Diyarbakır Sivil Toplumu Tahir Elçi Parkı’nın Adının Değiştirilmesine Tepki Gösterdi

Cuma günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Tahir Elçi belleklerden silinemez!” diyen Diyarbakır Barosu şöyle devam etti; Geçtiğimiz yıl Çatak/Van Belediyesi tarafından ebedi ve ölümsüz baro başkanımız Av. Tahir Elçi’nin ismi Çatak ilçesinde bulunan bir parka verilmiştir. Basında yer alan haberlere göre “Av. Tahir Elçi Parkı’nın” ismi, İçişleri Bakanlığınca Çatak Belediyesine atanan kayyım tarafından Şehit GK […]

Cuma günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Tahir Elçi belleklerden silinemez!” diyen Diyarbakır Barosu şöyle devam etti;

Geçtiğimiz yıl Çatak/Van Belediyesi tarafından ebedi ve ölümsüz baro başkanımız Av. Tahir Elçi’nin ismi Çatak ilçesinde bulunan bir parka verilmiştir. Basında yer alan haberlere göre “Av. Tahir Elçi Parkı’nın” ismi, İçişleri Bakanlığınca Çatak Belediyesine atanan kayyım tarafından Şehit GK Ali Ogün Parkı olarak değiştirilmiştir.

Av. Tahir Elçi; hukuka, insan haklarına ve tarihi/kültürel değerlere çok önemli katkılar sunmuş bir hukukçu ve entelektüeldi. Tam da bu sebeplerle Av. Tahir Elçi’nin ismi birçok şehirde sokaklara, caddelere, parklara ve başkaca mekanlara verilmiştir. Kuşkusuz buradaki amaç Av. Tahir Elçi’ye duyulan vefayı göstermek ve toplumsal belleği canlı tutmak olmuştur. Tüm bunlar gözetilmeden İçişleri Bakanlığınca atanan bir kamu görevlisinin toplumsal, insani ve vicdani değerleri hiçe sayarak yapmış olduğu bu idari tasarruf, herşeyden önce hukuka, insan haklarına, tarihi/kültürel değerlere apaçık bir saldırı olduğu gibi, Av. Tahir Elçi’nin manevi şahsiyetine de saygısızlıktır. Diyarbakır Barosu, ebedi başkanı Av. Tahir Elçi’nin şahsında bu değerlere yapılan saldırıyı kabul edilemez bulmakta, İçişleri Bakanlığı’nı bir an önce bu yanlıştan dönmeye davet etmektedir. Tüm kamu otoriteleri ve İçişleri Bakanlığı’nın Av. Tahir Elçi ile ilgili öncelikli görevi Av. Tahir Elçi’yi katleden fail/faillerin bir an önce ortaya çıkartılmasıdır, Av. Tahir Elçi’yi belleklerden silmeye çalışmak değildir. Diyarbakır Barosu ve kamuoyu Av. Tahir Elçi isminin yarattığı “rahatsızlığın” sebebini ve bu değişikliğin amacını merak etmektedir. 

Diyarbakır Barosu olarak söz konusu saygısız ve haksız idari işlemin iptali için yargısal makamlara başvuru yapacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Twitter hesabında konuyla ilgili haber yapan Hürriyet gazetesi haberini paylaşarak Tahir Elçi için “Hatırası daima yaşayacak” dedi.

Parkın adının değiştirilmesini kınayan Diyarbakır Hak İnisiyatifi ise Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmasının sorumlusu olarak hükümeti işaret etti.

Kayyım atanan Çatak Belediyesi, insan hakları mücadelesinin hafızasına kazınmış olan Tahir Elçi'nin ismini, verildiği…

Posted by Diyarbakır HAK İnisiyatifi on Friday, May 19, 2017