Avrupa Birliği’nin Sivil Topluma Desteği Nasıl Devam Etsin?

Avrupa Birliği, Türkiye’de sivil topluma yönelik desteklerinin planlama aşaması için STGM ile birlikte bir danışma süreci başlattı. AB programlarının tasarımına katkı sunmak için son tarih 26 Ocak 2023. 
Neden Danışma Süreci?

Danışma sürecine verilecek katkılar, AB tarafından desteklenecek programların belirlenmesinde dikkate alınacak ve geliştirilecek yeni projeler için ilham kaynağı olacak.

Son yirmi yılda AB destekleri, Türkiye’de sivil toplumun gelişimi için önemli kaynaklardan biri haline geldi. AB’nin bu desteklerin amacına ulaşması için planlama aşamasına sivil toplum katılımı büyük önem taşıyor. Bu nedenle, STGM daha katılımcı bir planlama süreci için AB Türkiye Delegasyonu ile birlikte bir danışma süreci yürütüyor.

AB sivil toplum desteklerinin programlama süreci ve önceki yıllarda hayata geçirilen projeler hakkında detaylı teknik bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  Bu danışma sürecinin ise IPA olarak kısaltılan Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında uygulanan özel bir program olan Sivil Toplum Aracı’nın (Civil Society Facility, CSF) 2024-2025 yılları planlamasına katkı sağlaması amaçlanıyor.  

Siz de Görüş Verin!

Danışma süreci için 5 soru hazırlandı. Bu sorulara verilecek yanıtlarla birlikte görüş ve önerilerinizi 26 Ocak 2023 tarihine kadar katilimhakki@stgm.org.tr adresine e-posta ile gönderebilirsiniz.

  1. AB’nin bugüne kadarki destekleri sivil toplum örgütlerinin ihtiyaçlarını ne ölçüde karşıladı? Sizce AB’nin mevcut programları daha iyi nasıl uygulanabilir? 
  2. Sizce, Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin AB’nin destek olabileceği en önemli ihtiyaçları nelerdir?
  3. Sizce, Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi için AB ne tür destekler sunmalı? 
  4. AB’nin daha fazla desteklemesi gerektiğini düşündüğünüz bir konu ya da sorun alanı var mı? Hangi konulara öncelik verilmesi gerekir?
  5. Türkiye-AB ilişkilerine ve AB’nin Türkiye’deki desteklerinin planlama sürecine STÖ’lerin daha fazla katkı vermesi için sizce neler yapılabilir? 

STGM gelen katkı ve görüşleri derleyerek AB Türkiye Delegasyonuna iletecek. Yine bu katkıların (onay sonrasında) STGM web sayfasında da yayınlanması planlanıyor. Katkınızın  anonim olarak kalmasını ve yayınlanmamasını isterseniz STGM’ye bilgi vermeniz yeterli olacak.

Bilgilendirme Toplantısına Kayıt Olun

AB’nin sivil toplum örgütlerine sağladığı destekler ve danışma sürecine dair ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz 10 Ocak 2023, saat 14:00’te düzenlenecek bilgilendirme toplantısına katılabilirsiniz.

Etkinlik için lütfen buradan kayıt yaptırın.