”Kooperatiflerimizi Dünya Standartlarında Aktörler Haline Getirmeye Çalışıyoruz”

25 Eylül 2020
Ticaret Bakanlığı'nca düzenlenen “Türkiye Kooperatifler Fuarı”, Ankara Ticaret Odası Kongre ve Sergi Merkezi Congresium’da kapılarını açtı. Fuarın açılış töreninde konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kooperatifleri dünya standartlarında birer aktör haline getirmeye çalıştıklarının altını çizdi.

24-27 Eylül 2020 tarihlerine kadar devam edecek olan Türkiye Kooperatifler Fuarı Açılış Töreni, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla gerçekleştirildi.

türkiye kooperatif fuarıBu yıl dördüncüsü düzenlenen fuar, Covid-19 tedbirleri kapsamında katılımcı ve misafirlerin salgından etkilenmesini önlemek amacıyla yoğun tedbirler ile Türkiye’nin her bölgesinden alanında başarı kazanmış 150’nin üzerinde kooperatifi, sektörün diğer tüm paydaşları ve ziyaretçileriyle buluşturuyor. Fuarda kooperatiflerin yanı sıra, kooperatifçilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifçiliğe destek sağlayan bankalar, perakende sektörünün temsilcileri ve önde gelen elektronik ticaret firmaları ile esnaf ve çiftçilerden, girişimci ve tüketicilere kadar ticari hayatın içindeki tüm aktörler bir araya geliyor.

Kooperatiflerin üretim kapasite ve portföylerini artırmak ve ihracatta da pay sahibi olmalarını sağlamak adına önemli bir adım olarak görülen fuarda, bunun için gerekli olan vizyon ve donanımın kooperatiflere kazandırılması amaçlanıyor. Bununla birlikte, Ticaret Bakanlığı’nca ulusal ve küresel pazarlarda yer almalarını sağlamak amacıyla her kooperatifin, market temsilcileri ve e-ticaret firma temsilcileri ile birebir görüşmelerini sağlanacak.

Fuarın amacı kooperatifler, kooperatifçilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, kooperatifçiliğe destek sağlayan bankalar ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin, zincir marketler ve önde gelen elektronik ticaret firma yetkililerinin ve tüm halkımızın buluşmasını sağlayarak kooperatif ürünlerinin tanıtılması ve kooperatiflerin ticari kapasitelerinin artırılması olarak açıklandı.

Fuarda kooperatifler, ücretsiz tahsis edilen stantlarda dört gün boyunca tanıtım, satış ve pazarlama faaliyetleri yapma imkanı bulacaklar. Fuar boyunca eğitim ve paneller de ilgilileri ile buluşacak. Bu kapsamda, e-ticaret temsilcileri ile bir araya gelecek olan kooperatifler bir tıkla alıcılarla bir araya gelmenin kapılarını aralamış olacak. Kooperatifler ayrıca ülkemizin önde gelen market zincirleri ile buluşarak kalite ve standardizasyon konularında donanımlarını artıracak ve kooperatif ürünlerinin marketler üzerinden tüketicilere ulaşmasını sağlayacak.
Türkiye Kooperatifler Fuarı’nda ayrıca “Kooperatifler Nasıl İhracata Açılır?”, “Kırsal Kalkınmanın İki Anahtarı Coğrafi İşaret ve Kooperatifler”, “Kooperatiflerde Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Uygulamaları” ile “Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı” konularında webinarlar yapılacak. Ayrıca fuarda, cam, gümüş işleme, keçe sanatı, ebru sanatı, çömlekçilik ve ahşap oymacılığı gibi kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri devam ettiren ustaların zanaatlarını icra ettikleri alanlar yer alacak.

Her yıl düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı’nın ülkede kooperatifçiliğin geliştirilmesine önemli katkı sağladığını dile getiren Bakan Ruhsar Pekcan, fuarı bu yıl yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı tüm tedbirleri alarak açtıklarını söyledi. Pekcan, fuarın kooperatiflerin yeni iş bağlantıları kurabilmelerine önayak olmalarını arzu ettiklerini belirterek, etkinliğe kamu kurum ve kuruluşları, bankalar, e-ticaret firmaları temsilcilerinin de katıldığını vurguladı.

kooperatif fuarıPekcan, “Birlikte Üretim, Birlikte Büyüme” temasıyla düzenlenen etkinlikteki konuşmasında, Türkiye’de eğitimden sağlığa, konuttan sigortacılığa, ulaşımdan tarımsal kalkınmaya, enerjiden kadın girişimciliğine kadar 40’a yakın sektörde faaliyet gösteren 50 bin kooperatif bulunduğunu belirterek, Bakanlığın görev alanı kapsamında, toplamda yaklaşık 1,4 milyon ortağı olan 8 bin 750 kooperatifin faaliyet gösterdiğini dile getirdi. 

Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) ortaklığı ile yayımlanan bir rapora göre, dünyanın ciro bazında en büyük 300 kooperatifinin toplam cirosunun 2 trilyon dolar civarında olduğunu ancak bu listede Türkiye’den kooperatif bulunmadığını ifade eden Pekcan, “Bizim hedefimiz burada Türkiye’den kooperatiflerin yer almasını sağlamak.” diye konuştu.

Kooperatiflerimizi dünya standartlarında aktörler haline getirmeye çalışıyoruz.

Bakan Ruhsar Pekcan, kooperatiflerin çok sayıda küçük üretici ve girişimciyi bir araya getirerek ölçek ekonomisi yaratma gibi kritik bir avantaj sağladığına işaret ederek, bir ekonomik aktörün tek başına gerçekleştiremeyebileceği bir yatırım, tek başına üstesinden gelemeyebileceği bir üretim maliyetinin, kooperatifler sayesinde etkin ve karlı biçimde yapılabilir hale gelebildiğini söyledi. 

Kooperatiflerin, ortaklarına ekonomik fayda sağlamanın yanında sosyal kalkınmanın da öncü aktörleri arasında yer aldıklarını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, şu ifadeleri kullandı: “Yerel ve geleneksel ürünlerin üretimi ve pazarlanması, kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi, başta kadınlar olmak üzere dezavantajlı grupların istihdamı, yöresel ürün ve kültürel değerlerin ekonomiye ve turizme kazandırılması, kaybolmaya yüz tutmuş meslek kollarının korunması, yoksullukla mücadele gibi alanlarda yaratılan katma değer, yerel ve bölgesel kalkınmayı hızlandırmaktadır. Bu bakımdan özellikle ‘kadın kooperatifleri’ ve ‘Kalkınma kooperatiflerimize’ büyük sorumluluk düşmektedir. Biz de Bakanlık olarak kooperatiflerimizi kurumsal yapısı güçlü, çağın ekonomik koşullarıyla uyumlu, sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden, dünya standartlarında ekonomik aktörler haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

ruhsar pekcanPekcan, kooperatiflerin sayılarının artmasından ziyade güçlü ve etkin yapılar olarak faaliyette bulunmalarının önemli olduğunu kaydetti. 

Türkiye’de ekonomik ve mali yapısı sağlam, ulusal ve uluslararası rekabet gücü yüksek, üretim, pazarlama ve hizmet kapasitesi yaygın ve hatta ihracat yapan kooperatiflerin sayısının artmasını hedeflediklerini anlatan Pekcan, “Bu hedef doğrultusunda, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kooperatiflerimizle ve merkez birliklerimizle istişare ve eş güdüm halinde çalışmalarımızı ilerleteceğiz. Özellikle kadın kooperatiflerimize çok önem veriyoruz. Hükümetimiz olarak sosyal dengenin sağlanmasında kadın kooperatiflerimizi ve kadınların istihdamda yer almasını önemsiyoruz.” dedi.

Bakan Pekcan, Bakanlığın özellikle kadın ve genç girişimcileri hedefleyen, “Export Akademi”, “Online ve Fiziki Kadın Girişimci Network Programı”, “Sanal Ticaret Akademisi”, “E-Ticaret Bilgi Platformu” gibi eğitim programları hakkında da bilgi vererek, tüm kooperatif mensuplarını söz konusu eğitimlerden yararlanmaya çağırdı. 

Yakın zamanda Kolay İhracat Platformu’nu devreye aldıklarını hatırlatan Pekcan, firmaların ihracata başlangıç aşamasından tüm süreçlerde ihtiyaç duyacakları her türlü bilgi ve mevzuatın bu platformdan paylaşıldığını söyledi. Pekcan, platformun ikinci fazını yılbaşında devreye alacaklarını bildirdi.