Kadın Arabulucular Ağı’ndan ‘Arabuluculuk’ Eğitimi…

Türkiye Kadın Arabulucular Ağı, Diyarbakır, Gaziantep ve Mardin’de kadınlar için çatışma çözümü ve arabuluculuk eğitimleri düzenledi.

Diyarbakır, Gaziantep ve Mardin’de düzenlenen arabuluculuk eğitimlerine, sivil toplum kuruluşlarından kadınlar ağırlıklı olmak üzere, üniversite ve yerel yönetimlerden katılımcılar da yer aldı. 2,5 gün süren eğitimlerde kadınlara, çatışma çözümü ve arabuluculuğun yanı sıra müzakere yöntemleri, şiddetsiz iletişim, toplumsal cinsiyet perspektifiyle anlatıldı. Teorik bölümlerin yanı sıra interaktif uygulamalar ve simülasyonlarla desteklenen eğitimler, kadınların çatışma çözümü ve arabuluculuk konusunda bilgi ve beceriler kazanmasını hedefliyor.

Türkiye Kadın Arabulucuları Ağı’ndan Prof. Dr. Ayşe Betül Çelik, Akdeniz Kadın Arabulucular Ağı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi işbirliği ile üç ilde toplam 75 kadına eğitim verildiğini ifade etti. Diyarbakır, Gaziantep ve Mardin’de düzenlenen eğitimlerle kadınların yerelde yaşanan çatışmaların barışçıl dönüşümü için aktif çalışmalarını sağlayacak bilgi ve donanım kazanmalarına yardımcı olmak olduğunu belirten Çelik, “Bu üç ilde çalışan sivil toplum kuruluşları, siyasi parti ve sendika üyelerinden seçilen kadınlar, çatışmaların kaynakları, sonuçları, barışçıl müdahale yöntemleri, ve özellikle müzakere ve arabuluculuk üzerine kuramsal ve beceriye yönelik hazırlanan eğitimi tamamladı. Bu eğitime alan kadınların çatışmaya bakışlarında ve çatışmaları dönüştürmede yeni bir bakış geliştirdiklerini düşünüyor ve bu becerilerle güçlenen kadınların barışı kurmada daha aktif çalışacaklarını umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Eğitimlerin büyük ilgi gördüğünü de belirten Çelik, önümüzdeki dönemlerde farklı illerde eğitimlere devam edeceklerini sözlerine ekledi.