Engelsiz bir dünya için büyükler pedal çevirdi, küçükler engelliliği deneyimledi

Diyarbakır’da, Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü’nün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle düzenlediği bisiklet turuna yaklaşık 350 bisikletli katıldı. Etkinliğe katılanlar “Engel Olma Destek Ol” , “Engelleri Hep Birlikte Sporla Aşalım” gibi pankartlar taşıdılar. Karenin Dışında isimli kreş ve anaokulu da çocukları bir bakım evine götürdü ve engelli olmayı deneyimleyerek empati kurmalarını sağladı. 3 […]

Diyarbakır’da, Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü’nün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle düzenlediği bisiklet turuna yaklaşık 350 bisikletli katıldı. Etkinliğe katılanlar “Engel Olma Destek Ol” , “Engelleri Hep Birlikte Sporla Aşalım” gibi pankartlar taşıdılar. Karenin Dışında isimli kreş ve anaokulu da çocukları bir bakım evine götürdü ve engelli olmayı deneyimleyerek empati kurmalarını sağladı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun 2017 yılı faaliyet programında yer alması dolayısıyla birçok şehirde bisiklet turları düzenlendi. Diyarbakır’da düzenlenen bisiklet turuna Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü öncülük ederken Dicle Üniversitesi, Bağlar ve Kayapınar Rehberlik Araştırma Merkezleri, Kanserle Mücadele Derneği, Silvan İtfaiye Daire Başkanlığı, Yenişehir Spor Lisesi, İşitme Engelliler Okulu ve Hak İnisiyatifi çeşitli resmî ve sivil kuruluşlar katıldı. Yaklaşık 350 bisikletlinin katıldığı tahmin edilen etkinlikte katılımcılar pedal çevirmeye Mahabad Bulvarı’ndan başlayarak, Tesisler, Ofis, Mardin Kapı, Dağkapı güzergâhlarından geçip turu Park Orman’da tamamladılar. 350 civarında katılımcının yer aldığı etkinlikte “Engel Olma Destek Ol” , “Engelleri Hep Birlikte Sporla Aşalım”, “Kabul & Empati” gibi pankartlar taşındı.

Türkiye Bisiklet Federasyonu Diyarbakır Temsilcisi Ali Alioğlu etkinlikte yaptığı açıklamada, “Bugün 3 Aralık Dünya Engeliler Günü. Bugün engellilerin sorunlarını anlamak, bu sorunlara çözüm getirmek ve onlarla empati kurmak için önemli bir gün. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon engelli bulunmaktadır. Çalışma yaşındaki engellilerin yüzde 90’ının işsiz olduğu ülkemizde, maalesef engellilerin sorunlarına yeterince çözüm getirdiğimiz söylenemez. Bütün bu sorunların çözümü için, yetkili kurumlara ve vatandaşlara empati kurarak engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak bir çaba içinde olmalarını, onlara tanınan ve hayatlarını kolaylaştıracak haklara özen göstermeleri çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Bisiklet turuna katılanlardan Şeyma Demir etkinlikle ilgili duygularını şöyle dile getirdi: ” 3 Aralık Dünya Engeliler Günü vesilesiyle engellilerin günlük hayatlarında yaşadıkları sorunları anlamak, gündemleştirmek ve bu sorunlar için çözümün özneleri olmak amacıyla yaklaşık 300 kişiyle pedallarımızı çevirdik. Tura katılım bence oldukça iyiydi. Öğrencisinden öğretmenine, yaşlısından gencine, toplumun geniş bir yelpazesi vardı. İşitme engelli öğrencilerin  öğretmenleriyle, patencilerin patenleriyle, karateci çocukların hocalarıyla, ailelerin çocuklarıyla beraber katıldıkları farkındalık etkinliğimiz Diyarbakır’de renkli bir şölene dönüşmüş oldu. Diclekent’ten başladığımız turun bir kısmını bisikletlerimizin üzerinde bir kısmını ise yürüyerek tamamladık. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon engelli birey bulunmaktadır. Maalesef ülkemizde engellilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili toplumsal ve hukuki çözüm bulunmuş denilemez. Bu konuda atmamız gereken çok adım var.  Engelli bireyler toplu taşıma araçlarına binerken, çalıştıkları kurumlarda, okudukları okullarda kısacası yaşamın her alanında yeterli düzenlemeler yapılmadığından kamusal haklarından mahrum kalıyorlar. Bu adımların varlığını hatırlamamız ve hatırlatmamız açısından da kıymetli bir gün ve etkinlik olmuş oldu.

Engelliliği deneyimlemek

Yetilkinlerin etkinliklerine alışık olduğumuz böylesi günlerde, alışılmışın dışında bir etkinlik Karenin Dışında Kreş & Anaokulu tarafından düzenlendi. Kreşteki çocuklarla bedensel engellilere hizmet veren bir bakım merkezine ziyaret gerçekleştiren öğretmenler, çocukların burada bakım gören engellilerle zaman geçirmelerini sağladılar. Sınıflarında da engelli olmayı deneyimleyen çocuklar, ayak parmaklarının aralarına kalem alarak ya da gözleri bağlı şekilde ağızlarındaki kalemle duvara yazılar yazmaya, gözleri kapalı şekilde puzzle tamamlamaya çalıştılar. Bütün bu etkinliklerde engelli olmanın zorluğunu deneyimlemeleri amaçlanan çocukların, engellilerle yardımlaşma ve dayanışmayı da içselleştirmeleri hedefleniyor. Çocuklara haftada iki saat işaret dili eğitiminin de verildiği kreşte, engellilerle iletişim ve ilişki kurmanın doğal bir şekilde, çocukluktan başlaması için çaba harcanıyor. Kreşin Müdiresi Tuba Güzel, Engelliler Günü vesilesiyle yaptıkları etkinlikleri ve kreşte duyarlılık maksatlı çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“Biz her canlının yaşam hakkını savunuyoruz ve her canlının toplumda hak ettiği yeri alması gerektiğini düşünüyoruz bu minvalde de çocuklarımıza bu felsefeyi aşılamaya çalışıyoruz. Maalesef tüketim toplumu olmakta hızla ilerlerken bizim dışımızdaki dünyalara kendimizi kapatıyoruz. Bu durumda en çok zorlanan kesim hiç kuşkusuz ki, engelli bireylerimiz. Onların hayatlarına bir nebze olsun dokunabilen, onların farklı değil sadece ama sadece engelli bireyler olduklarını bilen çocukları yetiştirmenin, bu öğretiyi aşılamanın heyecanını yaşıyoruz. Mükemmel dönüşler alıyoruz. Bizim ekibimiz sadece bir gün değil her gün bu farkındalığı yaratmayı gönülden hedeflemektedir. Bu minvalde kreşimizde işaret dili eğitimi de veriyoruz. Düşünün ki siz konuşma engelli bir bireysiniz ve yaşamı paylaştığınız dünyada sizi anlamayan milyonlarca insan varken minicik çocuklar sizinle iletişime geçebiliyor, sizi anlıyor ve siz onları anlayabiliyorsunuz, ne kadar müthiş değil mi! Tam da bu nokta da bu duyarlığı göstermenin hepimizin görevi olduğunu söylemek istiyorum. Biz işimizi özümseyerek yaptığımız işimizin ne kadar kutsal olduğunu bilen bir ekibiz. Yetiştirdiğimiz bu bireylerin yarının dünyasını şekillendireceğini bilmekteyiz. Bu hassasiyetle işimizi severek yapmaktayız. Her çocuğumuza benimsetmeye çalıştığımız, salt empati değil, engelli bireyleri gönülden, yürekten anlamlarını sağlayabilmek.”

Reha Ruhavioğlu

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
64 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör