Hayvanlar için Etki Okulu Başvuruları Başladı: Nasıl Savunabiliriz?

Kafessiz Türkiye’nin 'Hayvanlar İçin Etki Okulu: Nasıl Savunabiliriz?' başlıklı online eğitim serisine başvurular başladı. Sınırlı kontenjanı olan eğitim serisinde, 'Yasalar hayvanları koruyabiliyor mu, balıklar nerede yaşar, böcek endüstrisinde durum nasıl?' soruları üzerinde durulurken; gıdanın geleceği, iklim krizi, artan insan nüfusu konuları da ele alınacak.

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği çatısı altında yürütülen Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen Hayvanlar için Etki Okulu Online Eğitim Serisi 12 Aralık’ta başlıyor. 2023’ün son ayında hayvanların nasıl savunulabileceğini konuşmak için çevrim içi buluşulacak. 

Dr. Engin Arıkan’ın anlatımıyla, 12 – 21 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan 4 oturumlu online eğitim serisine son başvuru tarihi ise 9 Aralık

Sınırlı kontenjanı olan eğitim serisine başvurular, Kafessiz Türkiye’nin internet sitesinden yapılabiliyor. 

Eğitim serisinin içeriğinden söz eden Kafessiz Türkiye Gönüllü İlişkileri ve Eğitim Etkinliği Koordinatörü Nazlı Elvan Gökgöz, “Çiftliklerden söz ettiğimizde aklınıza otlaklar ve meralar geliyor değil mi? Günümüzde endüstriyel çiftlikler ne yazık ki daha çok bir fabrikayı andırıyorlar. Endüstriyel çiftliklerde, olağanüstü sayıda hayvanın eziyete maruz kaldığı en kötü sistemler ise yumurta ve tavuk endüstrisinde” diyor. 

Gökgöz, savunma alanlarının konuşulacağı eğitim serisinde “Yasalar hayvanları koruyabiliyor mu, balıklar nerede yaşar, böcek endüstrisinde durum nasıl?” soruları üzerinde durulurken; gıdanın geleceği, iklim krizi, artan insan nüfusu konularının da ele alınacağını ifade ediyor.

Tüm oturumlarına katılım sağlayanlara katılım belgesi verilecek olan eğitim serisinin program ve içeriği şöyle:

12 Aralık 2023 | 20:30

Endüstriyel hayvancılıktaki milyarlarca tavuk için daha iyi bir gelecek mümkün mü?

Bu oturumda endüstriyel sistemlerde eti ve yumurtası için yetiştirilen tavukların nasıl bir işkenceye maruz kaldığını, onlarla empati kurarak anlatılacak. Bu alanda Türkiye’de ve dünyada yapılan başarılıyla sonuçlanan çalışmaların örneklerini, ve erkek civcivlerin itilafını önleyebilecek teknolojik gelişmeler aktarılacak. 

14 Aralık 2023 | 20:30

Hayvan hakları: yasalar hayvanları koruyor mu?

Bu oturumda mevcut yasal düzenlemelerin pek çok hayvan grubu için ne seviyede koruma sağladığına bakılacak. Mesela evcil hayvanlar, gıda için yetiştirilen ve ithal edilen hayvanlar, kürkü için yetiştirilen hayvanlar, deneylerde kullanılan hayvanlar, yaban hayvanları gibi.  Ayrıca canlı hayvan ithalatı meselesine de odaklanılacak. Dünyada hayvanları koruyan düzenlemeler ile ülkemizdeki düzenlemeleri karşılaştırarak olası reform alanları yorumlanacak.

19 Aralık 2023 | 20:30

Denizlerden çiftliklere: balıklar ve karidesler

Bu oturumda balıkların ve karideslerin nasıl hayvan nüfusunun çoğunluğunu oluşturduklarını ve bunun hayvan hakları açısından nasıl bir önem arz ettiği aktarılacak. Endüstriyel tesislerde yetiştirilen balıklar ve karidesler için olası reformlar üzerine konuşulacak ve dünyadan örnekler incelenecek.

21 Aralık 2023 | 20:30

Gıda endüstrisinin geleceği

Endüstriyel hayvancılık gıda sisteminde bir kırılganlık yaratıyor. Peki, hayvanların kullanıldığı endüstrilere alternatif getiren ürünlerdeki gelişmelere, böcek endüstrisinde durum nasıl? Bu oturumda alternatif ürünlerin sebep olabileceği yeni riskler ele alınacak. Aynı zamanda insanların hayvan haklarına, bu alandaki reformlara, veganlığa bakış açılarına ve tüketim alışkanlıklarına değinerek gıda endüstrisinin geleceği ele alınacak.