Zazaca Dersi İçin Duyarlılık Çağrısı: Zazaca’ya Sahip Çıkalım

Zazaca öğretmenleri ve Zaza-Der, 2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılında ortaokullarda Zazaca dersinin seçilmesi için velilere ve öğrencilere çağrıda bulundu. Zaza-Der, "Bilfiil okul idareleri ile görüşüp, çocuklarımızın seçmeli ders tercihlerinin en başına Zazacayı yazdırmalıyız", çağrısı ile velileri konu hakkında duyarlı olmaya davet etti.

Ortaokullarda seçmeli ders tercihi döneminin başlaması nedeniyle Zazaca öğretmenleri ve Zaza-Der, Zazaca’nın seçilmesi için çağrıda bulundu.

Zazaca Öğretmenlerinden Velilere Çağrı

Bingöl’deki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda görev yapan Zazaca öğretmenleri, 2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılında seçmeli ders olarak Zazacanın seçilmesi için velilere çağrıda bulundu.

Seçmeli dersler için son günün 15 Şubat olduğuna dikkat çeken Zazaca öğretmenlerinin açıklamasında; “Zazalar diyarı Bingöl bu dile en çok sahip çıkan ildir. Ders kitapları da Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bingöl Üniversitesi işbirliğiyle oluşturulan komisyon tarafından yazıldı. Zazaca dersleri, Zaza Dili ve Edebiyatı Lisans mezunu ve Yüksek Lisans mezunu öğretmenler tarafından verilmektedir. Ders öğretmenleri kaybolma tehlikesi olan bu dile sahip çıkma adına velileri bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.” denildi.

Öğretmenlerin verdiği bilgiye göre 2018-19 eğitim ve öğretim yılında Bingöl Merkez, Solhan ve Genç ilçelerinde 5’inci, 6’ıncı, 7’inci ve 8’inci sınıflarda 3200 öğrenci Zazaca’yı seçti.

Zaza-Der: Zazaca’ya sahip çıkalım

İstanbul’da faaliyet gösteren Zaza Dil ve Kültür Derneği de, ortaokullarda seçmeli Zazaca derslerin seçilmesi için velilere ve öğrencilere çağrıda bulundu.

Zaza-Der’den yapılan yazılı açıklamada; “Seçmeli dersler konusunda ilkokul 4. Sınıflar dahil; 5,6,7 ve 8. Sınıf öğrencileri ile velilerinin Şubat ayının ilk haftasında okul öğretmenleri ve idareleri tarafından bilgilendirilmeleri ve ikinci haftada da tercihlerin alınması gerekmektedir. Ne yazık ki, bu bilgilendirme yerine, çoğunlukla öğrenciler öğretmenleri ve okul idarelerince yönlendirmekte olup, “Zazaca” seçmeli dersler kategorisindeki yerini bulamamaktadır. Yok olma tehdidi altında olan ve günden güne yitirmekte olduğumuz anadilimiz Zazaca’ya sahip çıkmalıyız. Bu vesileyle, veliler olarak bizler bilfiil okul idareleri ile görüşüp, çocuklarımızın seçmeli ders tercihlerinin en başına Zazacayı yazdırmalıyız. Anadil hakkı en temel haklar arasında olduğu gibi insan hakları ve demokrasi sorunudur da. Tüm velilerimizi bu anlamda duyarlı ve cesaretli olmaya çağırıyoruz. Seçmeli derslerden herhangi biri için, bir okul bünyesinde 10 kişi talepte bulunduğu takdirde, okul yönetimleri o ders programını başlatmak zorundadırlar. Yeter ki tercihlerimizin takipçisi olabilelim. Kaynak materyaller ve eğitimciler mevcuttur. Munzur Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi’nin Zazaca bölümü mezunları atama beklemektedir. Zazaca seçmeli derslerden oluşturacağımız sınıflar, bu gençlerimizin de aynı zamanda istihdamına vesile olacaktır.
 Tüm STÖ’leri ve velilerimizi duyarlı olmaya, anadilleri için bir şeyler yapmaya çağırıyoruz.” denildi.

Seçmeli Yerel Diller Dersinin Geçmişi
AB’nin Demokratikleşme Paketi çerçevesinde 2012 yılından itibaren Türkiye’de konuşulan yerel dillerle ilgili ortaokullarda seçmeli dil dersleri veriliyor. Şu an ortaokullarda Zazaca, Kürtçe, Arapça, Adigece, Lazca, Gürcüce gibi diller için seçmeli olarak okutuluyor. Seçmeli derslerin seçilmesi her yıl Şubat ayı içerisinde yapılıyor. 

Zazaca, başta Dersim, Bingöl, Diyarbakır olmak üzere Erzincan, Muş, Şanlıurfa, Adıyaman, Elazığ, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Aksaray ve Sivas’ta geniş bir kesim tarafından konuşuluyor.