Universus “Sivil Toplumda Çalışan Hakları” Araştırmasına Katkı Sunmaya Davet Ediyor

Universus Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin “Türkiye’de Hak Temelli Sivil Toplum Örgütlerinde Ücretli Çalışan Haklarının Mevcut Durumu ve Örgütsel İşleyişi” başlıklı araştırması, sivil toplum emekçilerinin katkılarını bekliyor. Sivil Alan Dayanışması kapsamında yapılan araştırmaya dilerseniz siz de destek verebilirsiniz.

Universus bünyesinde ve çeşitli sivil toplum çalışanlarının gönüllü olarak bir araya gelmesi ile oluşan Sivil Alan Dayanışması tarafından yürütülecek olan çalışmaya ilişkin ayrıntıları aşağıda bulabilirsiniz:

“Sivil Alan Dayanışması (S.A.D), sivil toplum örgütlerindeki çalışanların ve gönüllülerin dayanışma platformu olarak 2020 yılında örgütlenmeye başladı. Universus Sosyal Araştırmalar Merkezi çatısı altında kurulan S.A.D, sivil alanda ücretli çalışanların emek süreçlerini örgütlenme kültürü üzerine çalışıyoruz. Çalışan & gönüllü haklarının korunması ve STÖ’lerde daha katılımcı, eşitlikçi işleyişin oluşması için sivil alanın emekçileri olarak dayanışmamızın sivil toplumu da güçlendireceğini düşünüyoruz. Sivil toplum çalışanlarının haklarının korunması, izlenmesi, geliştirilmesi için sivil topluma emek verenlerin mevcut durumu ortaya koyması açısından da dayanışma kültürüne katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu amaçla, 2020 Aralık ayında “Türkiye’de Sivil Toplum Örgütlerinde Gönüllü ve Ücretli Çalışan Hakları İzleme Raporu” nu yayınlamıştık.

Şimdi ise çabamızı, hak temelli STÖ’lerde çalışma koşulları, ayrımcılık ve iç işleyişe odaklanan bir araştırma ve çalıştaylar serisi ile geliştirmek için çalışmalara başladık. Sivil alan dayanışması üyelerinin kolektif çalışmasıyla yürütülen bu araştırma ile, sivil toplumun örgütlenme ihtiyacına katkı sağlayacağını inanıyoruz. Araştırma verileri anonimleştirilerek SAD kapsamında yalnızca araştırmayı yürüten ve araştırmanın değerlendirme sürecinde görev alacak SAD üyeleri ile paylaşılacaktır. Bunun için Türkiye’nin farklı bölgelerinde -LGBTİ+, kadın, engelli, gençlik, çocuk, mülteci ve göçmen hakları, insan hakları ve demokrasi, kültürel haklar, çevre ve kültür gibi alanlarda- hak temelli çalışma yürüten STÖ’lerde ücretli çalışanlarla iletişime geçmek ve dayanışmak istiyoruz. İlgilenenler ile derinlemesine görüşmeler ve odak grup toplantıları yapmayı planlıyoruz.”

Araştırmaya Katılım

Derinlemesine Görüşme ve Odak Grup Çalışmalarına katkı sunmak için buradaki bu link üzerinden Katlım Formuna ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de Hak Temelli Sivil Toplum Örgütlerinde Ücretli Çalışan Haklarının Mevcut Durumu ve Örgütsel İşleyişi Anket Sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

KVKK Aydınlatma Metni

Araştırma ve S.A.D. hakkında daha detaylı bilgi edinmek için sivildayanisma@uni-versus.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.