Uçurtma Projesi’nden Blokchain Teknolojisiyle STK’lar İçin Kaynak Platformu…

Blokchain teknolojisinin sosyal yardım, sivil toplum ve filantropi alanında kullanımı giderek gündemleşmeye başladı. Dünyada orman yangınlarından, küresel ısınmaya, mülteci programlarından sahte-yalan haberlerle mücadeleye kadar birçok alanda projelerin yürütüldüğü blokchain teknolojisini, Türkiye’de bu alandaki ilk sosyal girişim olan Uçurtma Projesi ekibinden yazılım uzmanı Mert Susur ile konuştuk. Merkeziyetsiz ve şeffaf bir sistem vaad eden blokchain teknolojisiyle sivil toplum kuruluşlarının destekleneceği bir platform kurma hazırlığında olduklarını belirten Susur, alana ilgi duyan tüm STK’lara çağrıda bulunuyor.

Blockchain teknolojisi, kullanıcılarına merkeziyetsiz yapı içinde işlem yapabilme imkanı tanıyan bir sistem ve bitcoin de bu teknolojide kullanılan para birimi. Türkiye’de organize dolandırıcılık gündemiyle tartışılsa da bazı ülkelerde gündelik hayatta da kullanılmaya başlayan blokchain teknolojisi son yıllarda sivil toplum ve filantropi alanı açısından ilgi görmeye başladı. UNICEF oluşturduğu İnovasyon Fonu üzerinden bu teknolojiye yatırım yapan kuruluşlardan… Yine BM de 2018 yılından bu yana gelişmekte olan ülkelerdeki programlarında Blockchain destekli uygulamalar kullanıyor. Sera gazı salınımının takip edilmesi, mülteci programları, sahte haberlerle mücadele bu teknolojininin aktif kullanıldığı diğer çalışma alanları. Şeffaf ve merkezi olmayan yapısıyla bu teknolojinin; tedarik zinciri, sağlık, finans, eğitim gibi birçok farklı sektörü dönüştürme potansiyeliyle oy saymaktan çevreyi korumaya kadar topluma fayda sağlayan alanlarda da kullanılabileceği belirtiliyor.

Gençlere Hedeflerine Ulaşmada Destek

Mert SururBlokchain teknolojisini kullanarak öğrenciler için bir destek programı sunan, aynı zamanda Türkiye’nin ilk blokchain sosyal yardım organizasyonu olan Uçurtma Projesi’nden yazılım uzmanı Mert Susur; bu teknolojinin en büyük avantajının merkeziyetsiz yapı ve şeffaflık olduğunu vurguluyor. Uçurtma Projesi, öğrencilerin, hayallerini gerçekleştirebilmeleri için gereken finansal desteği bulmalarına yardım etmeyi amaçlayan bir platform ve şu ana kadar, 21 öğrenci ve bir köy okulu için toplamda 106.997 TRYB destek toplanmış. Proje, Ethereum ağı üzerinde geliştirilen akıllı kontratlarla öğrencilere bu ağ üzerinde tanımlı kripto paralarla destek toplayıp, her ay belirledikleri miktarda desteği banka hesaplarına ekstra bir ücret ödemeden ulaştırabilmelerine olanak sağlıyor. Öğrenciler destek alabilmek için başta belirttikleri hedefleri yerine getirmekle yükümlü.

Blokchain teknolojisiyle sınırların ortadan kalktığını belirten Mert Susur, “Dünyanın herhangi bir noktasına herhangi bir aracı, bir banka olmadan çok hızlı bir ödeme yapabiliyorsunuz. Hızlı bir şekilde değer taşıyabiliyorsunuz. Eğer adresini biliyorsanız kimin ne kadar parası var biliyorsunuz şeffaflık da diğer fırsatı. Sınırların ortadan kalkması ve şeffaflık bu sistemin temel fırsatları. “Klasik bağış toplama yöntemlerine göre bu sistemin maliyet ve sürdürülebilirlik açısından daha avantajlı olduğunu da vurgulayan Susur, işlemlerin akıllı kontratlarla bilgisayarlar tarafından yapıldığını kaydediyor.

Geçtiğimiz günlerde Akbank sistemlerinde yaşanan sıkıntıya vurgu yapan Susur, merkezi sistemlerde yaşanan sorunların bu sistemde yaşanmayacağını ve teknolojinin giderek bu alana kaydığını savunuyor. Akıllı kontratların koşulların el verdiği sürece sonsuza dek saklanabileceğini vurgulayan Susur, “Herhangi bir mekanizmanın bu parayı alması el koyması mümkün değil. Siber güvenlik önlemleri alındığı sürece merkeziyetsiz bir aktör oluşturuyoruz. Devletlerin, banka sistemlerinin hiç kimsenin bunun üzerinde bir kontrolü yok ve bu aktör kendi başına bağımsız bir şekilde yaşayabiliyor” dedi.

Filantropi ve Sosyal Etki İçin; Blokchain Teknolojisi Etkili Bir Alan Sunuyor

Türkiye’de bu alandaki kurumsal yapının oluşması için bir kararname hazırlığı olduğunu ve regülasyonların netleştiği anda sivil toplum için şeffaf ve hızlı bir fonlama imkanı oluşturacağını söyleyen Mert Surur, STK’lar için finansal kaynak noktasında önemli bir model olabileceğini kaydediyor. Sosyal fayda yaratmak isteyen kişilerin, tüzel kişilik sahibi olmadan bu alanda etkili projeler yürütebileceğini de vurgulayan Surur, sistemin yayıncılıktan haberciliğe kadar bir çok alanda kaynak bulma noktasında kullanılabileceğini söyledi.

Blokchain sisteminin dernekler ve sosyal sorumluluk projelerine hem kaynak hem de sosyal etki anlamında dönüşüm sağlayacağını belirten Mert Surur, Uçurtma ekibi olarak bu konuda bir platform hazırlığında olduklarını da sözlerine ekledi. Üzerinde çalıştıkları projenin, farklı ülkelerden derneklerin desteklenebileceği, blokchain sisteminin filantropi alanında kullanılmasıyla ilgili bilgi edinebileceği, alt yapısını buna göre şekillendireceği bir platform olacağını belirten Mert Surur, böylece kurum ve kişilerin sosyal etkilerini arttırmayı hedeflediklerini kaydetti.  Surur, STK’lara şu çağrıda bulundu: “Bunu bir sosyal girişim olarak yapacağız, kar amacımız yok. Maliyetler dışında bir katkı almayı düşünmüyoruz. Bu platformu ve bu teknolojiyi sosyal fayda alanına sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte taşımak istiyoruz. Bize dahil olmak isteyen herkese kapımız açık.”

Blokchain teknolojisi ve filantropiyle ilgili geniş bilgi için tıklayınız.