‘Eğitim Hakkı Dahil Hiçbir Temel Hak Acil Durumlar Sebep Gösterilerek Askıya Alınamaz’

Gençlik Örgütleri Forumu, Cumhurbaşkanlığı kararıyla üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçmesine dair bir bilgi notu yayınladı. Açıklamada, Forum olarak eğitim hakkı dahil olmak üzere hiçbir temel hakkın acil durumlar sebep gösterilerek askıya alınamayacağını savundukları belirtiliyor.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler dolayısıyla Yüksek Öğretim Kurulu 9 Şubat’ta üniversitelerde ikinci bir duyuruya kadar bahar döneminin ertelendiğini açıklamıştı. 11 Şubat’ta ise Cumhurbaşkanlığı üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini ilan etti.

Gençlik Örgütleri Forumu, yaptıkları açıklamada kriz ve afet durumlarında yüz yüze eğitimin gençlere hayatlarını anlamlı bir şekilde sürdürebilmeleri için gereken fiziksel ve psikososyal korunmayı sağladığının altını çizdi.

Gençlere alternatif olarak sunulan uzaktan eğitimin olumsuz etkilerinin COVID-19 döneminde ortaya çıkmıştır. Bu dönemde plansız bir şekilde okullarından koparılan gençler yalnızlığa ve hak ihlallerine mahkum edildiler. Benzer bir şekilde aceleci ve plansız olarak değerlendirdiğimiz üniversitelerde uzaktan eğitime geçiş kararı gençlere zarar veren pratikleri ve hak ihlallerini beraberinde getirecektir.

Devlet başta deprem bölgesindeki gençler olmak üzere tüm gençlerin eğitim hakkını garanti altına almalıdır. Depremzedelerin ihtiyaç duyduğu barınma imkanlarının sağlanması için zaten kısıtlı sayıda olan KYK yurtlarından önce kamunun diğer tüm imkan ve mekanizmalarını harekete geçirilmeli, ilan edilen olağanüstü hal durumu depremzedelerin lehinde işletilerek bir an önce boş konut ve oteller yurttaşların kullanımına açılmalıdır.

Bilgi notuna buradan ulaşabilirsiniz.