101. Yaşını Kutlayan Yeşilay Derneği, Sağlıklı Yaşama Davet Etmeyi Sürdürüyor

Bu yıl 1 – 7 Mart Yeşilay Haftası, “Yeşilay Hep Benimle” sloganıyla kutlanıyor. Yeşilay’ın 101’inci yaşının kutlandığı hafta boyunca, bağımlılıklardan uzak, iyi ve sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekilecek. Yeşilay Haftası kapsamında Türkiye’nin tüm kentlerinde 120 Yeşilay şubesinde ulusal düzeyde ve 81 ülke Yeşilay’ı ile uluslararası düzeyde kutlama programı yapılacak.

1920 yılında kurulan ve Türkiye’nin en köklü sivil toplum örgütlerinden biri olan Yeşilay Derneği, iyi ve sağlıklı yaşam hedefiyle bir asırdır faaliyet yürüten kamuya yararlı dernek statüsüne sahip. 1 – 7 Mart Yeşilay Haftası’nı “Yeşilay Hep Benimle” sloganıyla kutlayan Yeşilay, tütün, alkol, madde, kumar ve internet olmak üzere 5 farklı bağımlılıkla mücadele ediyor. Türkiye’nin 81 ilinde toplam 120 şube ile hizmet veren Yeşilay’ın çalışmalarına destek veren yüzbinlerce Yeşilay gönüllüsü bulunuyor.

Pandemi döneminde kutlamaları çevrimiçi ortama taşıyan ve 2016 yılından bu yana bağımlılıklara dikkat çekmek amacıyla Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nı düzenleyen Yeşilay’ın dünyanın pek çok ülkesinden karikatüristlerin bağımlılıkla ilgili dikkat çekici eserlerinden bir kısmı Yeşilay Haftası boyunca www.yesilay.org.tr adresinden çevrim içi olarak sergileniyor.

Bağımlılıklara Karşı Farkındalık Küçük Yaşlarda Başlıyor

Yeşilay’ın bağımlılık konusunda küçük yaşlarda farkındalık yaratmak için sürdürdüğü çalışmalardan biri, eğitim çağındaki öğrenciler için yürüttüğü faaliyetler ise okul temelli koruyucu ve güçlendirici bir eğitim program olan Yeşilay Yaşam Becerileri Eğitim Programı (YYBE) ile sürüyor. Program, öğrencilerin bağımlılık riskinden uzak bir yaşam sürmesini amaçlıyor.

7. sınıf öğrencileri için tasarlanan ve 2020 yılında pilot uygulaması tamamlanan eğitim programının 2021 yılında Türkiye’nin 81 ilinde yaygınlaştırılması planlanıyor. Program kapsamında stresle başa çıkma, olumsuz duyguları önleme, kendini yönetme, etkili iletişim, empati kurma, eleştirel düşünme, karar verme, müzakere/reddetme becerileri gibi toplam 25 temel becerinin 15 hafta boyunca öğrencilere kazandırılması için çalışılıyor.

Yeşilay’ın çocuklara küçük yaşlardan itibaren farkındalık kazandırmak için yürüttüğü çeşitli projelerden bir diğeri, bağımlılık türleri ile ilgili başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın artırılması hedefiyle yürütülen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM). TBM ile her yıl 10 milyon öğrenci ve 3 milyon yetişkine ulaşılıyor. “Benim Kulübüm Yeşilay” projesinde ise her yıl 30 bin öğrenci Yeşilay ruhunu sahipleniyor ve okul sıralarında arkadaşlarıyla paylaşıyor. Benim Kulübüm Yeşilay projesi bugüne kadar 3 bin 600 gönüllüyle 60 bin çocuğa ulaştı.

Yeşilay Danışmanlık Merkezleri 100 merkezde ücretsiz hizmet veriyor

2013 yılında faaliyet alanlarına rehabilitasyon hizmetini de ekleyen Yeşilay Derneği, 2015 yılından itibaren Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) aracılığı ile hizmet vermeye başladı. Türkiye geneli ve KKTC’de toplam 100 YEDAM ile bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık desteği veriliyor. YEDAM’ın tamamı bağımlılık alanında uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekibi; tütün, alkol, madde, kumar ve internet bağımlılıkları konusunda bilgi verme, doğru yönlendirme, danışmanlık ve ayaktan terapi hizmetleri sunuyor. YEDAM çatısı altında bugüne kadar 60 bin bağımlıya destek verildi.