Kosta Rika’da hayvanat bahçeleri kaldırıldı mı?

Kosta Rika’da hayvanat bahçelerinin kapatılacağına dair çıkan haberlerin doğruluğunu teyit etmek için Hayvan Hakları İzleme Merkezi ve Komitesi üyesi Burak Özgüner’le konuştuk. Özgüner ayrıca Türkiye’de hayvanat bahçeleri hakkında bir gelişmeden de bahsetti. İçinde Onedio ve Sözcü Gazetesi’nin de olduğu birçok haber sitesi bu hafta Kosta Rika’da hayvanat bahçelerinin kaldırılacağına dair haber yaptı. Kosta Rika’da hayvanat […]

Kosta Rika’da hayvanat bahçelerinin kapatılacağına dair çıkan haberlerin doğruluğunu teyit etmek için Hayvan Hakları İzleme Merkezi ve Komitesi üyesi Burak Özgüner’le konuştuk. Özgüner ayrıca Türkiye’de hayvanat bahçeleri hakkında bir gelişmeden de bahsetti.

İçinde Onedio ve Sözcü Gazetesi’nin de olduğu birçok haber sitesi bu hafta Kosta Rika’da hayvanat bahçelerinin kaldırılacağına dair haber yaptı.

Kosta Rika’da hayvanat bahçesinin kaldırılması senelerdir tartışılıyor fakat uygulamaya geçemedi

HAKİM üyesi Burak Özgüner Kosta Rika’da kapatılması tartışılan hayvanat bahçeleri hakkında bilgi verdi.
Kosta Rika hayvanlı sirkleri yasaklayan ilk ülkelerden biri ve hayvan deneylerinin yasaklanması tartışılıyor. Bu açılardan bizim için bir örnek oluşturabilir fakat bu tartışma Türkiye’de de ilk olarak 2014’te konuşulmaya başlandı ve henüz olumlu bir sonuca vardığını göremiyoruz. Kosta Rika’da hayvanat bahçesinin kaldırılması senelerdir tartışılıyor fakat uygulamaya geçemedi. Hayvanat bahçelerinin kaldırılmasına yönelik düzenlenmiş bir yasa yok, yalnızca tasarı var. Kosta Rika’da hayvanat bahçelerinin kapatılması için açılan bir davayı devlet kaybetti ve davadan sonra Çevre Bakanı bir açıklama yaptı. “Türler arası kardeşliği pekiştirmek için hayvanat bahçelerini kaldırıyoruz” dedi. Fakat hayvanat bahçeleri kapatılmadı.

Çıkan yanlış haberlerin verdiği zararlara dikkat 

Senelerdir bu tür haberler yapılıyor. Bu haberler ise hayvanlara karşı yapılan zulmün görünürlüğünü azaltan manipülasyonlar olarak karşımıza çıkıyor. Basın emekçilerinin böyle haberler yapmadan önce haberin doğruluğunu tespit etmeleri gerekiyor.

2014’te meclise hayvanat bahçelerinin tamamen kaldırılması için önerge verdiğimizde çıkan haberlere aldanarak Kosta Rika örneğini sunduk fakat haberin doğru olmadığı anlaşılınca zor durumda kaldık. Şu an Kosta Rika’daki hayvan hakları aktivistleriyle iletişime geçerek bu tür haberlerin doğruluğunu teyit edebiliyoruz.

Türkiye’de ise hayvanat bahçelerinin sayısı artacak

Meclise önerge vermek için gittiğimiz sıralarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hayvanat bahçelerinin kaldırılmasına kesinlikle karşı çıktığını öğrendik. Bakanlık hayvanat bahçelerinin çocuklara hayvan sevgisi aşılamak için gerekli olduğunu söylüyor.

Hatta sosyal sorumluluk projesi kapsamında hazırlanan bir tasarı söz konusu. Bu tasarıya göre belediyeler ve özel şirketler hayvanat bahçesi açabilecekler ve açmaları için teşvik edilecekler. Arazi sağlanması söz konusu. Orman ve Mera Kanunları’nda değişiklikler ve yasa düzenlemesi yapıldı. Kanunlar son halleriyle tasarının alt yapısını hazırladı. Hayvanat bahçelerinin sayısı artacak ve özel hayvanat bahçeleri açılabilecek.

 

Hayvanat bahçeleri kapatılmalı mı?

—————————————————————————————————————————–

Siz hayvanat bahçelerinin kapatılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşın.