2017’nin Korkutucu Şiddet ve Cinayet Haritası

Umut Vakfı’nın ulusal ve yerel medya yansımalarından hazırladığı 2017 Şiddet ve Cinayet Haritası’na göre; silahlı olay sayısı önceki üç yıla göre yüzde 61 oranında artış göstermiş. Umut Vakfı, raporu medya yansımalarına göre hazırladığını, resmi rakamların daha yüksek olabileceğini de dile getiriyor. Umut Vakfı, Şiddet ve Cinayet Haritası’nı ilk olarak 2015 yılında hazırlamıştı. 2015 yılında Türkiye […]

Umut Vakfı’nın ulusal ve yerel medya yansımalarından hazırladığı 2017 Şiddet ve Cinayet Haritası’na göre; silahlı olay sayısı önceki üç yıla göre yüzde 61 oranında artış göstermiş. Umut Vakfı, raporu medya yansımalarına göre hazırladığını, resmi rakamların daha yüksek olabileceğini de dile getiriyor.

Umut Vakfı, Şiddet ve Cinayet Haritası’nı ilk olarak 2015 yılında hazırlamıştı. 2015 yılında Türkiye genelinde bireysel silahlı 2 bin 175 olay medyaya yansırken 2016 yılında yaklaşık yüzde 25 artışla 2 bin 721 olay yaşandı. 2017 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 28, 2015’e kıyasla yaklaşık yüzde 61 artışla 3 bin 494 bireysel silahlı olay meydana geldi. Bireysel silahlanmayla yaşanan bu olaylarda, 2 bin 187 kişi öldürülürken birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralandı… Haritaya göre, silahlı şiddet olaylarının yüzde 80’sinde ateşli silahlar (bin 352 tabanca, bin 422 tüfek), yüzde 20’sinde ise çoğunluğu bıçak olmak üzere kesici aletlerin kullanılmış. Ateşli silahlarla ilgili yapılan ayrıntılı incelemede, 116 olayda beylik silahı, bir kaçında suikast silahları glock, uzi marka olmak üzere toplam bin 352 olayda tabanca (Yüzde 39), bin 422 olayda da avdan havalıya, Keleşten MP-5 makinalıya her çeşit tüfeğin (Yüzde 41) kullanıldığı kayıtlara geçmiş bulunuyor.

 

Ülkemizdeki bireysel silahlanmanın korkutucu yüzünü gözler önüne seren haritaya göre,  nüfus yoğunluğu ve sanayinin olduğu kentlerin yer aldığı Marmara Bölgesi en çok suçun işlendiği bölge olarak öne çıkıyor. Toplamda 837 olayın basına yansıdığı Marmara Bölgesi’nde İstanbul 351 olayla en çok suçun işlendiği birinci kent olarak olurken, yüzde 43’lük artış dikkat çekiyor. Sakarya’nın bu yıl yüzde 67’lik artışla bölgede olayların en çok arttığı il konumunda olduğu belirtilen haritaya göre; Karadeniz Bölgesi’nde en çok olay Samsun’da yaşanırken, Akdeniz Bölgesinde liderliği Adana, Ege Bölgesi’nde İzmir aldı. İç Anadolu Bölgesi’nde en çok olay Konya’da olurken Güneydoğu Anadolu’da Gaziantep, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise Malatya lider oldu. Bireysel silahlanma ile medyaya hiç yansıma olmayan il ise Bayburt.

 

Umut Vakfı, silahlanmanın önlenebilmesi için, toplumsal değerler, kültürel ögeler ve silahlanma nedenlerini içeren kapsamlı araştırmaları temel alan, toplumun tüm kesimlerinde tutum, davranış ve dil değişikliği yaratacak, şiddet içermeyen sorun çözme yöntemlerini, insan haklarını ve barış kültürünü hedefleyen eğitim modelleri geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Vakfın önceki yıllarda hazırladığı çalıştay sonuçlarında bireysel silahlanmanın güvenlikle ilgili boyutlarında ise şu konulara dikkat çekiliyor: silah ruhsatı talebini azaltıcı, etkin önlemlerin ivedilikle yasal mevzuatta yer alması, ruhsatsız silahların kayıt altına alınması ve cezai müeyyidelerin arttırılması, Türkiye’yi kapsayan tek bir veri tabanının oluşturulması, taşıma ruhsatlarının kapsamının daraltılması, mümkünse bulundurmaya çevrilmesi, taşıma ruhsatının işyerinde ve işbaşında sınırlandırma koşulunun yasayla düzenlenmesi, kurusıkı silahlar ve alkollü iken silah taşımanın yasaklanmasıyla ilgili düzenlemelerin yapılması, can güvenliği ile ilgili silah talebinde ruhsat verme usulünün tartışmaya açılması, ruhsatlandırmada kişilerden istenen sağlık raporlarının sağlık kurulu raporu olarak düzenlenmesi; mutlaka kişinin öfke, kişilik, tepkisel ve ruhsal hastalığını kapsayan ayrıntılı psikolojik testlerin zorunlu hale getirilmesi ve raporun ilgili kuruma gizli olarak gönderilmesi, pratik ve teorik eğitimi kapsayan sertifika programının zorunlu hale getirilmesi, alt yaş sınırının yukarı çekilmesi, üst yaş sınırı getirilmesi, ruhsat süresi bitimini takiben 6 ay içerisinde yeniletmeyenlerin tebligata gerek kalmaksızın ruhsatlarının iptal edilmesi, yıllık mermi sayısının kısıtlanarak tüketim takibinin yapılması, ayrıca silah muhafaza ve denetimlerine ilişkin kontrol sistemlerinin oluşturulması…

2017 Şiddet ve Cinayet Haritası’nı incelemek için tıklayınız…

 

Emine Uçak

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
116 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör