Adlî Mimarlık Raporuna göre Tahir Elçi’yi Vuran Polis Kurşunuydu

Londra Üniversitesi bünyesindeki Forensic Architecture Araştırma Merkezi'nin hazırladığı adlî mimarlık raporuna göre Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde olay yerinde bulunan 3 polisten birinin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitirdi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde, Diyarbakır’daki tarihi Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalardan zarar görmesini protesto eden bir basın açıklaması yaparken; PKK/YDG-H militanları ile polisler arasında çıkan çatışmada vurularak hayatını kaybetmişti.

Olay yerinde bulunan polisler dahil hiç kimsenin şüpheli sıfatıyla yargılanmadığı dosyada; yargılama sürecinin işlememesi üzerine Diyarbakır Barosu, eldeki bütün verileri 2016 yılında Londra Üniversitesi bünyesindeki Forensic Architecture (FA) isimli merkeze teslim ederek olay anının bilimsel bir yöntemle canlandırılmasını talep etti.

Forensic Architecture’ın araştırmasının sonuçlarını bir rapor ve video halinde 14 Aralık 2018 günü Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na teslim eden Diyarbakır Barosu, dosyada buna rağmen bir ilerleme olmaması üzerine rapor ve videoyu kamuoyu ile paylaştı.

Diyarbakır’da düzenlenen basın açıklamasında konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, soruşturma makamı tarafından yapılması gereken bir çalışma, onlar tarafından yapılmadığı için bu işi baro olarak kendilerinin üstlendiğini söyledi. Raporun iki yıllık titiz bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Cihan Aydın, “Dosyadaki görüntüler, ses analizleri, bilirkişi raporları, keşif raporları ve tanık beyanlarının bir bütün olarak, bilimsel bir şekilde değerlendirilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Varılan sonuç, 3 polis memurunun kuvvetli suç şüphesi altında olduğunu işaret ediyor. Beklentimiz bir an önce bu polis memurlarının şüpheli olarak ifadeye çağrılıp ifadelerinin alınması ve elde edilecek diğer delillerle birlikte bu kişi ya da kişiler hakkında bir tutuklama kararı verilmesi ve bu soruşturmanın daha özenli ve daha dikkatli yürütülmesidir.” dedi.

Aydın, o gün olay yerinde görevli olan 26 polis memurunun şüpheli değil tanık olarak ifade verdiğini ve bu polislerin daha sonra güvenlik gerekçesiyle başka yerlere tayin edildiklerini aktardı. Raporun savcılığa teslim edilmesinden sonra savcılık tarafından raporun İngilizce’sinin yani orijinalinin istendiğini de aktaran Aydın, raporun Türkçe hazırlandığını dolayısıyla orijinalinin Türkçe olduğunu paylaştı.
Önemli uluslararası soruşturmalar için mekânsal araştırmalar yapan ve delil üreten Forensic Architecture (FA) isimli merkezde görev yapan mimarlar, akademisyenler, basın uzmanları, sinemacılar, teknoloji uzmanlarının hazırladığı rapor ve yaklaşık yarım saatlik video, Tahir Elçi cinayetindeki ses ve görüntüleri, tanık ifadeleriyle birleştirerek muhtemel failleri belirliyor.

Olay günü gazetecilerin ve polislerin yaptığı çekimleri birleştirip eş zamanlı hale getiren FA uzmanları, olay yerinin uydu görüntülerinden de yararlanarak mekanı ve olay anını canlandırma yoluyla cinayeti analiz ediyorlar. Olay esnasındaki bütün atış seslerini tek tek analiz eden çalışma, Elçi’yi herhangi bir uzun namlulu silahın değil, görüntülerde de yer alan silahlardan birinin vurduğunu gösteriyor. Ayrıca atışları birbirinden ayırt eden merkez, Elçi’yi vuran kurşunun YDG-H militanlarının silahından çıkmadığını tespit ediyor. Elçi’nin ayakta görüldüğü son andaki görüntü ile vurulmuş bir şekilde yerde görüldüğü ilk anın arasını adım adım analiz eden çalışma, Elçi’yi vuran silahın üç polis memurundan birine ait olduğunu, bu üç polisin güçlü bir şekilde şüphe altında olduğunu vurguluyor.

Forensic Architecture tarafından hazırlanan videoyu izlemek için: vimeo.com/315927434

Görsel: İleri Haber

Etiketler