STK’lar ‘Zeytinime Dokunma’ Kampanyası Başlattı!

Birkaç gün önce Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ özel bir yasa ile korunmasına karşın zeytinlikleri enerji ve maden projelerine açıyor. Zeytinliklerin korunmasını öngören Kanuna aykırı olarak yapılan bu yönetmelik değişikliği ile zeytinliklerin maden sahasına çevrilecek olmasına tepki gösteren STK'lar #ZeytinimeDokunma kampanyası başlattı.

Sivil toplum örgütlerinden yönetmeliğin kaldırılması talebiyle yapılan paylaşımlardan bazıları şunlar:

‘Zeytinlik, Olduğu Ortamda Zeytinliktir. Zeytinliği Taşıyacağınız Yer Yoktur!’

TEMA Vakfı: “TEMA Vakfı olarak kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytinlikler olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz.”

Ekoloji Birliği:  “Tüm ekoloji örgütlerini, sektör örgütlerini, emek ve demokrasi güçlerini ve demokratik kitle örgütlerini söz konusu yönetmelik değişikliğine karşı ortak olarak mücadele etmeye ve yönetmeliğin iptali için yığınsal dava açmaya çağırıyoruz.”

Doğa Derneği: “Resmi Gazete’de yayınlanan ve zeytin alanlarını madenciliğe açan yönetmelik, Zeytin Kanunu’na aykırı. İvedilikle yönetmeliğin iptalini ve tüm zeytinliklerin korunmasını talep ediyoruz.”

Ekosfer Derneği: “İklim krizini durdurmak için fosil yakıtları terk etmemiz gerekirken kömür madenleri için şirketlere zeytinlikleri yok etme izni vermek iklim krizini daha da büyütecek. Kömür madenlerine zeytinlikleri yok etme izni veren yönetmeliği geri çekin.”

Türkiye Ormancılar Derneği: “Zeytinlik, olduğu ortamda zeytinliktir. Zeytinliği taşıyacağınız yer yoktur. Varsa zaten orası da zeytinlik yapılmıştır. Madencilik faaliyetinin bitiminde, o alanın tekrar zeytinciliğe uygun hale gelemeyeceği çok açıktır. Kamuoyunu yanıltmak için konulmuş bir şarttır.”

Kazdağları İstanbul Dayanışması: “Zeytin Koruma Kanunu” olarak bilinen 3573 sayılı kanun, sadece zeytinliklere değil, etraflarında bulunan tarım arazilerine ve ormanlık alanlara da kalkan niteliğindedir. Bu kalkanı daha önce 7 defa delmeye çalıştınız, deldirmedik, deldirmeyeceğiz!” 

Yeryüzü Ekoloji Kollektifi: “Zeytin Koruma Kanunu” olarak bilinen 3573 sayılı kanun üzerinde, madencilik için değişiklik yapıldı. Türkiye’de tarım faaliyetleri bitme noktasına gelmişken, daha fazla rant için ağaçların katledilmesine izin vermeyeceğiz.”

Change.org: “Zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliğin iptali için Aydın Şensal’ın yürüttüğü kampanyayı çok kısa bir sürede binlerce kişi imzaladı. Birlikte harekete geçip yönetmeliği iptal etmelerini talep etmemizin tam zamanı! ”

Change.org’da başlatılan kampanyaya şuana dek 350 bin kişi imza attı. Siz de buradan “Türkiye’nin Zeytinliklerinin Ölüm Fermanına Hayır! #ZeytinHayattır” adıyla başlatılan kampanya destek verebilirsiniz.

Bir kaç cümleden oluşan kısa Yönetmelikte şu hususlar yer alıyor:

“Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla, Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir.

Zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine, kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunludur.”