Sivil Toplum ve Sosyal Sorumluluk Alanında Uzmanlaşmak İsteyenler Bu Programı Kaçırmamalı

Sivil toplum ve sosyal sorumluluk alanında uzmanlaşmak isteyenlere önemli bir imkan sunan İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı Sivil Toplum Kuruluşları ve Sosyal Sorumluluk Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nda yeni dönem için kayıtlar başladı.

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı Sivil Toplum Kuruluşları ve Sosyal Sorumluluk Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı 2019- 2020 eğitim öğretim yılı için başvurular 10 Haziran’da başladı. Online olarak yapılacak başvurular 26 Haziran saat 23.59’a kadar devam edecek. Programa, bölüm farkı gözetilmeksizin 4 yıllık lisans programı mezunu herkes başvurabilirken, ALES ve yabancı dil şartı aranmamakta.

Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi

Program Koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, yüksek lisans programının hem STK’ların ihtiyaç duyduğu nitelikli uzman/yönetici ihtiyacının karşılanmasını ve hem de özel şirketlerin sosyal sorumluluk projelerini yürütebilecek profesyonellerin yetiştirilmesini amaçladığını belirtiyor. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü olarak sivil toplum ve gönüllülük alanlarına yönelik çalışmalar yapmaya karar verdiklerini belirten Adıgüzel, “Lisans düzeyinde Sivil Toplum ve Gönüllülük dersini müfredata eklerken, üniversitemiz öğrencileri için de Gönüllü Akademisi programını başlattık. Ancak bu alanda çalışmaya başlayınca gördük ki, Sivil Toplum Türkiye’de henüz yeterince sektörleşmemiş. Hem yeterli yetişmiş uzman yok, hem de maalesef STK’ların çok arzusu yok. Program, bir taraftan sektörün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, STK’ların temel olarak ihtiyaç duydukları alanlarda öğrencilerini beslemek isterken, diğer taraftan da sektörün önde gelen uzman ve STK’larını programa dahil ederek alanda çalışan ve potansiyeli bulunanları bir araya getirmek gibi istedik” dedi. Programa katılanların devlet- toplum ilişkisi, yeni toplumlar hareketler, sivil toplum ve sosyal sorumluluk teorisi, gönüllü yönetimini, proje döngüsü ve kaynak geliştirme, mali mevzuatı ve iletişim stratejileri, sosyal girişimcilik gibi bir çok alanda hem teorik hem de pratik eğitimler aldığını kaydeden Adıgüzel; “Öğrencilerimiz, genellikle sektörde aktif olarak STK’larda çalışan kişiler. Bugüne kadar 50 mezun verdik. Zaman zaman ortak programlar düzenleyerek, eski mezunlarla öğrencileri buluşturuyoruz. Böylece bu sektörde önemli görevlerde bulunan ve bulunma potansiyeli bulunan mezun ve öğrencilerimiz arasında bir bağ kurmuş oluyoruz. Nihayetinde bu tür ilişkiler İstanbul Sosyoloji’nin öncülüğünde bir sivil toplum ağının kurulmasına da öncülük edecektir.” diye konuştu.

Adıgüzel, programı tamamlayanların, Türkiye toplumumun sosyolojik altyapısını daha yakından tanıyarak, görev alacakları sosyal projelerin kurgulanmasından yürütülmesine, fon bulunmasından raporlanmasına kadar her aşamada bilimsel metotları kullanabilme becerisi kazanması hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Çiğdem Güler 
Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı

“Rahatlıklıkla Tavsiye Edebileceğim Bir Program”

Daha önce 6 dönem mezun vermiş ve sektörde önemli bir yer edinmiş böyle bir programa katılmış olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Alanında ve sektörde uzman hocalardan ders alma ve proje uygulama imkanları sunan program; 3. sektör olarak adlandırılan, önemi, dünyada ve Türkiye’de gün geçtikçe artan  ‘Sivil Toplum’ alanındaki “eğitimli profesyonel” açığının kapatılmasına gerçekten önemli bir katkı sağlıyor. Her dersin incelikle seçilip birbirinin üzerine eklendiği; tüm çalışmaların, araştırma yapmayı, bilgilenmeyi geliştirmek; özellikle de kendi çalışma alanımıza hizmet etmesi ve sonrasında da sahada kullanılması adına deneyim ve bakış açısı kazandırması açısından eşsiz olduğunu düşünüyorum. Benzer programlar olsa da, konularında uzman hocalarımızın ciddiyetle takibi, bizlerle birebir ilgilenmeleri, devam zorunluluğu ( ve buna uyulması) da eklendiğinde; sektördeki tüm meslektaşlarımıza gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir program.

Hande Kösek Aluç
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı
Proje ve Gönüllü Koordinatörü

“Farklı Alanları Tanımamızı Sağladı”

Programı lisanstan tanıdığım bir arkadaşım sayesinde öğrenmiştim. İyi ki dâhil olmuşum diyorum. Gönüllülük, proje, savunuculuk, sivil alanın tarihsel süreci, iletişim gibi bir sivil toplum çalışanının ihtiyacı olabilecek çok farklı alanları tanımamızı sağladı. Çok değerli sivil toplum çalışanlarının deneyimlerini dinledik ve iyi network geliştirdik.

Çok Yönlü Eğitim Sağlıyor

Elif Esen
Çocuk Ve Gelecek Derneği

Eğitim programının akademik bilgiler vermesi yanı sıra alanda tecrübeli kişi ve kurumların deneyim paylaşımları ile zenginleştirilmiş olması önemli bir avantaj oluşturuyor.

STK alanına geniş bakış açısıyla  yaklaşan program, eğitimci kadrosunda farklı disiplinleri bir araya getirerek katılımcıları çok yönlü eğitebilecek bir potansiyele sahip.

Bu anlamda aldığım eğitim STK çalışmalarımızla alana yansımış ve  derneğimizin vizyonel bir bakış açısıyla yol almasında önemli katkıları olmuştur.

Ebuzer Karakoç
İnsan ve Medeniyet
Hareketi Genel Sekreter Yardımcı

“Hem Teorik Hem Pratik Olarak Sahayı Tecrübe Etme İmkanı Sunuyor”

Bu programın, sivil toplum sektörü ile ilgili hiçbir ayrıntıyı göz ardı edilmediğini, hem teorik hem de pratik olarak sahayı tecrübe etme imkanları sunduğunu söylemeliyim. Her şeyden önce burasının gerçekten toplumsal duyarlılığı olan ve bu toplumun barışı, huzuru ve refahı için bir şeyler yapmaya çalışan ve bunu da bir STK ile yapmak isteyenler için ideal bir bölüm. Akademisyen kadrosunun da hem üniversite içinden, hem de dışarıdan konusunda söz sahibi uzmanlar tarafından desteklenmesi, programı ayrıca güçlü kılıyor.

Rabia Babaoğlu
Fatih Nüfus Müdürü /Elazığlılar Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı

“Sistematik Düşünmeyi Ve Profesyonelce Hareket Etmeyi Öğrendim”

Ben bir kamu görevlisiyim ama aynı zamanda bir çok STK’da da gönüllü ve yönetici olarak görevlerim var. Ben bu programın ilk mezunlarından biriyim. Bazı sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak görev yaparken İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün bu Yüksek Lisans programını açtığını duyunca hemen başvurdum. Sahada el yordamı ile yapmaya çalıştığımız sivil toplum işleri yürütürken ne kadar büyük eksikliklerimiz olduğunu öğrenim sürecinde anlamış oldum. STK’lara ve sosyal olaylara daha bütüncül bakabilmeyi, sistematik düşünmeyi ve profesyonelce hareket etmeyi öğrendim. Artık sadece sivil topluma değil, bir kamu görevlisi olarak işimi de daha farklı bakıyorum. Daha fazla nasıl bu topluma faydalı olabilirim diye düşünüyorum.

Sivil Toplum Kuruluşları ve Sosyal Sorumluluk Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı hakkında geniş bilgi için tıklayınız.