Hatay Medeniyetler Korosu’nun sahne almasıyla sona erdi.

Danıştay kararı

Munzur çayı üzerinde yapılması planlanan ve çevre halkın şiddetle karşı çıktığı Munzur Çayı üzerinde yapılması planlanan Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile HES II projeleri için bakanlar Kurulu’nun aldığı ‘acil kamulaştırma kararı, Danıştay 6. Dairesi, yürütmesini durdurulmuştu. Durdurma kararında Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun Milli Park Kanunu ile mülkiyet hak ve anayasanın orantılılık ve ölçülülük ilkesine aykırı olduğu belirtilmişti.