Gençler “Kuluçka”da Buluşuyor!

18-30 yaş arası genç sosyal girişimcilere yönelik; onlara özellikle sosyal etki yaratacak fikirlerini geliştirme ve projelerini duyurmada yol haritası hazırlamalarında yardımcı olmak üzere kurgulanmış bir program olan Social Impact Award’ı Impact Hub Istanbul Kurucu Ortağı Semih Boyacı ile konuştuk.

Social Impact Award nedir? 

Semih BoyacıSon 11 yılda 20’den fazla ülkede, sayısız genci sosyal etki odaklı girişimler kurmaları yönünde desteklemiş ve ödüllendirmiş olan SIA, 2020’de Impact Hub Istanbul yürütücülüğünde Türkiye’deki gençler ile 2. kez buluşuyor. 2020’de Anadolu Efes de SIA Türkiye’yi Sürdürülebilirlik Partnerliği kapsamında destekliyor. 

Ayrıca bu senenin bir özelliği de pandemi sebebiyle bütün programın online olarak gerçekleşecek olması. Bu durum, sosyal girişimcilik yolculuğuna çıkmak isteyen tüm Türkiye’den gençlerin SIA ile buluşmasına imkan sağladı.

Social Impact Award’u Impact Hub Istanbul için önemli kılan şey nedir? Programın girişimcilik ekosistemi içindeki yerini nasıl tarif edebilirsiniz?

Impact Hub İstanbul olarak önceliklerimizden biri de gençler arasında etki odaklı girişimcilikle ilgili farkındalık yaratmak, onları bu konuda geliştirmek ve sosyal girişimcilik ekosisteminin çok ihtiyacı olan erken aşama girişim sayısının artmasını sağlamak. Bu nedenle 20 senedir dünyanın farklı yerlerinde kendini kanıtlamış, gençlere etki odaklı fikirlerini hayata geçirirken ihtiyaçları olan tüm araçları sağlayan bu önemli programı Türkiye’de 2. kez düzenliyor olmak, Türkiye sosyal girişim ekosistemi için çok önemli bir anlam taşıyor.

Pandemi sürecinde de yerel ve global ölçekte sosyal girişimlerin mevcut sorunlara dair acil ihtiyaçlara yönelik sunduğu çözümler ve kurum işbirliklerinin güzel örneklerini ve önemini görmüş olduk. Bu zorlu süreç, tüm dünyada sosyal girişimcilikle ilgili farkındalığın hızla artması, kar yerine etkiyi odağına alan yapıların desteklenmesi ve çoğaltılması konusunda bir itici güç yaratmış oldu.

Gençlerin, sosyal sorunların çözümüne girişimcilik temelli olarak aktif katılımlarının, geleceği çok daha güzel bir yer yapacağına inanıyoruz. Bu inançla genç girişimcileri Impact Hub Istanbul öncülüğünde Social Impact Award Kuluçka Programına davet etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Programa katılan erken aşama fikirlerin gelişimi ile birlikte, önümüzdeki iki yıl içinde Social Impact Award sürecinin çıktıları, bu programın öneminin de doğrudan kanıtı olacaktır.

Program sonunda ise en iyi ekipler, projelerini hayata geçirecek ilk adımları atabilmeleri için Social Impact Award ile ödüllendirilecek.

Programda şu anda hangi aşamadasınız? 

23 Haziran’da başlattığımız programda, girişimcilik konusunda farkındalık artırmaya yönelik düzenlediğimiz atölyelerde Türkiye’nin dört bir yanından etki yaratma motivasyonuna sahip harika gençlerle buluştuk. 

Şu an kuluçka programı için başvurular devam ediyor. Son başvuru tarihi 19 Temmuz olan program, ağustos ayının ilk haftasında yoğun bir  başlayacak. Program sonunda ise en iyi ekipler, projelerini hayata geçirecek ilk adımları atabilmeleri için Social Impact Award ile ödüllendirilecek.

2020 yılındaki programdaki partnerleriniz kimler?

social impact awardImpact Hub Istanbul, 2. senesinde yola SIA Türkiye Sürdürülebilirlik Partneri olarak Anadolu Efes ile çıkıyor.  

Bununla beraber SIA programı, Türkiye’de sosyal girişimcilik ekosistemini oluşturmak ve geliştirmek adına önemli çalışmalar yapan Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı gibi organizasyonlar tarafından da aktif olarak desteklenmekte.

Duyurular hangi mecralardan yapılacak?

Girişimci adayları duyuruları Impact Hub Istanbul sosyal medya hesaplarından, ve turkey.socialimpactaward.net adresinden takip edebilir.

Kuluçka programı için başvuru kriterleri neler?

Kuluçka dönemi başvurularında aranan kriterler aşağıdaki gibidir:

  • Programa başvuran girişimci 1990-2005 arasında doğmuş olmalıdır.
  • Başvuran ekiplerin projeleri üzerinde en fazla 2 yıldır çalışıyor olmaları gerekmektedir. Başvurular, uygulamaya geçmemiş fikirlerin yanı sıra uygulamada erken aşamada olanlar için de açıktır.
  • Proje, daha önce 3. parti bir fonlayıcı tarafından 20.000 TL’den fazla finansal destek almamış olmalıdır.
  • Program ve ödüle başvuru yapan katılımcılar ilk kez uzun soluklu bir kuluçka programına başvuruyor olmalıdır.

Kuluçka programına seçim kriterleri neler?

  • Projenin yarattığı sosyal etki
  • Projenin yenilik derecesi, benzer ürün veya servislerden farklılaştığı noktalar
  • Projenin uygulananabilirliği

SIA kaç yıldır Türkiye’de devam ediyor? Türkiye’de ilk kez SIA’yı ne zaman duymaya başladık?

Social Impact Award dünya çapında geçen yıl 10. yılını doldurdu. SIA programı 2019’da Impact Hub Istanbul tarafından Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildi.

11 yıldır 20’den fazla ülkede gerçekleştirilen program, 2020 yılında 15 ülkede aktif olarak yürütülüyor.

Oylama ve Jüri değerlendirmesi için kaç girişimci olacak? Finale kaç girişimci seçilecek?

Kuluçka dönemine 8 girişim ekibi kabul edilecek. Finalde ise toplamda 3 girişim ekibi tohum destek ödülünün sahibi olacak. Bu sene Anadolu Efes’in sürdürülebilirlik partnerliği ile jüri ödülünü kazanan sürdürülebilirlik odaklı girişimler ise Anadolu Efes tarafından desteklenecek.

Ayrıca online olarak gerçekleştirilecek topluluk oylaması sonucunda, jüri tarafından seçilmemiş en yüksek oy oranına sahip girişim ekibi de topluluk ödülünün sahibi olarak SIA Summit 2020’ye katılmaya hak kazanacak.

Büyük ödül nedir? Seçilen finalistleri neler bekliyor olacak?

Programa yapılan tüm başvurular arasından seçilecek 8 genç girişimci ekibi Social Impact Award Kuluçka Programı finalisti olacak. Kuluçka programına katılmaya hak kazanacak 8 girişim ekibi; Social Impact Bootcamp’e katılma şansını elde edecek. Bootcamp’te iş modellerini şekillendirdikten sonra 2 aylık kuluçka süresince; girişimlerinin özelleştirilmiş ihtiyaçlarına yönelik mentorluk desteği alacak ve bunun yanında iş fikirlerini destekleyecek strateji, finans, pazarlama alanlarının önde gelen deneyimli iş insanları ile bir araya gelerek atölye, seminer ve eğitimlere de katılma şansı elde edecekler.

Program sonunda gerçekleşecek kapanış bootcamp’inin hemen ardından 8 genç girişim ekibinden 3’ü jüri seçimi sonucunda Social Impact Award ile ödüllendirilecek ve 10.000’er TL para ödülünün de sahibi olacak. Tohum destek ödülünün yanısıra, kazanan girişimler dünya çapında tüm SIA kazananlarının bir araya geldiği SIA SUMMIT haftasına da katılarak uluslararası görünürlük ve bağlantılar kurma şansını elde edecekler.

Kimler mentorluk yapacak?

Impact Hub Istanbul’un sosyal inovasyon ekosistemi, iş dünyası, ileri aşama girişimcilerden oluşan mentor ve uzman havuzuna 2020 yılında SIA Türkiye Sürdürülebilirlik partneri Anadolu Efes ekibinden de değerli isimler ekleniyor. Kuluçkaya seçilen girişimlerin detaylı durum ve ihtiyaç analizlerinin yapılmasının ardından mentor havuzundan en uygun uzman ile eşleştirme gerçekleştiriliyor. 2020 yılında sürdürülebilirlik alanına odaklanan girişimler, Anadolu Efes mentor ve uzmanları ile görüşme şansını elde edecek.

SIA Türkiye’nin ilk senesinde girişimcilere destek veren mentor, uzmanlar ve jüri üyeleri arasında başarılarını Türkiye sınırlarından öteye taşımış ileri aşama sosyal girişimciler, iş geliştirme uzmanları, sosyal inovasyon ekosisteminin önde gelen kurumlarının yöneticileri, yatırımcılar, kuluçka program direktörleri yer alıyordu. 

2020 yılında da SIA Türkiye topluluğu ekosistemin önemli isimleri ve Anadolu Efes yönetiminin katılımıyla genç girişimlere ilham vererek yol göstermeye devam edecek.

SIA mezun olan girişimcileri sonraki dönemlerde neler bekliyor? Bu programın avantajlarını daha çok hangi alanlarda kullanacaklar?

SIA kuluçka mezunları, ödül kazansınlar veya kazanmasınlar, hem SIA Global mezun ağına hem de Impact Hub Istanbul’un ağına üye olmaya devam ediyorlar. Tüm mezunlar, SIA topluluğuna özel eğitimlere, uluslararası konferanslara, yarışmalara katılma imkanlarından, işbirlikleri ve global görünürlük gibi dünya çapında fırsatlardan faydalanmaya devam ediyorlar.

SIA programının girişimcilere program süresince eğitim, koçluk ve mentorluklar yoluyla kazandırdığı kapasite ve yetkinlikler girişimcilere özellikle fikirlerini hayata geçirme ve yol üzerinde karşılaştıkları problemlere daha etkin çözüm üretme anlamında avantaj sağlıyor. Ek olarak girişimlerin dahil oldukları SIA topluluğu girişimlere hem program sürecinde hem de program sonrasında girişimcilik yolculuğunda ihtiyaç duyacakları desteklere ve işbirliklerine kolay erişim fırsatı sunuyor. 

Impact Hub Istanbul olarak da, programlarımızın bir parçası olan tüm girişimleri, mezuniyet sonrasında da iş geliştirme anlamında desteklemeye ve onlar için etkilerini büyütebilecekleri fırsatlar yaratmaya çok önem veriyoruz. 

Bu sene Anadolu Efes’in de Sürdürülebilirlik Partnerliği ile, Social Impact Award mezunları en çok global bir kuluçka programını başarıyla tamamlamış olmanın ve SIA Global, Impact Hub Istanbul ve Anadolu Efes girişim networklerinde yer alıyor olmanın avantajını hissedecekler. Bir fikirle çıktıkları yolculuklarında ayakları yere basan bir girişim noktasına gelmiş mezunlarımız, onları ileriye taşıyacak yol haritaları ile kendilerini sosyal girişimcilik ekosisteminde çok daha güvende hissederek hayallerini gerçekleştirmeye ve gelişmeye devam edecekler.

Geçen yılki finalistlerden ve katılımcılardan SIA ilgili deneyimlerini, neler elde ettiklerini, süreç ile ilgilli fikirlerini istediğimiz özet bir görüş alabilir miyiz?

Blindlook:

SIA’ya başvurduğumuzda henüz yolun çok başındaydık. SIA sonrasında birçok farklı ödül kazandık. Anadolu Efes, Toyota ve Troy gibi markalarla işbirliğimiz başladı. Mc. Donald’s, Emirgan Sütiş ve Tavuk Dünyası gibi zincir restoranlarla işbirliği geliştirdik. Şimdi ise yeni ürünlerimizi piyasaya sunmaya hazırlanıyoruz. Ukrayna buluşması bizim için oldukça iyi bir motivasyondu. Global kapsamda bir ödül olması kesinlikle girişim açısından çok değerli bir unsur. Umarım bu harika program gelişerek devam eder.

Circle-Up:

SIA sayesinde Türkiye’den ve diğer SIA partneri ülkelerden birçok farklı projeyi tanıdık. Network ağımızı geliştirip yeni partnerlikler ve işbirlikleri geliştirdik. Bunların sonucunda da  Circle Up’ın takipçi sayısında ve görünürlüğünde ciddi bir artış oldu. Aldığımız maddi destek sayesinde dışarıya açık etkinlikler yapabildik, gönüllü sayımızı arttırdık SIA sürecinde aldığımız mentor destekleri sayesinde sosyal medya stratejimizi, gelir modelimizi ve program içeriklerimizi geliştirdik.  Yeni projeler üzerinde çalışmaya başladık. Ekip içi motivasyonumuz arttı, gönüllülerimiz için daha cezbedici bir girişim olduk. Yeni iş birlikleri kurarken, sponsorluk faaliyetlerinde bir kuluçka süreci yaşamamızın ve yarışma kazanmamızın avantajını yaşadık. Circle Up sürecini gözden geçirip yenilemeyi ve geliştirmeyi başardık.

Bioseos:

SIA’ya başvururken başvuruyu doldurmak için o kadar uğraştık ki sonrasında oldukça kaliteli bir eğitimden geçeceğimizden şüphemiz yoktu. Fakat bu kadar değerli insanlarla tanışacağımızı, çok güzel arkadaşlıklar kuracağımızı tahmin bile edemezdik. Bu yüzden SIA’dan bahsederken mutlaka iki yönünden de bahsetmek gerekiyor. SIA hem gerek yurt içinde gerek yurt dışında alacağınız eğitimlerle olsun, hem de kendinizi içinde bulacağınız mentorler, girişimciler ve alanında çok değerli insanlardan oluşan Impact Hub Istanbul ailesi ile size çok şey katabilecek bir program. 

Biz projemizle SIA’ya başvurup ilk elemeleri kazandıktan sonra çeşitli eğitimlerin verildiği bir bootcamp’e dahil olduk. Bu süreçte projemiz üzerinde daha fazla çalışma imkanı bulduk ve hem kendimizi hem de projemizi geliştirdik. Daha sonra final sunumlarında başarılı görüldüğümüz için Kiev’de gerçekleşen zirveye katılma şansı elde ettik. SIA sonrası özellikle sosyal medya hesaplarımızda takipçi kitlemiz arttı, sesimizi duyurabilmeye başladık, birkaç etkinlikten daha davet edildik ve sunum yapma imkanımız oldu ayrıca çalışmalarımız için bir laboratuvara taşınmayı başardık. Eğitimler, bünyesindeki insanlar ve yurt dışı deneyimi ile gerçekten muazzam bir etkinlikti. 

Bootcamp’ten sonra finali kazanarak yurt dışına gitme hakkını elde eden takımlardan biriydik. Katıldığımız en büyük etkinliklerden biriydi. Dünyanın farklı yerlerinden gelen, bambaşka projelere sahip, muhteşem insanlarla tanıştık. Orada bulunduğumuz süre boyunca hem kendimizi hem de iş planımızı ve projemizi geliştirmemize yardımcı olan etkinliklere ve seminerlere katıldık. Gerçekten çok güzel bir deneyimdi. En güzel tarafı da size hissettirdikleri, çok çalışmanızın ardından böyle bir ödül almış olmak, belki daha önce hiç görmediğiniz bir şehri görmek, muhteşem insanlarla tanışmak ve bu ailenin bir parçası olarak değer görmek benzersiz bir his. Türkiye’ye döndüğünüzde “Daha neler beni bekliyor acaba? Neler yapabilirim?” diye sormaktan kendinizi alamıyorsunuz. Bizim için çok güzel bir etkinlik oldu, bol bol gezdik, çok şey öğrendik. Orada tanıştığımız birçok insanla hala konuşuyoruz. Biz o uzun başvuruyu zaman ayırıp doldurduğumuz için fazlasıyla mutluyuz.

Ottan Studio:

Erken aşama sosyal girişimler için daha iyi bir program ve komünite düşünemiyorum. Program da bir hayli verimli, eğitici ve harekete geçiriciydi. SIA’nın girişimcilik ekosistemine giriş için de iyi bir kanal olduğunu düşünüyorum. Programın ardından SIA global ağından gelen bir duyuru ile Viyana’da bir girişim programına katıldım. Ardından da Eindhoveen’da. Şimdi Tübitak 1512 projesi için BOUN kanalıyla son aşamadayız. Üretimhanemizi kurduk, B2B satışlar yaptık ve B2C satışlarımız da bu hafta içerisinde başlıyor. 

Geçen yıl hangi girişimler yurtdışına gidip kendilerini anlatma fırsatı buldular ve bu süreç onlara nasıl bir katkı sağladı?

SIA Türkiye’nin ilk yılında jüri ödülünü kazanan 3 girişim; BlindLook, Circle-Up ve Bioseos ekipleri ve online olarak gerçekleştirilen topluluk oylaması kazananı Beyaz Yürekler ekibi global SIA Summit etkinliğine gitme şansını yakaladı. Etkinlikte, senenin tüm SIA ülkelerinden kazananlar bir araya geldi, farklı ülkelerden girişimler birbirleri ile kaynaşırken, SIA program partnerleri de SIA işbirliklerini geliştirme fırsatları için bir aradaydı.

SIA Summit, kazananlarını bir araya getirmenin ötesinde, onlara etkinliğin öncesinde, süresince ve sonrasında online ve offline mecralarda uluslararası görünürlük imkanı sağlıyor.

Örneğin geçen senenin kazananlarından BlindLook ekibi, SIA Summit’in gerçekleştiği Kiev’de ulusal basın ile röportajlar gerçekleştirerek projelerini anlatma imkanı sağladı.

SIA Türkiye web sitesi (güncellenecek)

SIA Global web sitesi

Gençlerin, sosyal sorunların çözümüne girişimcilik temelli olarak aktif katılımlarının, geleceği çok daha güzel bir yer yapacağına inanıyoruz. Bu inançla genç girişimcileri Impact Hub Istanbul öncülüğünde Social Impact Award Kuluçka Programına davet etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Programa katılan erken aşama fikirlerin gelişimi ile birlikte, önümüzdeki iki yıl içinde Social Impact Award sürecinin çıktıları, bu programın öneminin de doğrudan kanıtı olacaktır.