Türkiye’nin Yeni Koronavirüs İle Mücadelesi Dikkate Değer!

2020 yılı dünya gündemini yeni sınavlarla sarsmaya devam ediyor. Bir yandan Avustralya’daki yangınlar sürerken, Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi sonrasında dünyayı Ortadoğu’da yeni bir savaş ihtimali endişesi sarmıştı. ABD’ye karşılık vermeye çalışan İran’ın yanlışlıkla Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkışından kısa süre sonra ABD füzesi sanarak düşürmesi sonucunda 176 kişi hayatını kaybetmişti. İran olaylarının hemen ardından ise dünyanın gündemini Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan salgın işgal etmeye devam ediyor.

Yeni Koronavirüs (COVID-19) Türkiye’de!

Türkiye ise Elazığ, Malatya ve Manisa depremleri, Van’daki çığ felaketi ve bir çok ağır gündemin ardından şimdi koronavirüs sınavıyla karşı karşıya. Koronavirusler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesi. Virüsün kaynağı henüz netlik kazanmış değil fakat Sağlık Bakanlığı’na göre eldeki veriler, Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı’nda yasadışı olarak satılan vahşi hayvanları işaret ediyor.

Nasıl Bulaşıyor?

Ayrıca hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya göz mukozasına götürmesi ve temas etmesi ile bulaşmakta. 

Olası Vaka ve Korunma!

Ateş ve akut solunum yolu hastalığı belirtileri ve bulgularından en az biri, klinik tablonun başka bir etiyoloji ile açıklanamaması ve semptomların başlamasından önceki 14 gün içerisinde yurt dışında bulunma öyküsü durumunda COVID-19 virüsünden şüphe duyulmaya başlanıp test yapılıyor.

Virüsten korunmak için ise hastalığın bulunduğu bölgelerde hastalarla temastan uzak durulması, ellerin sık sık sabunla yıkanması ve öksürme durumunda maske takılması tavsiye ediliyor.

Virüs Dünya Çapında Hızla Yayılmakta

Dünyada 110’dan fazla ülkede en az 1 yeni koronavirüs vakası bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 15 Mart 2020 itibariyle 153 bin 527 kişi’de virüs görüldü. Bu kişilerin 5 bin 733’ü yani %3.7’si hayatını kaybetti. Çin’deki vaka sayısı yaklaşık 81 bin, Çin dışındaki ülkelerdeki vaka sayısı ise yaklaşık 72 bin olarak güncellendi. Hastalık Çin dışında en çok İtalya’da (21.157 kişi) gözlemlenmiş durumda. 

İtalya’da hayatını kaybedenlerin sayısı yaşlı nüfusun oranının yüksek olması nedeniyle oldukça yüksek. COVID-19 virüsü nedeniyle İtalya’da 14 Mart itibariyle 1441 kişi (%6.8) hayatını kaybetti. İran’da ise bu rakam 608 olarak güncellendi.

Koronovirüs (COVID-29) Türkiye’de de Görüldü

Avrupa’da ilk koronovirüs vakası 30 Ocak 2020 tarihinde görülmüştü. Korona virüs hızlı şekilde yayılmasına yol açan kişinin Lombardiya’nın Codugno beldesinde 38 yaşındaki bir İtalyan olduğu, söz konusu kişinin Çin’den gelen iş arkadaşlarıyla görüştüğü ve daha sonra karısı ve halı sahadaki takım arkadaşı olmak üzere etrafındakilere virüsü bulaştırdığı belirtilmişti. Günümüzde gelinen noktada ise 15 Mart 2020 tarihinde İtalya’da sadece 368 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de ise ilk vaka İtalya’dan yaklaşık 1 ay 10 gün sonra 11 Mart 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın basın açıklaması sonrasında bildirildi. Türkiye’de ilk korona vakası birçok ülkeye göre daha geç görülürken, önlemler de oldukça hızlı alındı. Nitekim virüsün Türkiye’de oldukça geç görülmesinin nedeni olarak Türkiye’de kişisel temizlik alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olması gerekçe olarak gösteriliyor.

Türkiye Önlemlerde Hızlıydı!

  • Türkiye’de tespit edilen ilk vakanın ardından karar alıcılar ilk-orta ve lise dereceli okulları 16 Mart-23 Mart tarihleri arasında tatil edilerek ara tatil öne çekti. 23 Mart’tan itibaren öğrenciler uzaktan eğitime tabi tutulması kararlaştırıldı.
  • Üniversiteler ise tatilin nasıl koordine edileceğini Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) belirlemesi şartıyla 16 Mart itibariyle 3 hafta tatil edildi. Üniversitelerdeki tatil süresince konferans, panel, sergi, toplantı, çalıştay, kongre gibi etkinlikler de düzenlenmeyecekti.
  • Spor musabakarı için ise Nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanacağı kararı alındı.
  • Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı karar sonucunda belirli ülkelere uçuşlar iptal edildi. Sarp sınır kapısı kapatıldı.
  • İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine Koronovirüs tedbirleri konulu genelge gönderdi. Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri olarak faaliyet yürüten ve vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini artıracağı, bu nedenle pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin 16 Mart saat 10:00 itibariyle geçici süreliğine faaliyetleri durdurulacağı belirtildi.
  • Adalet Bakanlığı ceza infaz kurumları arasındaki nakilleri ve görüşleri 2 hafta süreyle erteledi.
  • Milli Savunma Bakanlığı tüm askeri birimlerde termal kamera denetimi olacağını ve sınırdaki personellere virüs koruyucu kıyafet verileceğini bildirdi.
  • Cumhurbaşkanlığı yurtdışında bulunan kamu görevlilerinin yurda dönüş tarihinden itibaren 14 gün evde tecrit oldukları sürenin mesai günlerine tekabül eden kısımlarında izinli sayılacaklarını bildirdi.

Elleri Yıkamak Öncelikli!

15 Mart 2020 tarihi itibariyle Türkiye’de yeni koronavirüs vakası 18’e yükselirken Sağlık Bakanlığı ise COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) ‘na yakalanmamak için önerilerini şu şekilde sıraladı:

  • El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı.
  • Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli.
  • Hasta insanlarla temastan kaçınmalı ve mümkün ise en az 1 metre uzakta bulunulmalı.
  • Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli.
  • Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli.
  • Kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda öksürme veya hapşırma sırasında dirsek içi kullanılmalı.
  • Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalı.
  • Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Kapak Görseli: Anadolu Ajansı

Etiketler