Ormancılar Derneği’nden ‘İkizdere Projesi İptal Edilsin’ Çağrısı

Türkiye Ormancılar Derneği, Rize’nin İkizdere ilçesindeki taş ocağı projesinin ormanları, dereleri, vadileri ve yerleşim alanlarını tehdit ettiğini belirterek, “Proje derhal iptal edilmelidir” çağrısında bulundu.

Türkiye Ormancılar Derneği hazırladığı raporda, İkizdere Cevizlik köyü yakınlarında çevre sakinlerinin tepkisine rağmen yürütülen taş ocağı projesinin bölge ekolojisine vereceği tahribatı tüm yönleriyle ortaya koyuyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ormancılar Derneği, taş ocağının tamamen yanlış bir yerde planlandığını belirterek, “Böylesine dik, sarp ve ormanlarla kaplı, köy yerleşimlerinin ortasında ve tarım alanlarına neredeyse bitişik bir alanda taş ocağı işletmesi açılmasının daha başlamadan çeşitli çatışmalara yol açtığı bilinmektedir. Öte yandan yöre insanını etkileyecek, mevcut yaşam birliklerini ve habitatları tamamen yok ederek kayalığa dönüştürecek bir faaliyet için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesi de ayrı bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır.” Dedi.

Taş ocağının gerekçesi olarak İyidere ilçesinde yapılacak lojistik merkez ve limanın gösterildiğini hatırlatan Dernek,  bu projeyle ilgili ÇED raporunda “Proje kapsamında herhangi bir malzeme ocağı işletilmesi veya hazır beton tesisi kurulması planlanmamaktadır” yazmasına rağmen İkizdere’deki taş ocağında işlemlere başlandığını kaydetti.

Projeyle ilgili diğer bir sorunun yerleşim yerine olan yakınlık olduğunu vurgulayan açıklamada, “Bölgede yaşayan halkın evlerine 230 metre, tarla ve tarım alanlarına ise 50-70 metre mesafelerde yılın neredeyse tamamında delme, patlatma, yükleme ve taşıma faaliyetlerinin öngörülmesi her şeyden önce fahiş bir planlama hatasıdır.” denildi.

Açıklamada dere yataklarına müdahale edilmesi sebebiyle bölgede sel riskinin artmasına sebebiyet verebilecek projeyle korunması gereken hayvanlar açısından da tehlike barındığına işaret edilirken, “Taş ocağının faaliyete başlamasından sonra oluşacak toz kirliliği nedeniyle vadideki ormanların, çay alanları ve bahçe bitkilerinin olumsuz etkileneceğini söylemek mümkündür.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın tamamı için tıklayınız.