Gençlik Örgütleri Forumu Avrupa Gençlik Forumu Üyesi Oldu

Gençlik Örgütleri Forumu, Avrupa Gençlik Forumu’na gözlemci statüsüyle üye oldu. Ela Serpil Evliyaoğlu, Baran Çağlar Çetinkaya ve Hasan Oğuzhan Aytaç’ın temsil ettiği GoFor üç yıldır sürdürdüğü çalışmada başarıya ulaşmış oldu.

Gençlik Örgütleri Forumu, Türkiye’nin her bölgesinden 62 gençlik örgütünün oluşturduğu bir ağ. Gençlik örgütlerinin hak temelli çalışma kapasitesini arttırarak gençlik alanında politika geliştiren GoFor, 2002 yılından beri devam eden gençlik alanındaki mücadelenin sonucu olarak çalışmalarını sürdürüyor. 

Gofor Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çağlar Çetinkaya, 2003’ten 2013’e kadar bir çok gençlik örgütü farklı projelerle gençleri ve gençlik örgütlerini bir araya getirerek, “Ulusal Gençlik Konseyi” yapısını oluşturmaya çalıştığını, bu projeler ve toplantılar “Ulusa Gençlik Konseyi Girişimi , Ulusal Gençlik Konseyi Platformu” isimleriyle anıldığı ifade ederek 2013’ün kendileri için mücadelelerinin en çok sonuç verdiği sene olduğunu belirtti. 

Çetinkaya, “O dönemde Gençlik örgütleri olarak yayınladığımız deklarasyona kayıtsız kalmayan Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ulusal Gençlik Konseyi yapısını oluşturmak için görüşmelere başladık. Akabinde TBMM’den Ulusal Gençlik Konseyi’nin yasal zeminini oluşturacak yasa geçti. Yapılan görüşmeler ve çıkan yasadan sonra Ulusal Gençlik Konseyi’nin bağımsız bir yapıya sahip olmayacağından endişe ettik ve gençlik örgütleri UGK’nın artık bir girişim olarak değil yasal statüsü olan bir zeminde çalışmalarında devam etmesine karar verdik ve çalışmalara başladık. UGK’nın Gençlik Örgütleri Forumu Derneği (GoFor) olarak tüzel kişiliğine kavuşması Ocak 2015’te gerçekleşti. ” şeklinde konuştu. 

“Türkiye’nin Devlet Tarafından Tanınan  Bir Ulusal Gençlik Konseyi Yok.”

Gençlik Örgütleri Forumu Genel Koordinatörü Hasan Oğuzhan Aytaç Türkiye’nin devlet tarafından tanınan ve hali hazırda çalışmalarına devam eden bir Ulusal Gençlik Konseyi olmadığına işaret ederek, ulusal gençlik konseylerinin işlevlerini şöyle anlattı: “100’den fazla ülkede aktif olarak çalışmalarını sürdüren  Ulusal Gençlik Konseyleri, esas olarak gençlik örgütleri aracılığıyla gençlerin konsolide sesi olarak hizmet etmektedir. Ulusal bir temsil yapısı, devlet kurumları için danışma ve bilgi toplama sürecini kolaylaştırmanın yanı sıra, gençlik örgütlerinin gençlikle ilgili meseleleri savunmada birlikteliğine işaret eder.

Ulusal Gençlik Konseylerinin çoğu, gençlik örgütleri ve gençler için en önemli olan değişikliklerin savunulmasına yönelik çabalarının çoğuna odaklanır. Ek olarak, Ulusal Gençlik Konseyleri bilgi sağlar, kapasite geliştirir ve üye kuruluşlara bilgi merkezi olarak davranır.”

“Avrupa Gençlik Forumu’na Üye Olmak Çok Önemli”

Şu an GoFor’u Türkiye’nin Ulusal Gençlik Konseyi olarak tanıyan AGF, bu mücadeleyi güçlendirdiğine vurgu yapan Kapasite Geliştirme Sorumlusu Serpil Ela Evliyaoğlu Avrupa gençlik forumu ile ilgili olarak da, “Avrupa Gençlik Forumu, Avrupa düzeyinde hak temelli çalışmalar yapan ve politikaların gençlik alanında belirlenmesinde rolü olan en önemli örgütlenme. AGF’nin üyelerini ülkelerdeki Ulusal Gençlik Konseyleri ve Kar Amacı Gütmeyen Uluslararası Gençlik Kuruluşları oluşturuyor. Şu an 150 aktif AGF üyesi var. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından fonlanan AGF, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu tarafından tanınıyor. ” dedi.