Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Sesi Çıkmayanların, Korkanların Sesi Olmaya Çalışıyorum”

28 Şubat darbesinden bu yana farklı platformlardaki insan hakları mücadelesini milletvekilliğine taşıyarak sürdüren ve geçtiğimiz günlerde hakkındaki 2 yıl 6 ay hapis cezası onanan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Ben insan hakları için mücadele ediyorum. Sesi çıkamayanların, korkanların sesi olmaya çalışıyorum. Vekillere milletin söylemekten korktuğu sorunları dile getirebilsin diye dokunulmazlık veriliyor” dedi.

Hak mücadelesine 28 Şubat sürecinde başörtü yasağına karşı çıkmak için başladığını ve o dönemde bizzat mağduriyet yaşayanlardan olduğunu hatırlatan Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Başörtü yasağı çok şedit bir uygulamaydı. Devletin bu zalim kararına karşı çıktık. Kocaeli Mazlumder şubesi olarak yıllarca mücadele ettik.” Dedi. O yılların ardından hak savunucusu kurumların yakınlaştığını, İnsan Hakları Derneği’nin Kocaeli’de sürdürdükleri eylemlere gelip destek verdiğini belirten Gergerlioğlu, “Hak mücadelesine girdiğiniz zaman farklı dünyalar birbirine yaklaşıyor. Sizin dünyanızın dışındakilerin de neler yaşadığını öğrenmeye başlıyorsunuz. Onların uğradığı haksızlıklara karşı da empati yapmaya başlıyorsunuz. Bu yönüyle insanı geliştiren, empati yeteneğini, azmini arttıran bir durum” diyor. 28 Şubat sürecinde başörtü yasağını uygulayanlarına karşı çıkanların bugün iktidar olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, “O günün mazlumları şimdi statükolaştı, devlet dilinin, büyüklenme dilinin sahibi oldular. O gün hak çerçevesinde bir arada olanlar bugün hak derneklerini yerden yere vuruyorlar. Hak mücadelesi yapanları şeytan olarak görüyorlar. O yüzden şimdi de onlara karşı hak savunuculuğu yapıyoruz” dedi.

“Bir Yanda Sivil Anayasa Söylemi Bir Yanda ‘Ömer’e Ceza”

Geçtiğimiz hafta hakkında verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını da değerlendiren Gergerlioğlu hak savunuculuğunda yaşanan bedeller karşısındaki motivasyonunun, ‘doğru bildiğini yapma ve yaşanan mağduriyeti ortaya koyma başarısı” olduğunu dile getiriyor. Hapis cezasının çıplak arama noktasında sürdürdüğü mücadeleden duyulan rahatsızlık olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, “Bu konuda üzerime gelineceğini, vekilliğimin düşürüleceğini tahmin etmiştim. Ama yine de devam ettim. Çünkü bu örtülecek, yok sayılacak bir durum değil. İnsan onuru açısından. O genç kızları dinlemiştim, üzüntülerini, travmalarını görmüştüm susamazdım” diye konuştu.

Milletvekillerine dokunulmazlığın halkın dile getirmekten çekindiği, korktuğu ya da görünür kılamadığı sorunları korkusuzca dile getirmesi için verildiğine işaret eden Gergerlioğlu, “Ben insan hakları için mücadele ediyorum. Sesi çıkamayanların, korkanların sesi olmaya çalışıyorum. Bunu söylediğim zaman başıma bir sürü iş açıldı. Ama pişman değilim. Bu kabul edilemez uygulamayı açığa çıkardım. Şu anda her platformda çıplak arama konuşuluyor.” dedi. İktidarın totoliter uygulamalarını sürdürürken bir yandan da sivil anayasa ve yeni reform paketi konularını dillendirdiğini dile getiren Gergerlioğlu, bunun ironik olduğunu belirterek, “Hem yeni reform paketi diyorsunuz hem de Ömer’i ve diğer hak savunucularını cezaevine gönderiyorsunuz. Halen duran bir tweeti RT ettiğim için her an cezaevine konulabilirim. İnsanın yüzünün kızarması lazım bu durumda reformdan söz etmek için” dedi.

Hak ekseninden bakmanın, siyasi, dini ve ideolojikleştirmeden insanı esas alarak hak savunuculuğu yapmanın kolay olmadığını kaydeden Gergerlioğlu, “Zor ama hakkını verirseniz de çok güzel bir mücadele.” Dedi.