Türkiye Kardeşleri toplumsal Barış İçin Yola Çıktı

Kültürlerarası iletişim ve öğrenme alanında çalışmalar yürüten Türk Kültür Vakfı (TKV) ve AFS Gönüllüleri Derneği’nin (AFSGD) düzenlediği Türkiye Kardeşleri’ne bu yıl 12 ilden öğrenciler, öğretmenler ve onları misafir edecek aileler katılıyor. Dördüncüsü düzenlenen programın bu yılki sloganı: “Farklılıklarımızla Bir Aradayız, Renklerimizle Zenginiz”

Türkiye Kardeşleri Yurt İçi Değişim Programı, bu yıl 21 – 30 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. 12 ilden katılımcılar, program sonunda Ankara’da düzenlenecek iki günlük zirvede bir araya gelecek. Dördüncüsü düzenlenen Türkiye Kardeşleri’ne bu yıl Adana, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Edirne,Erzincan, Eskişehir, Isparta, Kars, Rize, Uşak ve Zonguldak’taki liselerden 164 öğrenci ve 36 eğitimci ile gönüllü aileler katılacak. Bir hafta boyunca başka bir şehirdeki aileler tarafından konuk edilecek gençler çeşitli kültürel, eğitsel ve gönüllü faaliyetlere katılacak ve farklı kültürel yapıları deneyimleyecek. Sivil toplum, aktif yurttaşlık ve kültür üzerine gönüllüler tarafından gerçekleştirilecek atölye çalışmalarında “Önyargılarımız nerelerden kaynaklanıyor?”, “Bir arada yaşamın temelilkeleri neler olabilir?”, “Kültürü etkileyen unsular nelerdir?” gibi sorulara hep birlikte cevap aranacak. Program sırasında Avrupa Kültürlerarası Öğrenme Federasyonu’nun (EFIL) her yıl Eylül ayının son Perşembe günü olarak belirlediği vedeğişim haftasının son gününe denk gelen Kültürlerarası Diyalog Günü, çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Program katılımcıları bir haftanın ardından 28 Eylül’de Ankara’da gerçekleşecek Türkiye Kardeşleri Zirvesi’ne katılacak. Zirve sırasında gençler deneyim paylaşımı ve takım çalışması yaparken, eğitimciler içinse kültürlerarası öğrenme eğitimleri gerçekleştirilecek. Türk Kültür Vakfı ve AFS Gönüllüleri Derneği’nin iş birliği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ile 2015’ten beri her yıl yürütülen Türkiye Kardeşleri Programı, katılımcı gençlerin kültürlerarası öğrenme, aktif yurttaşlık ve sosyal yeterliliklerini geliştirerek toplumsal barışa katkıda bulunmayı amaçlıyor.

“Farklılıklara dair önyargıların azaldığını gözlemledik”

Liseli gençlerin bir hafta boyunca farklı bir ilde misafir edilmesini, kültürlerarası öğrenmeeğitimlerine katılmalarını ve sosyal sorumluluk çalışmalarında yer almalarını sağlayan TürkiyeKardeşleri Programı’na dair konuşan Türk Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sinemis Candemir: “Geçen yıllarda gerçekleşen programlardan sonra programın gençlere ne kazandırdığı konusunu katılımcı eğitmenler, gençler ve gönüllülerimizle birlikte değerlendirdik ve programın gençler üzerinde birçok olumlu değişim yarattığını gözlemledik. Programa katılan gençlerin farklılıklara dair önyargıları azalıyor, toplumsal farkındalıkları artıyor, özgüvenlerinde, sosyalleşme ve iletişim becerilerinde artış oluyor. AFS Gönüllülerinin kültürlerarası öğrenme konusundaki deneyimleri ve özverili çalışmaları sayesinde bir haftalık bir sürede bile bu değişimi yaratabildik.” dedi. “Programımız aracılığıyla toplumsal barışa katkı sağlayan bağışçılarımıza teşekkürler” Sivil Toplum Kuruluşları’nın toplumsal fayda üretmek için gerçekleştirdikleri projelerde en çok bireysel bağışlara ihtiyaç duyduğunu belirten Candemir, bu yılki program için bireysel bağışçılardan bir miktar da olsa destek alabildiklerini belirtti. Candemir, “2017 yılında gerçekleşen İstanbul Maratonu’nda Türkiye Kardeşleri Programı için koşan koşucularımıza maddi destekte bulunan bağışçılarımız sayesinde bu sene daha fazla gence ulaştık. Bize destek olarak toplumsal barışa katkı sağlayan bağışçılarımıza teşekkür ederiz.” ifadesini kullandı.

AFS Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selva Aydıner ise Türkiye Kardeşleri’yle ilgili şöyle bilgi verdi: “2015 yılında 3 şehir ve 21 öğrenciyle başlayan Türkiye Kardeşleri’nin bugün 12 şehir ve 164 öğrenci ile birlikte 36 eğitimciye ulaşmış olması heyecan verici. Biz bu yola çıkarken aklımızda kültürlerarası farklılıklar tarafından beslenen olumsuz önyargıların barışa engel olduğu ve bu farklılıklarla yalnızca ülkeler arasında değil aynı ülke içinde de sıklıkla karşılaşıldığı düşüncesi vardı. Biz inanıyoruz ki birbirimizi tanıyarak ortak değerler ve deneyimler paylaşmamızın karşısında hiçbir önyargı, hiçbir ötekileştirme, hiçbir ayrımcılık duramaz. Türkiye gibi onlarca medeniyetten izler taşıyan çok kültürlü bir coğrafyada toplumsal barışa katkıda bulunmak için kültürlerarası anlayış, saygı ve bir aradalık arzusunu güçlendirmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl programa katılan öğrenciler tarafından belirlenen “Farklılıklarımızla bir aradayız, renklerimizle zenginiz” sloganı aslında bütün bu hislerimizi çok iyi anlatıyor. Bu hislerimizin program faydalanıcıları tarafından benimsenmesi bizi çok gururlandırıyor; Türkiye Kardeşleri’yle ve diğer çalışmalarımızla elimizden geldiğince toplumun bütün renklerini bir araya getirerek, birbirlerini tanımlarını ve birbirlerinden öğrenmelerini sağlamaya devam edeceğiz..

“Bir haftalık arkadaşlıklardan sonra bile gözyaşları ile ayrılabilineceğini gözlemledik.”

Programa 2017 yılında Bursa’dan Adana’ya giderek katılan öğretmen Berna Baştaymaz: “Bu projeyle ‘ben yapabilirim’ başardık. Bu projeyle ailelerin önyargılarını yıktık. Bu proje ile eğlendik. Bu proje ile bir haftalık arkadaşlıklardan sonra bile gözyaşları ile ayrılabilineceğini gözlemledik.”

“Küçüklüğümün hayallerini yaşama imkânını sunduğunuz için size çok teşekkür ederim.”

Programa bu yıl Aydın’dan Eskişehir’e giderek katılacak Fatma Nur Göçer: Hayallerimin şehrinde bir hafta geçirecek olmanın heyecanıyla yanıp tutuşurken, yola çıkmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Küçüklüğümün hayallerini yaşama imkânını sunduğunuz için size çok teşekkür ederim.”

Türk Kültür Vakfı Hakkında

1974’ten beri yurtdışı ve yurt içinde kültürlerarası iletişim programları, projeleri ve eğitim faaliyetleri gerçekleştiren Türk Kültür Vakfı’nın İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir’de ofisleri bulunuyor. Vakıf, 18 yaş altı için düzenlediği AFS Kültürlerarası Programları başta olmak üzere 18 yaş üstü için organize ettiği AFS Next Programları’nı, 35 yaş üstü aktif gönüllüler için yürüttüğü EVA ve ADAM Programları’n yürütüyor, kültürlerarası iletişim ve öğrenme alanında topluma hizmet ediyor. Avrupa’daki AFS Organizasyonları ile birlikte kültürlerarası öğrenmenin ve küresel eğitimin dünya üzerinde yaygınlaşmasını amaçlayan Avrupa Kültürlerarası Eğitim Federasyonu’nun (EFIL) da kurucu üyesi olan Türk Kültür Vakfı, Balkanlardan Avrupa’ya, Güney Amerika’dan Uzakdoğu ve Güney Asya’ya kadar toplam 49 ülke ile çalışıyor. Vakıfla ilgili ayrıntılı bilgiye www.turkkulturvakfi.org.tr sayfasından erişebilirsiniz.

AFS Gönüllüleri Derneği

AFS Gönüllüleri Derneği büyük bir kısmı AFS Kültürlerarası Programları’na katılmış gönüllüler tarafından, toplumda kültürlerarası anlayışı ve aktif yurttaşlık bilincini güçlendirmek amacıyla 1999 yılında kuruldu. Dernek, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Adana’daki yerel birimleriyle AFS Kültürlerarası Programları’nın Türkiye’deki saha çalışmalarını sürdürüyor, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı gençlerin bu programlardan daha fazla yararlanabilmeleri için burs olanakları sunuyor, kültürlerarası etkileşime olanak sağlayan gençlik değişimleri, projeler ve etkinlikler yürütüyor ve her yaştan bireyin küresel yeterliliklerini arttırmak amacıyla formal olmayan eğitsel faaliyetler düzenliyor. Dernek hakkında daha fazla bilgiye www.afsgonulluleri.org sayfasından erişebilirsiniz.