Mert Fırat: “Kültür Ve Sanat Yoluyla Bağlantı Kurmak Geleneğimizde Var”

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ortaklığıyla düzenlenen ‘Sanat ve Kültür Yoluyla Bağlantılar Kurmak’ adlı konferans geçtiğimiz günlerde Feriye’de gerçekleşti. Konferansa katılan UNDP İyi Niyet Elçisi ve oyuncu Mert Fırat, "Kültür ve sanat yoluyla bağlantılar kurmak geleneğimizde var" dedi.

Mert Fırat, UNDP’nin kültür ve sanat hedeflerini Sivil Sayfalar’a değerlendirdi. UNDP’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle değerlendirmelerine başlayan Fırat, 17 küresel hedefin, iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi alanları içerdiğine dikkat çekti. Bu konuların birbirini içerdiğini, bağlantılandıkça sürdürülebilirliğinin artacağını söyleyen Fırat, “Sürdürülebilir olmak uygulanabilir olmayı da gerektiriyor. Fikir bazında değil, sahada da çalışmak gerekiyor.” dedi.

Yerel, çevresel, ekonomik ve kültürel kalkınma konusunda temel matematiğin bağlantılanma olduğuna dikkat çeken Fırat, bağlantıların doğru kurulması adına İKSV’nin paydaşı olduğu bu tip konferansları önemli bulduğunu kaydetti. Gerek kamu kurumlarının gerek sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek ihtiyaçları analiz edip ona dair bir sistem geliştirmesinin önemli olduğunu vurguladı. 

Sürdürülebilir şehirler ve yaşam alanları oluşturmak Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alıyor. Dünya nüfusunun yarıdan fazlasının kentlerde yaşadığı günümüzde kültür; ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla birlikte sürdürülebilir kalkınmanın dördüncü ayağı olarak kabul ediliyor. Fırat’a göre kültür ve sanat yoluyla bağlantı kurmak ise geleneğimizden geliyor. Fırat, “Karadeniz’den tutun Güneydoğu Anadolu’ya kadar uzanan, yüzlerce uygarlığın beşiği olmuş, bin 948 tane dilin konuşulduğu, zengin bir kültüre sahip bu topraklarda olmak bir şans. İnanılmaz bir kültürel altyapısı var. Bu topraklardan fışkırmış köy seyirlik oyunları var. Kimi zaman eğlenmek kimi zaman problemleri çözmek için oynanan yaratıcı dramanın en eski uygulamaları. Oyun oynamayı seven, oyunu bir biçimde kuralına göre oynayan, bundan keyif alan, ders çıkaran, hızlı entegre olabilen bir toplumuz ve bir sıfır öndeyiz. Bu anlamda bizim toplumuz bu hedeflere çok hazır.” şeklinde konuştu.