“Deneyimlerimizi Paylaşmak Kadınlar Olarak Sesimizi Güçlendiriyor”

08 Aralık 2020
Akdeniz Kadın Arabulucular Ağı Türkiye Anteni’nin düzenlediği “Dünyada Barış Süreçleri: Kadın Katılımının Rolü” toplantısında konuşan Uganda eski bakanı, arabulucu Betty Bigombe, “Deneyimlerimizi ve bilgilerimizi paylaşmak, kadınlar olarak sesimizi güçlendiriyor" dedi.

Akdeniz Kadın Arabulucular Ağı Türkiye Anteni’nin düzenlediği Dünyada Barış Süreçleri; Kadın Katılımının Rolü toplantısı, Sanam Naraghi Anderlini, Muna Luqman ve Betty Bigombe’nin katılımıyla zoom üzerinden gerçekleştirildi.

Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Betül Çelik’in moderatörlüğünde yapılan toplantının açılışında konuşan Akdeniz Kadın Arabulucular Ağı koordinatörü İrene Fellin, Türkiye Anteni’nin kuruluşundan bu yana ve öncesinde önemli çalışmalar yaptığını dile getirdi.

Toplantının ilk konuşmacısı, International Civil Society Action Network (ICAN) Kurucusu ve Genel Direktörü Sanam Naraghi-Anderlini, kadınların çatışma süreçlerinden dışlanmasıyla ilgili mevcut durumu küresel bir perspektifle dile getirdi. Kadınların çatışma çözümlerinde yer almasının öncelikli olarak görülmediğini, kadınların ve kadın kuruluşlarının liyakatlarının sorgulandığını, küçümsendiğini veya müzakere aşamasına değil sonraki süreçlerde katılımlarının istendiği tespitlerini yapan Naraghi, tüm bu engellemelere rağmen kadınların müzakere süreçlerine katılımında ısrarlı olması gerektiğini çünkü kadınların görüşmelere katılımının fark yarattığını vurguladı.

Toplantıda konuşan Yemenli barış savunucusu Food Humanity hareketi ve Kadın Dayanışma Ağı kurucususu Muna Lugman da yürüttüğü çalışmalar ve kurucusu olduğu platformların ortaya çıkışıyla ilgili bilgiler verdi. Yemen’deki mevcut durum ve pandemi sürecinde yaşananlarla ilgili de bilgi veren Lugman, barış ve adalet sağlanmazsa sorunların kökten çözülemeyeceğini dile getirdi. Birleşmiş Milletler’i kadınların barış süreçlerine katılımını teşvik etmemekle eleştiren Lugman, Yemen’deki kadın barış savunucuları olarak yürüttükleri çalışmalarla 75 çocuğun silah altına alınmasını önlediklerini kaydetti. Kadınların barış müzakerelerine katılımının tüm toplumsal kesimlerin masada temsil edilmesi için önemli olduğunu vurgulayan Lugman, barış süreçlerinde ülkelerin karakteristik özelliklerinin göz önüne alınması gerektiğinin de altını çizdi.

Akdeniz Kadın Arabulucula Ağı Türkiye AnteniMüzakere Arasında Sunum

Toplantının son konuşmacısı olan arabulucu Betty Bigombe, Güney Sudan’da yürütülen müzakerelerin tek kadın katılımcısı olarak, görüşme arasında konuşmasını yaptı. Kuzey Uganda’da 1990’da Barış ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Devlet Bakanlığı, 2000’li yıllarda baş arabulucu görevlerini üstlenen Betty Bigombe, kadın arabulucularla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Deneyimlerimizi ve bilgilerimizi paylaşmak, kadınlar olarak sesimizi güçlendiriyor.” Dedi. Müzakere süreçlerine bütüncül bakılması gerektiğini vurgulayan Bigombe, kadınların çatışmalarda yaşadığı yıkımların göz ardı edilmemesini deneyimlediği örnekler üzerinden anlattı. Bigombe, müzakerelerde kadınların çatışmalı süreçlerde yaşadıklarının bir nebze de olsa telafisini kapsaması gerektiğini ve kadınların bir araya gelerek barış taleplerinin güçlü bir şekilde dile getirmelerinin önemini de sözlerine ekledi.