TBMM’de Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Kuruldu

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, TBMM Genel Kurulu'nda beş siyasî partinin desteği ile hayvan hakları araştırma komisyonu kurulduğunu duyurdu.
Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu’ndan yapılan açıklamada, 350’ye yakın sivil toplum kuruluşu ve oluşum olarak, Hayvanları Koruma Kanunu’nun değişikliği için hazırlanacak yasa teklifinin yasama sürecine sivil toplum katılımını sağlamak, süreci hayvanların lehine dönüştürmek delegasyon kurulduğu hatırlatılıyor. Delegasyonun yurt çapında gerçekleştirdiği basın açıklamaları ve toplantıları ile gündeme gelecek olan yasa teklifinin, hayvan haklarını gözetecek ve hayvanları gerçekten koruyacak bir yasama çalışması olması için var gücüyle çalışmalarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, “Eylül 2018’den bu yana verdiğimiz mücadele, bugün ilk meyvesini verdi. Defalarca duyurduğumuz taleplerimizden birincisi, yasa teklifinin hayvan hakları mücadelesi veren sivil toplum kuruluşları ile birlikte hazırlanması idi. Bugün “hayvanların haklarının korunması ile hayvanlara eziyet ve kötü muamelelerin önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan Meclis araştırması önergeleri birlikte görüşülmüştür. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ve beş siyasî partinin desteği ve oybirliği ile Türkiye’de bir ilk olarak parlamentomuzda hayvan hakları ihlâllerinin araştırılacağı ve çözüm yollarının belirleneceği bir araştırma komisyonu kurulmuştur.” denildi.
TBMM Genel Kurulu’nda oylama öncesinde delegasyonun çalışmalarına değinilmesinin hayvanların hakları için verdiğimiz mücadelenin görünürlüğü açısından sevindirici olduğu da belirtilen açıklamada, “Parlamentoda bugün sergilenen uzlaşı kültürünün, Türkiye toplumu açısından bir umut olduğunu düşündüğümüzü ifade etmek istiyoruz. Araştırma önergelerine destek veren tüm siyasî parti gruplarına ve milletvekillerine teşekkür ediyor, Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu olarak yeni kurulan araştırma komisyonuna her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz.” ifadelerine yer verildi.