Bingöl’de 21 Şubat Dünya Anadil Günü, “Zaza Dil ve Kültür Etkinliği” İle Kutlandı

21 Şubat Dünya Anadil Günü, Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği (Zaza-DilDer) tarafından yapılan “Zaza Dil ve Kültür Etkinliği” ile kutlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bingöl Belediyesi’nin desteği ile Zaza-DilDer’in tarafından organize edilen etkinliğe kurum temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Bingöl Belediye Kültür Merkezi’nde saat 19.00’da başlayan gecede dernek çalışmalarını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasında Zaza-DilDer Başkanı İbrahim Bukan, derneğin Zazacaya ilişkin çalışmalarını anlattı. 2013 yılında Zaza-DilDer’in kurulduğunu belirten Bukan, derneğin Zazaca masallar, hikayeler derlediğini  ve sözlü tarih çalışmaları yaptığını söyledi.

21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin konuşmasını sürdüren Bukan; “Birleşmiş Miletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yıllında aldığı bir karar ile 21 Şubat günü “Dünya Ana Dil Günü” olarak kabul edilmiş ve 2000 yılından sonra dünya çapında kültürle çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Anadil Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.” dedi.

BM’nin Dünya dillerine ilişkin paylaştığı verilere göre dünyada 7-8 bin dilin konuşulduğu tahmin edildiğine dikkat çeken Bukan, Türkiye’de ise yaklaşık 38 dil konuşulduğunu belirtti.

Zazaca “kırılgan” diller listesinde

Bukan, Türkiye’de konuşan dillerden birinin de Zazaca olduğunu belirken “UNESCO tehlike altındaki dilleri; kırılgan, açıkça tehlike altında, ciddi tehlike  altında, son derece tehlike altında ve kaybolmuş olarak kategorize etmiştir. Zaza dili ise kırılgan yani çocuklar tarafından konuşulmayan ve ev ortamlarında fazla konuşulmayan anlamına gelen kırılgan kategorinde bulunmaktadır. Zazacanın “kırılgan” diller arasında yer almasının temel nedenlerinden biri olan Zazacanın eğitim dili olmayışıdır. Ülkemizde Zazaca dilini bilen ve bu dile mensup yaklaşık 8 -10 milyon insan var. Dilimizin “kırılgan” kategorisine girmesi bizler açısından üzücü bir durumdur. Bu dile mensup olan her bireyin geçmişten devir aldığı kültürel değerlerini, kendi aidiyetini yaşatması için buna karşı kendini sorumlu hissetmesi gerekir. “Dilden kopuş kökten kopuştur” kaygısıyla aileler çocuklarının köklerinden kopmaması için geçmişten devir aldıkları dil ve kültürel değerleri çocuklarına aktarmalılar.’’ Dedi

“TRT’den Zazaca kanal istiyoruz”

Zazacanın gelecek kuşaklara aktarılmasında eğitim ve televizyonun önemli bir görevi olacağını vurgulayan Bukan, konuşmasını; “TRT’nin sadece Zazaca yayın yapan bir kanal açması gerekiyor. Zazalar olarak devlete vergimizi veriyoruz. Zazaca bir televizyon kanalı bizim en tabii hakkımız. TRT Zazaca için Bakanlar ve milletvekilleriyle görüşmeler gerçekleştirdik. Bu talebimizi Meclis’te de gündeme getirdik. Ancak hala bu talebimize cevap verilmiş değil. Hükümetten bu konuda adım atmasını bekliyoruz. TRT Zazaca kanalı biran evvel açılmalıdır.” sözleriyle sürdürdü.

Konuşmanın ardından ortaokul öğrencileri tarafından hazırlanan Zazaca tiyatronun gösterimi yapıldı. Vatandaşlar tarafından beğenilen tiyatro gösterimin ardından öğrenciler Zazaca şiirler ve türküler seslendirdiler.

Etkinlik Bingöl yerel sanatçılarının seslendirdiği Zazaca türkülerle devam etti. Gecede düzenlen ödül töreninde Zaza diline katkı sunan kişi ve kuruluşlara ödülleri takdim edildi.

Ankara’da Zaza Dil ve Kültür Etkinliği Yapılacak

Zaza Dernekler Federasyonu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında 23 Şubat Cumartesi günü Ankara’da “Dil ve Kültür Etkinliği” düzenleyecek. Otel Meyra Palace’ta saat 14.00’te başlayacak etkinlikte sanatçılar Umut Altınçağ ve Yılmaz Çelik de yer alacak.