AB, Covid-19 İle Mücadele İçin 8 Milyar Avro Kaynak Sağlamayı Hedefliyor

Avrupa Birliği Covid-19 virüsü ile mücadelede aşı, teşhis ve tedavi yöntemlerini kolaylaştırmak için 8 milyar avroluk fon toplamayı hedefliyor. Birliğin ikinci aşamadaki hedefi ise tüm sağlık örgütlerini bir araya getirmek!

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Norveç Başbakanı Erna Solberg 3 Mayıs Pazar günü Coronavirus küresel müdahalesine katkıda bulunmak üzere ortak bir çağrıda bulundu.

Söz konusu çağrı sonrasında Avrupa Komisyonu tarafından 4 Mayıs’ta düzenlenen “Koronavirüse Karşı Küresel Mücadele” başlıklı konferansta Covid-19 virüsüne karşı etkili teşhis ve tedavi için 8 milyar avroya kadar kaynak oluşturmak hedefiyle bir araya gelindi. Türkiye’nin de yer aldığı işbirliğinde toplanan fonun, “koronavirüs tedavisini herkes için erişilebilir ve uygun fiyatlı” hale getirebilmek için harcanacağı ifade ediliyor.

Leyen: Bu bir Maraton!

Toplanması hedeflenen kaynağı bir “maraton” olarak görmenin uygun olacağını vurgulayan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen; 4 Mayıs 2020 tarihinin koronavirüsle mücadelede önemli bir dönüm noktası olacağına inandığını vurgulayarak, aşı geliştirilene kadar virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğinin altını çiziyor.

“Koronavirüse Karşı Küresel Mücadele” başlıklı girişimle ilk aşamada 8 milyar avroluk miktarı toplamayı hedeflediklerini ifade eden Leyen; “bu miktarın aşı, teşhis ve tedavi konusundaki çalışmaları desteklemek için ihtiyaç duyulan fon” olduğunu ekledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen’e göre “Küresel sistem virüsle mücadelede söz konusu fondan daha fazlasına ihtiyaç duyacak. Bu nedenle 4 Mayıs girişimi küresel kaynak yaratma maratonunun sadece başlangıcı niteliğinde.”

AB’nin İkinci Hedefi: Tüm Sağlık Örgütlerini Bir Araya Getirmek

AB üye ülkelerinin ve diğer paydaşların katılımıyla oluşturulan fonun ardından Birliğin ikici hedefi ise salgın ile mücadele başlığında çalışan tüm küresel sağlık örgütlerini aynı çatı altında bir araya getirmek. Birlik, bu noktada dünyaya aşı, teşhis ve tedavi konusunda küresel işbirliği için bir çerçeve sunmayı hedefliyor.

Charles MichelAvrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ise, “virüsü tarihin arşivlerine gönderecek tek şey aşı ve tedavilerin geliştirilmesi, üretilmesi ve kullanıma sunulması” olduğunu vurgulayarak; aşılar, tedavi ve terapilerin Avrupa için hayati önem arz ettiğini ekledi. Michel’e göre; “Çalışmaların başlatılması için toplanması hedeflenen 8 milyar avronun kulağa çok gelebilir fakat harekete geçmemenin maliyeti çok daha fazla olacaktır.”

AB, toplanan fon ile virüsle mücadele eden sağlık örgütleri için kaynak oluşturmayı hedefliyor.

Horizon 2020“Mücadelemizin kapsamı, krizin kapsamıyla başa baş gitmelidir” diyen Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB fonlarından 1 milyar avroluk bir bütçeyi harekete geçireceğini de ekledi. Söz konusu bütçenin 600 milyon avrosu Horizon 2020 araştırma programından, 80 milyon avrosu afet yönetim fonundan ve 400 milyon avrosu ise kredi garantilerinden karşılanacak.

Birlik resmi açıklamasında toplanan bütçe ile net bir hedefinin olduğunu ifade ediyor: “Aşının hazırlanmasını, üretimini ve sevkiyatını hızlandırmak ve herkese, her yerde, makul fiyatlarda test ve tedavi sunmak.”

Fransa ve Almanya da Destekçiler Arasında

Katılımcılardan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise bulunması hedeflenen koronavirüs aşılarının “küresel bir kamu yararı” olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, hükümetlerin yanı sıra bu girişimi destekleyen özel sektör girişimlerinin ve paydaşların da öneminin altını çizerek “Hepimiz bir olmadıkça, virüsün üstesinden gelmemiz mümkün olmayacaktır!” dedi.

Almanya şansölyesi Angela Merkel ise söz konusu “taahhüt konferansı”nı liderlerin çok taraflı işbirliğine odaklanarak virüsün ardına bakabileceği bir “umut anı” olarak değerlendirdi. Konferansta, virüs ile mücadele için Fransa 500 milyon avro; Almanya ise 525 milyon avroluk fon sözü verdi.

600 milyon avroluk Horizon 2020 fonu koronavirüs ile mücadele eden sağlık örgüleri için bir kaynak olabilir.

Virüsle mücadelede destek sağlayacağını açıklayan özel girişimlerden Bill ve Melinda Gates Vakfı ile Wellcome Trust Vakfı, AB toplantısında 50’şer milyon avro bağışlayacaklarını ifade ederken; dünyanın dört bir yanından “Koronavirüse Karşı Küresel Mücadele” girişimi için destek sağlanması bekleniyor.

Bağış toplama etkinliği, bir yandan gelişmiş ülkelerin tedavilerden ve aşılardan yararlanırken gelişmekte olan ülkelerin dışarıda bırakılmadığını garanti etme çabası olarak tasvir ediliyor. Öte yandan bazı küresel halk sağlığı uzmanları ise, liderlerin kendi vatandaşlarını korumak için baskıyla karşı karşıya kaldıkça, daha zengin ulusların kendi aralarında mücadele etmesinden endişe duyduklarını ifade etmekte.

Faydalı Linkler:

Ufuk 2020 Projesi Başvurusu

Avrupa Yatırım Fonları Başvurusu için Haber Linki

Kaynaklar

AB Türkiye Delegasyonu, “Başkan von der Leyen’in Koronavirüse Küresel Müdahale uluslararası kaynak yaratma etkinliğinde yaptığı açılış konuşması”, 4 Mayıs 2020.

European Council “Opening remarks by President Charles Michel at the Global Response Pledging Event against Coronavirus”, May 4, 2020.

Herszenhorn, David M. & Paun, Carmen “EU leads (an almost) global effort to fight coronavirus” Politico, May 5, 2020.

Rai, Arphan, “European leaders unveil plans to raise $8 billion for Covid-19 treatments and vaccine” Hindustan Times, May 3, 2020.

Szucs, Agnes, “EU hosts pledge drive for COVID-19 vaccine, treatment” Anadolu Agency, May 4, 2020.