İklim Aktivistleri #BoşVaatlerİstemiyoruz Sloganıyla Harekete Geçiyor

Bugün Türkiye'de ve tüm dünyada iklim aktivistleri ve yaşamı savunanlar #BoşVaatlerİstemiyoruz sloganıyla iklim grevinde. Greta Thunberg'in 2018'de başlattığı küresel gençlik iklim hareketi 19 Mart 2021 Cuma günü, iklim eylemi için çok önemli bir yıl olan 2021'deki ilk büyük seferberliğini gerçekleştiriyor. Küresel düzeyde 50 ülkede 700'den fazla noktada fiziksel ve dijital eylemler planlanıyor.

İklim aktivistleri, halk sağlığı, sosyo-politik ve ekonomik krizlerle birlikte süregelen iklim krizine karşı, dünya liderlerinin acil, somut ve iddialı hedeflerle harekete geçmesini talebiyle 19 Mart 2021’de Küresel İklim Grevi’nde #BoşVaatlerİstemiyoruz sloganıyla bir araya geliyor

Dünya çapındaki gençlik hareketi, BM İklim Zirvesi COP26’ya giden süreçte hükümetlerin ve iş dünyasının uzun vadeli net sıfır hedefler duyurmasına karşılık, “Boş Vaatler İstemiyoruz” (#NoMoreEmptyPromises) sloganıyla çağrıda bulunuyor. Özellikle, bu hedeflerin belirsiz olduğundan, ciddi boşluklar içerdiğinden ve ısınmayı 1,5° C ile sınırlandırmak için karbon bütçesi dahilinde tutulması gereken kısa vadeli emisyon azaltımlarına yol açmayacağından endişe duyuyorlar.

Türkiye’de İklim Grevi

Küresel İklim Grevi 19 Mart 2021Türkiye’nin birçok kentinde 19 Mart Küresel İklim Grevi nedeniyle çeşitli grupların organize ettiği etkinlikler olacak.

Fridays For Future, “19 Mart’ta bize katılın! Liderlerin boş vaatlerinden sıkıldık çünkü yaşanabilir bir gelecek için söz değil, acil iklim eylemi gerektiğini biliyoruz!” çağrısı yapıyor.

Eko Öğrenci Hareketi, “iklim krizi derinleşirken zamanımız daralıyor. Boş vaatlerle oyalanma lüksümüz yok. Somut ve çözüme yönelik eylemlerle iklim krizinin önüne geçmeliyiz! 19 Mart Cuma, saat 16:30’da Kadıköy Rıhtımda İklim Grevindeyiz.” çağrısında bulunuyor.

Doğanın Çocukları Türkiye’nin pek çok kentinde gençleri eyleme katılmaya çağırıyor.

Antikapitalist Öğrenciler, “19 Mart’ta küresel iklim grevine ses verelim” sloganıyla 19 Mart’ta saat 12:00’da #BoşVaatlerİstemiyoruz diyerek, karar alıcıları kendi belirledikleri 1.5 derece hedeflerini gerçekleştirmeye çağırıyor.

Kazma Bırak Kampanyası 19 Mart’ta Cuma akşamı saat 20.00’da Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye’den ekolojistler, iklim aktivistleri, hayvan özgürlüğü aktivistleri ve gençlerle Kazma Bırak uluslararası forumda bir araya geliyor.

Küresel Düzeyde İklim Grevi

Küresel düzeyde bilimsel veriler paylaşılarak Küresel İklim Grevi’nde iklimi krizine ve artan etkilerine dikkat çekiliyor.

Nature dergisinde 16 Mart Salı günü yayınlanan makale bu eleştiriyi destekliyor: Makalenin baş yazarı Imperial College London Gratham Enstitüsü Direktörü Dr. Joeri Rogelj, daha güçlü ve şeffaf hedefler için taahhütlerinin kapsamının net olmasının, adil olmasının ve somut bir yol haritası sunmasının şart olduğunu savunuyor.

Küresel İklim Grevi Grevde, bu yıl iklim değişikliğinin dünyanın çeşitli bölgelerinde yarattığı tahribata dikkat çekilerek benzer felaketlere yönelik acilen harekete geçme talebi öne çıkıyor. İklim krizi, Teksas’ta en az 82 kişinin hayatını kaybettiği kış fırtınasından, Arjantin’de şimdiye kadar 40 bin hektarın yok olduğu ve devam eden orman yangınlarına kadar çeşitli etkileriyle dünyanın birçok yerindeki insanlar ve ekosistemler üzerinde olumsuz etkisini artırıyor. İklim aktivistleri, uzun vadeli iklim hedefleri yerine somut eylemlere öncelik verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yaşanan tüm iklim felaketlerine rağmen, iklim aktivistleri seslerini duyuruma imkânı bulmak bir yana susturulmakta. HindistanUgandaFilipinlerHollanda ve daha birçok ülkede iklim ve çevre aktivistlerine yönelik kötü muamele ve tutuklamalar sürüyor.

İklim grevi yapan aktivistler, daha fazla boş vaat istemediklerine yönelik başlattıkları #NoMoreEmptyPromises çağrısıyla birlikte acil eylem önerilerini sundukları listeyi yayınladı.

İki yıldan fazla süredir, dünyanın dört bir yanındaki genç iklim aktivistleri, iklim adaleti talebiyle grev yapıyor ve sokaklara dökülüyor. Bugün, COVID-19 salgını sebebiyle birçok yerde eylemler farklı şekillerde gerçekleşiyor. Ancak #NoMoreEmptyPromises kampanyasının talepleri, insanları sınır gözetmeden acilen iklim değişikliğine karşı harekete geçme hedefi altında birleştiriyor. Acilen harekete geçilmesi gerekli ilk alan olan fosil yakıt endüstrisinden yatırımları geri çekme kapsamında, ondan fazla ülkede yer alan iklim aktivistleri, Standard Chartered Bankası’nın kendi ülkelerindeki ofisleri önünde grev yapıyorlar.

İsveç’li Greta Thunberg, “Eviniz yanarken, itfaiyeyi aramadan önce 10, 20 yıl beklemiyorsunuz; olabildiğince hızlı hareket ediyorsunuz ve elinizden gelen her şeyi yapıyorsunuz” diyor.

Dünya çapında gerçekleşen grevlerin videolarına ve fotoğraflarına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

#CleanUpStandardChartered (Standard Chartered Bankasını Temizle) kampanyasıyla ilgili videolara ve fotoğraflara bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İklim aktivistleri tarafından hazırlanan acil eylem alanları listesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.