İstanbul’un Sanat Tarihini Liseli Gençler Yazıyor Projesine Çağrı

Sanat Tarihi Araştırmaları Derneği, İstanbul’un Sanat Tarihini Liseli Gençler Yazıyor projesiyle İstanbul’un sanat tarihinin genç kalemlerce kayda alınmasını hedefliyor.

Sanat Tarihi Araştırmaları Derneği ve T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın iş birliği ile gerçekleşen lise öğrencilerine yönelik  yayın projesi çerçevesinde gençlerin İstanbul’un sanat tarihini yazması planlanıyor.

Sanat Tarihi Araştırmaları Derneğinden yapılan açıklamada proje için şu bilgilere yer verildi.

Her sokağında tarihin izlerini taşıyan İstanbul’un kültürel zenginliği, gençlerin gözünden anlatılacaktır.
“Yaşadıkları semte başka bir gözle bakmaları sağlanarak etrafındaki sanat eserlerini fark etmeleri hedeflenen projede; lise öğrencilerinin yazıları ve fotoğraflarıyla yaşadığımız kentin her gün geçtiğimiz veya şimdiye kadar hiç geçmediğimiz sokaklarındaki tarihi eserleri, kompozisyon yazarak anlatmaları sağlanacaktır.”

Proje Kompozisyon Konusuna Dahil Olan Başlıklar

Taşınamaz Kültür Varlıkları:  (Yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, ören yerleri, kale, hisar, sur, tarihi kışla, tabya ve istihkamlar, harabeler, kervansaraylar, han, hamam ve medreseler; kümbet, türbe ve kitabeler, köprüler, su kemerleri, su yolları, sarnıç ve kuyular; tarihi yol kalıntıları, mesafe taşları, eski sınırları belirten delikli taşlar, dikili taşlar; sunaklar, tersaneler, rıhtımlar; tarihi saraylar, köşkler, evler, yalılar ve konaklar; camiler, mescitler, musallalar, namazgahlar; çeşme ve sebiller; imarethane, darphane, şifahane,tekke ve zaviyeler; mezarlıklar, hazireler, arastalar, bedestenler, kapalı çarşılar, sandukalar, sinagoglar, bazilikalar, kiliseler, manastırlar; külliyeler, eski anıt ve duvar kalıntıları; freskler, kabartmalar, mozaikler… vb)

Üretimin devam ettiği sanat ve zanaat atölye ve mekanları:  Geleneksel sanatlar ve zanaatler alanında hala üretime devam eden atölye ve mekanlar, çağdaş ve modern sanat üretimi yapan atölye ve mekanlar

Projeye Kimler Başvuru Yapabilir ?

  • İstanbul’da ikamet eden,
  • İstanbulda lise eğitimine devam eden tüm öğrenciler projeye başvuru yapabilir.

Başvuru Tarihleri ?

20 Ocak 2019 – 30 Mart 2019 tarihleri arasında gönderilen başvurular değerlendirmeye alınacaktır.

Proje Katılmak İçin Yapmanız Gerekenler ?

Kompozisyon konularına dahil olan kültür mirasını belirle,

www.sanattarihiarastirmalari.com adresinden ön başvuru formunu doldur.

Anlatımını yapacağın kültür mirasını araştır.
(Kim yaptırmış? Neden yaptırmış? Hangi dönemde yapılmış? Bir hikayesi var mı? Farklı malzemeler kullanılmış mı? Hangi amaçlar için kullanılmış/kullanılıyor? Restorasyon yapılmış mı? gibi benzer sorulara cevap arayarak araştırmanızı yapın. Sorular örnektir. Kendi araştırma yöntemlerinizi kullanabilirsiniz.)

Anlatımını yapacağın kültür mirasına kendi hikayeni katarak anlat, (örnek kompozisyon metinlerini inceleyebilirsiniz) Metniniz en az 500 kelime en fazla 800 kelime aralığında olmalıdır.

Kompozisyonunda bahsi geçen yerin fotoğrafını çek.( Baskıya uygun yüksek çözünürlüklü fotoğraf olmalıdır.)

Gönüllülük esasına dayanan projede yer alabilmek için veli muvafakatı ve izninizin olduğunu belirten yazıyı hazırla. ( Örnek yazıyı şartnamenin sonunda görebilirsiniz.EK-1)

Adını, soyadını, yaşını, telefon numaranı, adresini, okulunun adını yazarak veli iznin, kompozisyonun ve fotoğrafın ile birlikte mail konusuna STA-GPDP yazarak 30 Mart 2019 tarihine kadar sanattarihiarastirmalari@gmail.com adresine gönder.

Değerlendirme

Sanat Tarihi Araştırmaları Derneği ve proje danışma kurulunun incelemesi ile yayında yer alacak kompozisyonlara karar verilecektir. Bu inceleme sürecinde esas alınacak maddeler şunlardır:

  • Ön başvuru formunu eksiksiz doldurulması gerekir,

Kompozisyon yazınızda,

  • Yazma amacınızı belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü yazının içeriği, anlatım biçimi, kullanacağınız kelimeler vs. hep buna göre şekillenecektir ve değerlendirilecektir.
  • Kullanacağınız anlatım biçiminin konunun özelliğine uygun olması gerekir. Örneğin bilgi verme amaçlı bir yazı yazılıyorsa, burada açıklayıcı anlatım biçimi kullanılabilir. Fakat deneme tarzında bir duygu / düşünce yazısı kalem alınacaksa, burada tartışmacı veya betimleyici anlatım biçimi de kullanılabilir.
  • Düşünceler yalın, açık ve duru bir şekilde ortaya konulmalı ve akıcı bir üslup benimsenmelidir. Düşüncenin akışını bozacak gereksiz ayrıntı ve örneklerden kaçınmalı, konunun bütünlüğü korunmalıdır.
  • Düşünceyi geliştirme yollarından kesinlikle yararlanmalısınız. Konunun özelliğine uygun olmak üzere, örneklendirme, tanımlama, benzetme, sayısal verilerden yararlanma, tanık gösterme… vs. yöntemler yazının etkileyiciliğini, inandırıcılığını ve anlaşılırlığını artıracaktır.
  • Yukarıda sıralanan başlıklar, iyi bir kompozisyonun özellikleridir. Bu özelliklere büyük ölçüde uyan bir yazı, başarılı olmuş kabul edilir ve ona göre değerlendirilir.
  • Kompozisyon metinlerinde belirtilen vuruş sayısı dikkate alınarak yazılmalıdır.
  • Anlatacağınız kültürel mirasa ait fotoğrafın baskıya uygun çözünürlükte çekilmesi gerekmektedir.
  • Başvuru için en son kompozisyon ve fotoğrafı gönderirken istenen bilgilerinizi eksiksiz doldurmanız gerekmektedir.

 

  • Tüm bilgilerin son başvuru tarihine kadar gönderilmesi gerekir. Başvuru tarihleri dışında gönderilen bilgiler değerlendirilmeyecektir.

DANIŞMA KURULU

İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü – Dr. Dila Gümüş
İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü – Dr. Aslıhan Erkmen
Türkolog- Evren Soyuçok
Sanat Yönetmeni – Utku Aydın

İLETİŞİM BİLGİLERİ
Sanat Tarihi Araştırmaları Derneği
Emniyettepe Mah. Samanyolu Sok. No:3/A
Eyüp/İstanbul

Proje Koordinatörleri
Pelin Avcı 0535 229 9851
Eda Selimoğlu 0536 333 69 80
Fatma Karaca Meşe 0534 763 72 92