23 Nisan’da çocuk işçiler: DİSK “Türkiye’de çocuk işçi olmak” raporunu açıkladı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası, “Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak” raporunu açıkladı. Rapora göre ülkede çalışan çocuk sayısı 2 milyona yaklaştı. Çocukların yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştırıldığı belirtilen raporda, 2016 yılında 56 çocuk iş kazalarında hayatını yitirdi. Raporda çalışan çocuk sayısının 2 milyona yaklaştığı belirtilirken raporda çocuk işçilerin sayısına ilişkin güncel verilerde sadece […]

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası, “Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak” raporunu açıkladı. Rapora göre ülkede çalışan çocuk sayısı 2 milyona yaklaştı. Çocukların yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştırıldığı belirtilen raporda, 2016 yılında 56 çocuk iş kazalarında hayatını yitirdi.

Raporda çalışan çocuk sayısının 2 milyona yaklaştığı belirtilirken raporda çocuk işçilerin sayısına ilişkin güncel verilerde sadece 15-17 yaş grubunda olan çocuk işçiler mevcut olduğu ve 15 yaş altı tarımsal alanlarda mevsimlik olarak çalışan çocuklara ilişkin veriler bulunmadığı belirtiliyor.

2015 yılında 17 yaşına kadar çalıştırılan “çırak” sayısının ise 401 bin 464 olarak açıklandığı kaydedilen raporda, Aralık 2016 verilerine göre, çırak işçi sayısı 1 milyon 170 bin olduğu kaydedildi.

Raporda çocuk iş gücü kır ve kent ayrımında farklı biçimlerde istihdam edilse de çocukların kentlerde de kırlarda da kayıt dışı çalıştırıldığı ve 2016 TÜİK verilerine göre, çocuk işçilerin yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştırıldığı belirtildi.

Raporda her 10 çocuktan 8’inin kayıt dışı olduğu kaydedildi.

Kaynak