Kadın Dostu Belediyeler Örneğinde ‘Yenimahalle Belediyesi’

Ankara Yenimahalle Belediye’si Yenimahalle Belediyesi, UNFPA (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu) tarafından yürütülen ve TBB (Türkiye Belediyeler Birliği) tarafından desteklenen “Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı” kapsamında, 2019-2020 yılında yürürlüğe alınacak Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı gerçekleştirecek .

Yaptığı çalışmalar ile kadın dostu belediye unvanını alan 5. Belediye oldu. Çalışmalarını yaparken toplumsal cinsiyet eşitliğini merkeze alan; gerek ulusal gerekse uluslararası kurumlarla deneyim paylaşımına önem vererek çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.

“Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı”, yerel yönetimlerin planlama ve programlama süreçlerine toplumsal cinsiyet eşitliği prensibini yerleştirme ve bu sürece paralel olarak yerel yönetimler ile kadın örgütlerinin güçlendirilmesi ve aralarındaki işbirliği fırsatlarının arttırılması amacıyla 2006 yılında başlatılmıştır. 2010 yılında tamamlanan 1. aşamanın ardından, 2011 yılı Nisan ayında Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programının 2. aşaması başlatılmıştır.

Program kapsamında 2018 yılında Yenimahalle Belediye Meclisinin 04.12.2017 gün ve 623 sayılı kararı ile Avrupa Birliği Ofisinin 2 yıllık Yerel Eşitlik Eylem Planı yapması uygun görülmüştür. Yenimahalle Belediyesi AB Ofisi tarafından Eylem planı taslak metni hazırlanmış olup, 10 Nisan 2018 tarihinde Türkiye Belediyeler Birliği ve UNFPA desteği ilk toplantı daha önce Yerel Eşitlik Eylem Planı yapan 7 il ve 9 belediye ile Ankara Midas otelde yapılmıştır. Eylem planı yapan belediyelerden/kamu kuruluşlarından deneyim paylaşımı alınmış, tarafımızca hazırlanan taslak metin ona göre düzenlenmiştir.

Toplumsal Cinsiyet eşitliğini sağlamaya dönük çalışmaları daha sistemli ve yapılandırılmış bir biçimde yürütebilmek amacıyla hazırlanan Yenimahalle Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı, “Eğitim”, “İstihdam”, “Şiddet”, “Sağlık”, “Katılım”, ve “Kentsel Hizmetler” olmak üzere altı ana başlıktan oluşmaktadır. Hazırlanan taslak metin Ankara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele (2017-2020) İl Eylem Planına uyumlu olarak hazırlanmıştır.

12 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da yapılan toplantıda ilgili kamu kurum ve kuruluşlardan alınan görüşlerle Eylem Planı Taslak metni son halini almış olacak; 01.01.2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve 2 yıl boyunca uygulanacaktır. Böylelikle Ankara Yenimahalle Belediyesi, Kadın Dostu Belediye unvanı olan 5. Belediye olma yolunda en somut adımı atmıştır.