9. AB İnsan Hakları Film Günleri Başladı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenen "Avrupa Birliği 9. İnsan Hakları Kısa Film Günleri, Antalya Kültür Sanat'ta yapılan törenle başladı. Ankara, Antalya ve İstanbul'da yapılacak gösterimlerin ardından ödüller, 9 Aralık akşamı Ankara’da yapılacak tören ile sahiplerini bulacak.

Bu yıl rekor katılım olan yarışmada, “İnsan hakları konusunda söyleyecek sözüm, paylaşacak fikrim var” diyen tam 79 amatör ve profesyonel yönetmen yer aldı.

2019 yılı etkinliklerinde Delegasyon, “Kısa film nasıl çekilir?” başlığıyla atölye çalışmaları düzenledi.  Bu atölye çalışmalarında çeşitli kentlerden 560 öğrenci, hepsi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Hedefleri bağlamında olmak üzere insan hakları konusundaki beklentilerini ve eşitsizliklere dair seslerini duyurmak istediklerini ifade etti.

2019, Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30’uncu, Türk kadınına siyasi temsiliyet hakkının tanınmasının da 85’inci yıl dönümü. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; 9.su düzenlenen Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri’ni, bu alana ilgi duyan tüm amatör ve profesyonel film tutkunlarını bir araya getirmek için gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu yıl da, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, engelli, kadın ve çocuk hakları, insanlık onurunun korunması, herkes için temiz ve sağlıklı bir dünyada yaşama hakkı gibi birçok farklı konuda hazırlanmış filmi seyircilerle buluşturacağız.  Umarız ki seyirciler de bu filmleri izlerken bizlere katılır, bu konularda düşünür ve Ankara, İstanbul ve Antalya’da yapacağımız tartışmalarda bizlerle birlikte olurlar. ” dedi.

Jüri üyeleri yönetmen Ezel Akay, yapımcı Elif Dağdeviren, oyuncu Tülin Özen, Doç Dr. Erkan Saka ve Dr. Nagihan Çakar Bikiç, ödül töreninden bir gün önce toplanarak, kısa listeye kalan 10 film arasından kazananları belirleyecek.

Program

5-8 Aralık: Avrupalı ve Türk yönetmenlerin çektiği 12 uzun metrajlı film Ankara, İstanbul ve Antalya’da izleyicilerin beğenisine sunulacak.

8 Aralık: Kısa Film Yarışması Jüri Toplantısı – Ankara

9 Aralık: Kısa Film Yarışması Ödül Töreni – Ankara

Programla ilgili geniş bilgi için tıklayınız.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, her yıl 10 Aralık (Uluslararası İnsan Hakları Günü) münasebetiyle, insan hakları konusunda hazırlanmış filmleri seyirciyle buluşturmak ve konu üzerinde tartışmaları teşvik etmek gayesiyle Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri’ni düzenliyor.