“Afetler Konusunda Japonya Rol Model Alınmalı”

05 Şubat 2020
Acil durum ve afet koordinasyonu çalışmaları yapan Toplumsal Afet Derneği birçok eğitim programı düzenleyerek insanların afetlere karşı hazırlıklı olmasını sağlıyor. Derneğin Genel Genel Koordinatörü Rezzak Elazat, afet eğitimlerinin ilkokuldan itibaren verilmesi gerektiğine vurgu yaparken 'Afetler konusunda Japonya rol model alınmalıdır.' diyor.

6 yıldan beri afetlere karşı acil durum koordinasyonu yürüten bir sivil toplum kurumu olduklarını belirten Elazat,  belediyeler, kaymakamlıklar, kent konseyleri, meslek odaları, mahalle muhtarları, dernekler ve federasyonlar ile birçok projeyi dayanışma içerisinde gerçekleştirdiklerini ifade ediyor.

“Afet Bilinci Sadece Sosyal Medyadan Öğrenildiği Kadar”

Mahallelerde düzenlenen deprem seferberliği ile ilgili çalışmalara değinen Elazat, “Halkımız afetleri görmezden gelip unutunca tekrar olmayacak sanmakta ve belli bir süre içinde ilgisini kaybetmektedir. Bilinç konusu sadece sosyal medya üzerinden olduğu kadar oluşmakta. Bunun yerine okullarda ilkokuldan itibaren afet eğitimleri verilmeli ve bu tip çalışma yapan kurumlar desteklenmelidir. Sonuç olarak dünyanın en iyi arama kurtarma ekiplerinin İstanbul’da olduğunu varsaysak bile afet zamanı bu sayı her daim eksik ve yetersiz olacaktır. Bunu geçen sene Kartal’daki çöken binada ve geçen hafta Elazığ depreminde gördük. Bu yüzden bireysel hazırlık ve yerel ekipler bağımsız olarak bölgelerde kurulmalı. Afetler konusunda Japonya rol model alınmalıdır.” diyor.

“Ne Yapılması Gerektiğini İnsanlara Anlatmak Çok Önemli”

Beklenen İstanbul depremi için alınan önlemlerin yetersiz olduğunu vurgulayan Elazat, “Önceki senelere göre üst üste gelen deprem nedeniyle ilgi yüksek. Bizlerin bunu iyi değerlendirmesi gerekli. Uzun soluklu projeler planlanmalı. Şu an için alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ve ne yapılması gerektiğini  insanlara anlatmak çok önemli. Maalesef şu an deprem tedirginliği ile internette dolaşan bilgilerle hazırlık yapan insanlar büyük bir hata yapıyorlar. Bunun yerine mutlaka deprem bilimci etkinlikleri ile 6 ayda bir bilgileri güncellemek gerekli.

Yeni eğitim programlarında arama-kurtarma ekip eğitimlerinin yanı sıra yerel afet eğitimlerine başladıklarını belirten Elazat, ”Bu konuda duyarlı dostlarımızın okullarına, mahallelerine, işyerlerine gidip temel afet eğitimleri veriyoruz. Böylelikle olası İstanbul depreminde oluşacak hasarı minimum düzeyde tutmamız için bir şansımız oluyor. Risk azaltma çalışmaları ile ihtimal dahilinde olan yaralanma, ölüm vakalarını azaltmak mümkün, biz de bu yüzden ne kadar çok kişiye ulaşabilirsek o kadar kişinin hayatını kurtarabileceğimizi düşünüyoruz.” diye belirtiyor.