Gazeteciler Cemiyeti Nitelikli Gazetecilik İçin Online Eğitim Platformu Kurdu

23 Haziran 2021
Gazeteciler Cemiyeti, uluslararası projeler aracılığıyla yürüttüğü medya sektöründe yetkinliği arttırmayı amaçlayan eğitici çalışmalarını Türkiye’nin en kapsamlı çevrimiçi mesleki eğitim platformuna dönüştürüyor.

GC Akademi, Cemiyet’in gc-tr.org sitesi üzerinde yedi gün 24 saat erişime açık şekilde internet ortamında kapsamlı bir mesleki eğitim platformu oluşturma hedefiyle kuruldu. GC Akademi, uluslararası destekli eğitim çalışmalarının yanı sıra Avrupa Birliği’nin finansmanıyla yürütülen Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi (M4D) Projesi eğitimleriyle de gelişiyor. Bu çerçevede, yeni çevrimiçi modüller için alanında uzman, deneyimli isimlerle video çekimleri ve ders materyalleri hazırlığı da sürüyor. GC Akademi hakkında tüm gelişmeler,  Twitter’da @gc_akademi hesabında ve Facebook’taki sayfasında duyuruluyor.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye medya tarihinde geride bıraktığı 75 yıllık tarihsel bilgi birikimiyle Cemiyet’in mesleki eğitimi ve tecrübe aktarımını her zaman desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini ifade etti. “Bu anlayışımız çerçevesince, geçmişten bugüne Ankara’da Cemiyetimiz bünyesinde veya diğer illerdeki meslek kuruluşlarıyla dayanışma içerisinde gerçekleştirdiğimiz eğitim çalışmalarımızı artık farklı bir boyuta taşıyoruz. Bütün dünyayı etkisi altına alan ve memleketimiz açısından sıkıntılara yol açan koronavirüs salgınıyla birlikte kapalı toplantı salonları yerine artık yeni buluşma yerimiz olan internet ortamında çevrimiçi bir eğitim akademisi kuruyoruz.”

Nazmi Bilgin

Türkiye’de gazetecilik alanında ilk ve en uzun soluklu meslek örgütü olma sorumluluğunu her zaman duyduklarını vurgulayan Bilgin, “Bu sorumluluğumuzla güzel bir gelecek ve demokratik bir toplum için eğitimin kilit öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bizler gazetecilik mesleğimizin ihtiyaçlarının teknolojik değişimler eşliğinde gün geçtikçe arttığını ve çeşitlendiğini gözlemliyoruz. Medya sektörüne adım atmayı hedefleyen gençlerimize ya da sektörde var olma mücadelesi içindeki meslektaşlarımıza bu ihtiyaçların karşılanmasında yardımcı olmak istiyoruz. Özellikle basın ve ifade özgürlüğünde dünya ülkeleri sıralamasında demokratik ve özgür ülkeler kategorisinde yer alamadığımız bugünlerde, kendisini bilgiyle güçlendirmiş gazeteciler tarafından halkımızın haber alma hakkı için mücadele edilebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

GC Akademi kapsamında gazetecilik mesleği ve medya alanıyla ilgili temel bilgilere, tarihe, hukuki çerçeveye ve tartışmalara yer verildiği gibi güncel teknolojik araçlar ile uygulamalara ilişkin eğitimler sunulacağını açıklayan Bilgin, insan hakları odaklı habercilikte, sorunlara çözümler sunacak gazetecilikte ve farklı alanlarda uzmanlaşabilmek açısından yol gösterici olmayı umut ettiklerini bildirdi. Bilgin, “Avrupa Birliği’nin sunduğu finansman imkanıyla Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi projesi kapsamında verdiğimiz desteklerin yanı sıra, Türkiye’nin çok sesli medya ortamına sahip olabilmesi için bir medya kuruluşunun nasıl bağımsız olarak ayakta kalabileceğine ilişkin de eğitimler sunuyoruz. Bu kapsamda sektörde hangi yeniliklerle ayakta kalınabileceğine ve nasıl bir iş modeli kurulabileceğine ilişkin ipuçları veriyoruz” diye ekledi.