Tunceli Barosu: Sokağa çıkma yasağının hukuki dayanağı yok

18 Aralık 2015
Tunceli Barosu, bölgede birçok ilçede uygulanan sokağa çıkma yasağının hukuki bir dayanağının olmadığını ifade etti. Tunceli Baro Başkan Vekili Özgür Ulaş Kaplan, bir grup avukatla birlikte adiye önünde düzenlediği basın açıklamasında, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği bölgede 500 bin insanın etkilendiğini söyledi. Kaplan, Kaplan,  idari kararla alınan sokağa çıkma yasağının hukuki dayanaklarının bulunmadığını; sokağa çıkma […]

Tunceli Barosu, bölgede birçok ilçede uygulanan sokağa çıkma yasağının hukuki bir dayanağının olmadığını ifade etti.

Tunceli Baro Başkan Vekili Özgür Ulaş Kaplan, bir grup avukatla birlikte adiye önünde düzenlediği basın açıklamasında, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği bölgede 500 bin insanın etkilendiğini söyledi. Kaplan, Kaplan,  idari kararla alınan sokağa çıkma yasağının hukuki dayanaklarının bulunmadığını; sokağa çıkma yasağı kararlarının OHAL ve sıkıyönetim kanunlarında var olduğunu ileri sürdü. Kaplan şöyle konuştu:

“Türkiye’deki mevcut hukuk düzeninde, sokağa çıkma yasağı yetkisi iki durumda öngörülmüştür: Olağanüstü hal ilanından sonra olağanüstü hal idaresine ve sıkıyönetimden sonra sıkıyönetim komutanına bu yetkiler tanınmıştır. Şu an itibari ile yasal olarak ilan edilen bir OHAL ve sıkıyönetim kararı bulunmamasına rağmen, bu kanunlarda öngörülen tedbirler, yorumlama ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’na dayanılarak uygulanmaktadır. İl İdaresi Kanunu uyarınca, il sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi, valinin ödev ve görevlerindendir denilmekte ve bu hükme dayanılarak, sokağa çıkma yasağı kararları alınmaktadır. Mevcut kanunda bir halkı zorla eve kapatmaya yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır. Yorum ile bu tedbirlere başvurulması kanunilik, ölçülülük ve uluslararası kriterlere aykırılık teşkil etmektedir. Mevcut uygulamalardan dolayı önümüzdeki süreçte Türkiye hakkında AİHM’de mahkumiyet kararları verilmesi muhtemeldir.”

Etiketler