Sivil Toplumdan Hükümete Çağrı: Taner Kılıç Derhal Serbest Bırakılsın!

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın dün gözaltına alınması sivil toplumda tepkilere sebep oldu. Mazlumder eski yönetim kurulu üyesi ve Hak İnisiyatifi sözcüsü Mehmet Akif Koçer “Bu tür gözaltılar sivil toplum çalışması yapanlar için bir gözdağıdır” dedi. İnsan Hakları Ortak Platformu ve Hak İnisiyatifi de konuyla ilgili açıklama yaptılar. Kapatılan Mazlumder […]

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın dün gözaltına alınması sivil toplumda tepkilere sebep oldu. Mazlumder eski yönetim kurulu üyesi ve Hak İnisiyatifi sözcüsü Mehmet Akif Koçer “Bu tür gözaltılar sivil toplum çalışması yapanlar için bir gözdağıdır” dedi. İnsan Hakları Ortak Platformu ve Hak İnisiyatifi de konuyla ilgili açıklama yaptılar.

Kapatılan Mazlumder İzmir Şubesi üyelerinden olan Mehmet Arif Koçer Taner Kılıç’ın gözaltına alınması hakkında şunları dedi;

“Kapatılan Mazlumder İzmir Şubesi üyesi, Uluslararası Af Örgütü’nün  Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı, insan hakları aktivisti, değerli hukukçu Av.Taner Kılıç’ın delil niteliği şaibeli Bylock iddiası ile gözaltına alınmasını kınıyorum. İnsanın temel haklarından olan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının hiç kimse için kalmadığının, herkesin bir gün soyut iddialar üzerinden gözaltına alınabileceğinin, hukuki güvenlik ortamının bittiğinin somut delili olan bu gözaltı yanlışından dönülmesini ve Av.Taner Kılıç’ın serbest bırakılmasını talep ediyor ve bekliyoruz.”

Hak İnisiyatifi konuyla ilgili açıklamasını sosyal medya üzerinden paylaştı

Kapatılan Mazlumder İzmir Şubesi üyesi, Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı, insan hakları…

Posted by HAK İNİSİYATİFİ on Wednesday, June 7, 2017

 

“İnsan hakları savunucusu Taner Kılıç derhal serbest bırakılmalıdır!”

İnsan Hakları Ortak Platformu’nun “İnsan hakları savunucusu Taner Kılıç derhal serbest bırakılmalıdır!” başlığıyla yaptığı açıklamaya İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ve Yurttaşlık Derneği de imza attı.

Açıklama şu şekilde;

“6 Haziran 2017 tarihinde İzmir Terörle Mücadele Polisi tarafından evi ve bürosunda  arama yapılarak gözaltına alınan Avukat Taner Kılıç derhal serbest bırakılmalıdır.

“Genel olarak insan hakları savunuculuğunun yanı sıra, özelde mültecilerin haklarını savunmaya kendisini adamış bir insan hakları savunucusu olan Avukat Taner Kılıç, Türkiye’de mülteci haklarına yönelik farkındalığın ve savunuculuğun artmasında vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi kurucularından olan Kılıç, 2014 yılından bu yana Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.  Mültecilerle Dayanışma Derneği’nin de kurucularından olan Kılıç, İzmir Barosu ve TBB Mülteci Hakları Komisyonlarında da aktif olarak çalışmaktadır.

“Hükümeti, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesine sadık kalmaya davet ediyor ve İnsan Hakları Savunucusu Avukat Taner Kılıç’a yönelik hukuk dışı işlemden bir an önce vazgeçilmesini ve derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

“Daha özgür ve hukuken daha güvenli bir ülkeye ulaşmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz”

Kendisine “Sizce bu tür gözaltılar sivil toplum çalışmalarını ne şekilde etkiler?” sorusunu yönelttiğimiz Mehmet Arif Koçer, bu soruyu şöyle yanıtladı;

“Bu tür gözaltılar sivil toplum çalışması yapanlar için bir göz dağıdır. Ancak yapacak bir şey yok. Biz insan hakları savunucuları; bireyin özgürlük alanının genişlemesi, insanların haklarının garanti altına alınması, insanların kendilerini güvende hissedebileceği bir ortamın inşası için çalışmaya devam edeceğiz. Bu toplumun erdemli insanları, mazlumun ve zalimin kimliğine bakmadan, yanlışa yanlış deme iradelerini göstermez iseler, bir gün sıranın kendilerine de geldiğini ne yazık ki görecekler. Keyfiliğin tavan yaptığı OHAL ortamında, bir an önce bu belirsizlik ortamının bitmesi, daha özgür ve hukuken daha güvenli bir ülkeye ulaşmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz, etmeliyiz, etmek zorundayız.Şayet bunu yapmaz isek, korkarım ki, her şeyden önce onurumuzu kaybetmek durumunda kalacağız.”

Kendisine “Taner Kılıç’a yönelik bu gözaltının uluslararası sivil toplum çalışmalarına yönelik bir tehdit unsuru olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusunu yönelttiğimiz Kılıç’ın avukatı ve Af Örgütü üyesi Andrew Garder “Şu aşamada öyle görünmüyor. Fakat önümüzdeki süreci de takip ediyor olacağız.” dedi.

Ana görsel: Bianet