‘Sosyal Veri’ Platformu Açılıyor

İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı'nın kurduğu, Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) Türkiye toplumuna kuşbakışı bir perspektifi inşa etmek için 2021 yılında başlattığı Toplumun Görünümü Projesi kapsamında Sosyal Veri platformunu kurdu.

Sosyal Veri platformu eğitimden hukuka, kültürden sağlık sistemine kadar çeşitli toplumsal meseleler hakkında güncel grafik, veri ve analizlere yer verilen bir internet sitesi olarak kamuoyunun erişimine açılıyor.

Sosyal Veri’de ulusal ve uluslararası istatistik kaynaklarından derlenmiş veri setleri ile hazırlanmış grafikler bulunuyor. Grafikler ile birlikte, göstergelerin seyrini değerlendiren analiz yazıları da okurlarla buluşturuluyor. Bu sayede Sosyal Veri platformu hem bir veri tabanı hem de analiz sitesi olarak işlev görüyor. Güncel sorunlara ışık tutularak mevcut toplumsal meselelerle ilgili eğilimler saptanıyor.

Sosyal Veri’de yer alan göstergelerin özellikle son on yılına odaklanıyor. Tarihsel değişimi ve mevcut görünümü ihmal etmeden, meselelerin yapısına ilişkin genel bir anlayış sunuyor. Ayrıca raporda toplumsal meselelere dair sorunların tespiti ve çözümüyle ilgili öneriler de yer alıyor.

Sosyal Veri tanıtım toplantısında katılımcıların ilgisine sunulacak olan Toplumun Görünümü Projesi kapsamında yayınlanan Toplumun Görünümü: İstatistiksel Verilerle Türkiye Toplumu raporu da Türkiye’nin toplumsal meselelerini özlü bir biçimde izah etmek misyonunu yükleniyor. Nitelikli analizler ile kilit göstergeleri okuyucuya bir bakışta sunan rapor bulgularının yanı sıra öneriler de geliştiriyor.

Sosyal Veri platformunun tanıtım toplantısı 29 Mart 2022 Salı 18.00’de İstanbul’da yapılacak. (Mercure Hotel Altunizade)